fbpx

BKO pět let poté: Pyramida schopností

BKO pět let poté: Pyramida schopností

Neotřelým a efektivním konceptem, s který BKO pracovala, byl pyramidální model resortních schopností. Koncept ukazoval organizační strukturu resortu Ministerstva obrany v podobě pyramidy, v jejíž základně byly vojenské schopnosti, bez kterých by se nedala uskutečnit obrana teritoria České republiky a ani by nebylo možné splnit naše závazky vůči partnerům v Alianci. Vzhledem k tomu, že se již dnes nepoužívá vojenských hudeb k předávání signálů v bitvách, ocitla se Ústřední hudba Armády České republiky ve špičce pyramidy, a to aniž by někdo snižoval její tradici a fakt, že spravuje odkaz strýce doktora Horáka, Júlia (Ernsta Wilhelma) Fučíka.

Pyramida schopností. Zdroj: Bíla kniha o obraně. MO 2011

Pyramida schopností. Zdroj: Bíla kniha o obraně. MO 2011

Pyramida dokonce existovala ve formátu „plachty“ visící v kanceláři 1. NMO a později i ministra obrany. Šlo o výtisk z tabulkového kalkulátoru, kde byla rozmalována resortní organizační struktura s doplněním počtu plánovaného a aktuálního personálu a aktuální výší rozpočtu. Později byl model použit pro analyzování tzv. obručí, kde každý kruh v terčovém uspořádání představoval hladinu rozpočtu, která byla Ministerstvem financí ČR určena pro roční rozpočet na roky 2011 až 2014. Pro rok 2014 to mělo být 35 mld. Kč.

S myšlenkou variující biblické téma kolik andělských schopností se vleze na špičku jehly, či zda stávající pyramida schopností projde uchem nemilosrdné Kalouskovy jehly, přišel František Šulc. Po odmítání navrhované metodiky ze strany orgánů Generálního štábu AČR odpovědného za výstavbu schopností byla analýza vypracována ve spolupráci s odborem rozpočtu. Dík za tehdejší uhájení výše rozpočtu patří zejména Mgr. Josefovi Radochovi.

Ve vrcholu pyramidy schopností se ocitl i VUS Ondráš sídlící v některé z komor srdce Moravy, jihomoravské metropoli a podle zlých jazyků i zatáčce před Vídní, Brnem. Vzhledem k tomu, že jsem se do té doby o význam zkratky nezajímal, ale vnímal jsem toto vojenské zařízení jeho odvětvovým zatřízením pod pododdíl 511 Vojenská obrana, vykládal jsem zkratku jako Výsadkový umělecký soubor Ondráš. Ve skutečnosti to byl Vojenský umělecký soubor Ondráš a jistě uznáte, že není vojenské umění jako vojenské umění, a i když Ondráš je z pohledu vojenského úřednictva léta považován za součást české obrany, snad pro asymetrický způsob boje zbojníka Ondráše (k jehož tradici se soubor hlásí), nemohl VUS Ondráš být zařazen do jiné části pyramidy schopností, než byla její špice, označená písmenem D.

7 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    PJK
    7. 2. 2016, 9:35

    Z pohledu bojové hodnoty, poměru vydané zdroje vs. přínos (z hlediska oné bojové hodnoty – v pohledu samozřejmě fyzického boje proti nepříteli, ne jeho ideového přetancování) patří podobné věci typu VUS Ondráš apod. do množiny oněch třešniček na dortu, kterým je fungující, naplněná, vybavená, vycvičená armáda. Proto vynakládat prostředky na třešničku na dortu, když nemám ani na základní ingredience spodního patra dortu, je sebevražedná magořina. Ano, vždy může samozřejmě někdo tvrdit, že je prospěšné a ve světě to tak bývá, že jinde dorty mívají samozřejmě i své třešničky na dortu. Nicméně to je tam, kde mají zdroje na úplnou výstavbu všech pater dortu v odpovídající kvalitě. Proto rozumným cukrářům zdar! :-)

    REPLY
    • Profilový obrázek
      AA@PJK
      9. 2. 2016, 22:01

      Ondráš je to poslední, s čím padá a stojí naše armáda. Když už nic jiného, tak odvádí solidní umělecký výkon. Jeho zrušením by se opticky něco ušetřilo; jenomže si člověk uvědomí, že třeba takový Vondra prošustroval svojí (ne)činností stovky miliónů a nic se mu nestalo, tak si říká, že tudy asi cesta nepovede. Ještě jiný pohled, bourat a ničit jde snadno a rychle (nebo zreorganizovat), ale něco vybudovat, to je o moc horší.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    10. 2. 2016, 9:34

    Nic proti Ondráši, ale v principu jde o systémový rozpor: 1. Ondráš je vykazován jako vojenské zařízení a nikoliv vojenský útvar, a tudíž by jeho výdaje neměly být vykazovány pod vojenskou obrannou. 2. Je-li součástí vojenské obrany, pak musí mít operační úkol, např. součást brigádního operačního uskupení apod. 2. Pokud Ondráš skutečně patří do působnosti Ministerstva obrany podle kompetečního nebo jiného zákona, pak navrhuji, aby se součástí resortu stalo opět i Divadlo československé armády na Vinohradech. Tím se alespoň vyváží dlouhodobě „složitý“ vztah Brno-Praha.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Karel@Bohuslav Pernica
      11. 2. 2016, 19:20

      Třeba má utajené poslání, o kterém se nám ani nezdá. Prostě klasické dvojí určení, navenek hopsaspolek, který zdánlivě nic neskrývá, ale ve skutečnosti příšerně účinná zbraň. Tak třeba si neumím představit bojovníka IS, který by mohl odolat perfektně vycvičenému cimbálistovi (a pouze takovými Ondráš disponuje), působícímu z bezprostřední blízkosti.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    cs
    11. 2. 2016, 14:28

    a)Sektor zábavy nebo resort obrany ?
    b)Pro soustavné podnikání v oboru ,,zábava,, je vhodné mít příslušnou licenci živnostenského odboru ….

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    13. 2. 2016, 8:45

    Právo 12.2.2016 s. 10: Ondráš dostane na nové nástroje „…Formou daru ve výši 800 tisíc korun podpoří Jihomoravský kraj Vojenský umělecký soubor Ondráš, jediné folklorní těleso svého druhu u nás. Tento dar bude využit na nákup hudebních nástrojů, osvětlovací aparatury a krojového materiálu.“ (mh) Doporučuji srovnat se zprávou o pět let starší http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politici-volicum/Hasek-Soubor-Ondras-ziska-od-kraje-darem-1-milion-korun-206702
    Je záhadou proč musí kraj přispívat součásti organizační složky státu Ministerstvo obrany v situaci, kdy parlametní politické strany podporují navýšení rozpočtu na 1,4 % HDP do roku 2020. Většina prostředků má jít přitom právě do skupiny Vojenská obrana. Sám bývalý ministr kultury přitom odmítl nabídku výboru pro obranu navýšit rozpočet pro rok 2016 o další 2,2 mld. Kč. Připadá někomu normální, že kraj z prostředků získaných rozpočtovým určení daní od centrální vlády sponzoruje zpátky centrální vládu? Připadá někomu normální, že ČEPS státní a.s. sponzoruje AZ (sorry J.D.) v Moravskoslezském kraji, kdy MO již třetím rokem hovoří o tom, jak koncept AZ podporuje; to navíc v situaci kdy rozpočet MO má růst na 1,4 % HDP. Komu vlastně organizační složky financované pod funkcí VOJENSKÁ OBRANA patří?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    13. 2. 2016, 8:53

    Pro úplnost zpráva z roku 2011, kdy MO nabízelo k odprodeji jako přebytky hudební nástroje http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/armada-pokracuje-v-prodeji-nepotrebneho-majetku–tentokrat-nabizi-kolovou-techniku-52503/

    REPLY

Nejnovější komentáře