fbpx

Bezpečnostní události 25.– 31. ledna 2016

Bezpečnostní události 25.– 31. ledna 2016
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Austrálie možná ztratí svou královnu. Většina tamních politiků podepsala dokument, ve kterém požadují vyhlášení republiky. Současný premiér Malcolm Turnbull ke změně přistupuje opatrněji. Podporuje vznik republiky, nicméně až po smrti Alžběty II. z windsorské dynastie.

Na několika různých místech v Oregonu zasahovala FBI a státní policie proti ozbrojené skupině okupující budovy přírodní rezervace Malheur. Při střelbě zemřel jeden z protestujících. Ozbrojená skupina Občané za svobodu požaduje propuštění dvou místních farmářů, které soud poslal na pět let za mříže za údajné žhářství na od státu pronajatých pozemcích.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun zkritizoval nová bepzečnostní opatření Izraele a zabírání palestinské půdy. Od izraelského premiéra Benjamina Netanjahu byl následně obviněn z podpory terorismu. Podle předsedy vlády OSN ztratila už dávno svou neutralitu a morální sílu.

Více peněz na migrační krizi. Takový požadavek vzneslo Turecko na Evropskou unii. Pro letošek přitom EU slíbila Ankaře tři miliardy eur na zlepšení situace syrských uprchlíků v zemi. Výměnou má být důraznější podpora Turků při řešení evropské krize s migranty.

Do mírových rozhovorů o válce v Sýrii se vůbec poprvé v Ženevě zapojila také syrská opozice. Podle zástupkyně její delegace Farah Atassiové však není jisté, jak dlouho zůstanou. Opozice požaduje ujištění, že v Sýrii skončí nálety na civilisty, tamní vláda propustí vězněné oponenty a ukončí obléhání měst.

Adeptka na post prezidenta Spojených států Hilary Clintonová trvá na zveřejnění všech svých pracovních emailů. V pátek přitom americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že část korespondence bývalé ministryně nelze zveřejnit. Tyto dokumenty v době odeslání tajné nebyly. Ze skandálu, kdy Clintonová používala soukromou schránku i pro pracovní účely, favoritka demokratů znepokojena není. S tajnými zprávami prý vždy nakládala pečlivě.

 

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře