fbpx

Tvrdík versus Sobotka

Je 13. listopadu 2002 a Špidlova (ČSSD) středo-levicová vláda přijímá usnesení č. 1140 ke Koncepci výstavby profesionální Armády České republiky a mobilizace ozbrojených sil České republiky, ve kterém „stanovuje, že celkové výdaje resortu obrany nepoklesnou v období do dosažení cílových operačních schopností pod úroveň 2,2 % hrubého domácího produktu.“ Ministrem financí souhlasícím s tímto závazkem je Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministrem obrany, kterému se podařilo protlačit tento závazek, je Jaroslav Tvrdík (ČSSD). Politicko-vojenské ambice profesionální armády jsou nastaveny na 35000 profesionálních vojáků a vojákyň.

12752175_10205584043510295_2013437501_o

Autor koláže: redakce

Neuběhne ani půl roku a při přípravě zákona o státním rozpočtu na rok 2004 se ukazuje, že není možné tak vysoký vojenský rozpočet garantovat. Ministr obrany po návratu prezidenta z Petrohradu čestně rezignuje a přitom prohlásí: „Reforma je zmrazená, pravděpodobně nebude pokračovat v původním konceptu. Celá protivzdušná ochrana je ohrožena. Reforma je v kritické fázi a já si myslím, že skončí v troskách. V tuto chvíli přijdeme o všechny peníze a začneme znova.“ Na jeho místo nastupuje Miroslav Kostelka (nestraník) a snaží se zachránit, co se jen dá.

Reforma je přepracována a schválena Špidlovou vládou 12. listopadu 2003 pod usnesením č. 1154 o Koncepci výstavby profesionální Armády České republiky a mobilizace ozbrojených sil České republiky, přepracované na změněný zdrojový rámec. Po dohodě ministerstva financí a ministerstva obrany jsou na období let 2004 až 2010 stanoveny jako nejnižší limity rozpočtu kapitoly 307 absolutní částky, které nedosahují 2 % HDP. V usnesení se o tom píše: „[Vláda] stanovuje, že celkové výdaje rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany státního rozpočtu České republiky neklesnou v období do dosažení cílových operačních schopností pod úroveň stanovenou v příloze tohoto usnesení (…) Výdaje vyčleňované pro rozpočtovou kapitolu Ministerstva obrany státního rozpočtu České republiky v jednotlivých letech budou stanoveny ve výši, která garantuje pokrytí nezbytně nutných výdajů pro realizaci rozpracované Koncepce.“ Počítá se s tím, že cílových operačních schopností se dosáhne v roce 2010. Politicko-vojenské ambice jsou stále nastaveny na 35000 profesionálních vojáků.

Teprve v roce 2007, když byly k 31. 12. 2006 úspěšně dosaženy počáteční operační schopnosti ozbrojených sil, jsou usnesením Vlády ČR č. 1194 z 22. 10. 2007 Transformace resortu Ministerstva obrany České republiky redukovány na 26200 profesionálních vojáků a vojákyň. V roli ministerského reformního hasiče se v roce 2006 ocitl pozdější náměstek generálního tajemníka NATO, 1. náměstek ministra obrany a velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý (nestraník), který prakticky v závěru svého čtyřměsíčního mandátu uvedl: „Současně jsem učinil okamžitá rozhodnutí ke zmírnění dopadů těchto rozpočtových omezení. V prvé řadě jsme museli provést v mimořádně krátkém termínu příslušné úpravy v návrhu státního rozpočtu, kapitoly MO na rok 2007 – dodatečně se podařilo získat zpět více než 0,5 mld. Kč na projekt TATRA a na léta 2008 a 2009 se podařilo odvrátit katastrofický propad obranných výdajů pod 1,4 % HDP. Z původně škrtnutých 30 miliard se nám podařilo do rozpočtu na léta 2007 až 2009 vrátit více než 11 miliard.“ Ministrem financí v první Topolánkově (ODS) vládě byl Vlastimil Tlustý (ODS). Po něm nastoupil Miroslav Kalousek (KDU-ČSL, TOP 09).

Od roku 2003 do roku 2014 klesala výše obranného rozpočtu z 2 % na současné 1 % HDP, přitom však bylo dosaženo počátečních operačních schopností, a jak se ukazuje z výsledků zasedání vlády ČR ze dne 22. 12. 2015, nebylo k tomu třeba ani 2 % HDP. I když to Ministerstvo obrany do určité míry odmítá, postačuje zvýšení výdajů na 1,4 % HDP do roku 2020 a lze navíc zvýšit politicko-vojenské ambice na 29000 vojáků a nahradit vrtulníky, se kterými Tvrdíkova reforma nepočítala. Přitom v roce 2007 stihl Miroslav Kalousek (KDU-ČSL, TOP 09) odvést v hotovosti 5,4 mld. Kč z rezervního fondu Ministerstva obrany do kapitoly Všeobecné pokladní správy, když se Ministerstvu obrany opakovaně zoufale nedařilo peníze na modernizaci vojenských schopností utratit a hromadily se na účtu rezervního fondu.

V současnosti je Bohuslav Sobotka předsedou vlády a potřetí ve své politické kariéře rozhodoval o koncepci výstavby profesionální Armády České republiky. Tentokrát do roku 2025, a opět proti sobě stáli ministr financí a ministr obrany ze stejného hnutí (ANO). Na jedné straně lze dát za pravdu tehdejšímu ministrovi financí Sobotkovi, že 2 % HDP na reformu ozbrojených sil byla příliš. Na druhou stranu si lze klást otázku, jaký smysl bude mít dokončení reformy po více než 20 letech od její formulace? A je k tomu potřeba tolik mediálního rámusu?

6 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Robert
    19. 2. 2016, 23:49

    Když použiju vyjádření MO p.Šedivého, tak je armáda se svým rozpočtem pod 1% HDP v katastrofálním stavu. Přitom za jeho působení počínala katastrofa při poklesu pod 1,4% HDP. Co k tomu dodat…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Meldik
    20. 2. 2016, 8:57

    Ona neni katastrofa jako katastrofa. I se zadrenym soukolim se da jeste otacet…otazkou je, co od takoveho soukoli ocekavame a jakou rychlosti se ma otacet.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Aurelius JR
    20. 2. 2016, 16:54

    Dokončit reformu má smysl vždy. Pořád je tu možnost stavět síly i pro některé již ztracené schopnosti. Bohužel šlo většinou o schopnosti vyžadující specialisty s technickým vzděláním, bude to horší, ale nikdy není vše ztraceno.
    Máme se alespoň z čeho poučit, ať už z pozitiv nebo negativ. Dokonce i štěstí stálo doposud na naší straně a během doby změn v AČR jsme nebyli vystaveni zkoušce nejtěžší – konfliktu na našich hranicích nebo našem území s nepřítelem vybaveným na obdobné úrovni (většina asi tuší jak by to dopadlo).
    Jen se obávám, že se na MO stále ubírají do nějakých slepých uliček plných sekaček na trávu a spodního prádla s logem armády. Existují tam stále obklopeni ochotnými nosiči vody předkládat jim, ve vlastním zájmu, pouze pozitivní části informací, které se od nich očekávájí, k tomu napomůže i nový karierní řád, přece jen doby rozhodné u velitelských funkcí jsou krátké a o postup se musí voják „zasloužit.“ Připočtěte neustálý lobbing a hraní si na vlastních hromádkách písku mezi jednotlivými druhy vojsk místo lepší spolupráce, přitom jsme na počtech nějaké posílené divize, která by měla fungovat jako kompaktní celek.
    Autor tu zmiňuje snížení požadovaných stavů vojáků v rámci první a dalších reforem, to se nejdříve omlouvalo škrty v rozpočtu, pak se už začalo omlouvat negativním demografickým vývojem (tuším v době sepsání BKO), zajímalo by mně, kde ta pravda skutečně je?
    V rámci snižování stavů a profesionalizace jsme přišli o velký počet odborníků a schopností samostanosti při plnění takových základních úkolů, jakým je udržení techniky v provozu vlastními silami bez přebujelého outsourcingu. Zbraně a munici posíláme do celého světa v domnění, že jde o nepotřebnou munici. Zkuste se zeptat na neprovsledových jednotkách, jak vypadá kupříkladu jejich střelecký výcvik, dále bych to tu nerozváděl. Rezervy jsou prakticky ve všem.

    Jediné co jim na MO nechybí, je schopnost se pochválit – viz „dosažení počátečních operačních schopností.“ Tento stav trvá doposud

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Robert@Aurelius JR
      22. 2. 2016, 22:24

      Ohledně schopnosti udržet provozuschopnou techniku by asi stálo za to porovnat vzestup zbrojařských firem odkupujících techniku od AČR a stav skladových zásob a ND v AČR. Zatímco zbrojařské firmy měli posledních 10 let žně, armáda dost upadala. Přitom nemálo generálů a vyšších důstojníků po skončení služby nastoupilo právě k takovým firmám a na obchodech se přímo podíleli. To jak si jezdili někteří z majitelů odkoupené techniky měnit staré součástky a ND do parků vojenské techniky kde je měnili za nové přímo z armádní techniky pod krytím spřátelených vojáků je škoda komentovat. Služba vlasti především.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Aurelius JR@Robert
        26. 2. 2016, 16:57

        bohužel, máte pravdu. Je to smutné, ale soběstačnost už AČR asi mít nebude, odborníků se začíná zbavovat i ve jménu „nového karierního řádu“ po novelizaci zákona 221, agentura personalistiky začíná vymáhat „pravidelné rotování“ vojáků na systematizovaných místech metodami jakými je vydírání, místo toho, aby v systému někdo vytvářel motivaci.

        REPLY
  • Profilový obrázek

Nejnovější komentáře