fbpx

Bezpečnostní události 28. března – 3. dubna 2016

monitor

Rada bezpečnosti OSN schválila návrh rezoluce pro policejní misi v Burundi. Africká země s jejím vysláním souhlasila.

Francouzské námořnictvo participující na protipirátské a protipašerácké misi v Indickém oceánu zachytilo neregistrované plavidlo, na jehož palubě se našly útoční pušky, kulomety i protitankové zbraně. Existuje podezření, že zbraně směrovaly k somálské teroristické skupině aš-Šabáb.

Kolumbie se po mírových rozhovorech s povstalci z FARC dohodla na formálních rozhovorech i s druhou největší povstaleckou skupinou v zemi, ELN. Garanti střetnutí budou Ekvádor, Venezuela, Brazílie, Chile, Kuba a Norsko. Konflikt v zemi se táhne již pět desetiletí.

Vietnam má nového prezidenta. Tran Dai Quang, bývalý policejní náčelník a ministr veřejné bezpečnosti byl zvolen do funkce 91.5% hlasy v parlamentním hlasování. Příští týden bude parlament volit nového premiéra, kterým se podle očekávaní má stát aktuální vicepremiér Nguyen Xuan Phuc.

Prezident Evropské rady Donald Tusk odporučil polské vládě ustoupení od reforem ústavního soudu, které vyvolaly v zemi řadu protestů. Jedná se o další z kroků stupňování tlaku na Varšavu poté, co Evropská komise zahájila proti Polsku právní proceduru v této věci.

Evropská unie zavedla sankce proti třem libyjským politikům, kteří blokují vznik vlády národní jednoty s podporou OSN. EU se tak snaží tlakem donutit soupeřící vlády z Tobruku a Tripolisu ke spolupráci.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře