fbpx

Rok 2015 v událostech: Asie a Austrálie

Rok 2015 v událostech: Asie a Austrálie

V lednových prezidentských volbách překvapivě zvítězil srílanský opoziční kandidát Maithripala Sirisena. Porazil dosavadního vůdce Radžapakseho, jehož vládnutí bylo údajně autokratické a jenž usiloval o další znovuzvolení.

Do čečenské metropole Groznyj se v polovině ledna sjely sta tisíce muslimů, aby protestovaly proti karikaturám proroka Mohameda. Na bezpečnost Čečenců dohlíželo několik tisíc vojáků a policistů. Demonstraci svolali duchovní a čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Novou řízenou střelu, která cílí na zničení námořních plavidel, otestovala Severní Korea. Cvičení přihlížel vůdce KLDR Kim Čong-un.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

O rozšíření řad takzvaného Islámského státu měla podle Číny na začátku února zájem stovka obyvatel země, a to i přestože IS popravil tři své čínské bojovníky. Ti byli Ujguři hlásící se k Organizaci za osvobození Východního Turkestánu.

Nejpočetnější politickou stranou na světě se na přelomu března a dubna stala vládní Indická lidová strana. Se svými osmaosmdesáti miliony členů předběhla i Komunistickou stranu Číny.

Čínští experti varovali před výrazným rozšířením severokorejského jaderného arzenálu. Zprávu předali Číňané americkým expertům na konci dubna.

Na konci dubna zasáhla Nepál dvě silná zemětřesení o síle 7,9 stupňů a 6,4 stupně Richterovy stupnice.

Před bangkokským soudem stanula v polovině května bývalá premiérka Thajska. Jinglak Šinavatra čelila obvinění z korupce a podvodů.

V polovině června se v ázerbajdžánském Baku uskutečnily Evropské hry. Na prezidenta země ohně a větru se snesla kritika. Podle Amnesty International Alijev systematicky porušuje lidská práva.

V létě zasahovala australská policie ve městě Bunbury, kde ozbrojený muž s výbušninami připevněnými na těle držel několik rukojmích.

Čínským Tchien-ťinem otřáslo v srpnu několik výbuchů. Evakuována byla zhruba tříkilometrová oblast okolo hořícího skladu chemikálii. V tom se nacházely také jedovaté látky.

Tisíce lidí v Hirošimě a miliony dalších po celém světě si připomněly sedmdesáté výročí od svržení první jaderné bomby na japonské město Hirošima.

Kim Čong-un nařídil na konci srpna plnou pohotovost severokorejským jednotkám na hranicích s Jižní Koreou.

Největší organizace japonské mafie Jakua se na začátku září rozštěpila. Z gangu Jamaguči-gumi odešlo několik tisíc členů, kteří založili vlastní skupinu Kóbe Jamagoči-gumi.

Indonéská provincie Aceh, kde platí právo šaría, zavedla na začátku října zákon kriminalizující homosexualitu. Za porušení zákona hrozí sto ran bičem, stodenní vězení nebo pokuta v hodnotě kilogramu zlata.

Na konci října zrušila Čína politiku jednoho dítěte. Nejvyšší vedení Komunistické strany Číny povolilo po desítkách let párům potomky dva.

Singapur. Foto: Flickr

Singapur. Foto: Flickr

Na začátku listopadu se v Singapuru poprvé od konce čínské občanské války sešli čínský prezident Ťin-pching a tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou. Ze dvou let připravovaného setkání nevzešla ani dohoda ani společné prohlášení.

Absolutní parlamentní většinu získala v listopadových volbách v Barmě opoziční strana Národní liga pro demokracii, kterou vede nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij.

Na začátku prosince zřídilo Japonsko protiteroristickou jednotku. Země tak reaguje na vzrůstající hrozbu terorismu ve světě. Loni navíc radikálové takzvaného Islámského státu zavraždili dva Japonce, v lednu v Sýrii a v říjnu v Bangladéši.

Před Vánocemi brunejský sultán zakázal slavit tyto křesťanské svátky pod trestem vězení. Oslavy podle něj mohly ohrozit muslimskou víru. Ke křesťanství nebo buddhismu se v Bruneji hlásí třetina obyvate

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře