fbpx

Rok 2015 v událostech: Evropa

Rok 2015 v událostech: Evropa

Vladimir Putin oslavil patnáct let u moci. Loni už počtvrté nastoupil do pětiletého období svého vládnutí. Třikrát byl v přímých volbách zvolen prezidentem, jedno období zastával post premiéra.

Dvanáct obětí si vyžádal lednový útok na levicový satirický týdeník Charlie Hebdo. Teroristi byli zneškodněni.

Italský prezident Giorgio Napolitano složil funkci. Devětaosmdesátiletý politik odešel do důchodu po devíti letech v úřadu, a to ze zdravotních důvodů.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

V centru Moskvy zastřelili neznámí útočníci opozičního politika Borise Němcova, jednoho z hlavních kritiků prezidenta Vladimira Putina a bývalého ruského vicepremiéra.

Island se nestal dalším členem Evropské unie. Svou přihlášku ke členství ve společenství osmadvaceti evropských států definitivně stáhl.

Na jihu Francie se zřítil Airbus A320 společnosti Germanwings. Zemřelo 144 cestujících.

V komunálních volbách ve Francii zvítězila Sarkozyho pravice.

Francie nedodala vrtulníkové lodě Mistral do Ruska. Prodala je do Egypta.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Novým polským prezidentem se stal Andrzej Duda z PiS. Jeho strana také drtivě vyhrála parlamentní volby.

V dánských parlamentních volbách zvítězil středopravicový blok, čímž se dostal z opozice do vlády.

Tři lidé  utrpěli zranění při střelbě v rychlovlaku Thalys jedoucím z Amsterodamu do Paříže. Dva zranění byli ve vážném stavu. Útočníka následně zneškodnili další spolucestující.

Uprchlická krize stále pokračuje. V průběhu loňského roku uzavřelo hranice Maďarsko. Německo a Rakousko zavedly hraniční kontroly. Více než milion migrantů dorazilo do Německa. Postoje k nim jsou v rámci EU velmi rozdílné.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Francouzské hlavní město Paříž se stalo podruhé cílem teroristických útoků. V listopadu při nich zemřelo  více než sto třicet lidí. Francie odpověděla vyhlášením výjimečného stavu, raziemi ve čtvrti Saint-Denis, prohledáváním problémových mešit a vysláním letadlové lodi Charles de Gaulle k syrským vodám.

Krize na Ukrajině nebyla zažehnána ani po podepsání protokolů MINSK-2. Na frontě se stále bojuje, i když v omezenější míře. Evropská unie a USA prodloužily sankce proti Rusku. Jak z důvodu přetrvávající intervence na Ukrajině, tak kvůli stálé okupaci a anexi krymského poloostrova.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře