fbpx

Bezpečnostní události 3. – 10. dubna 2016

monitor

Legendární bombardér B-52 Stratofortress se stále nechystá odejít do historie. Americké vojenské letectvo v pátek 8.4. ohlásilo, že právě B-52 nahradí v kampani proti ISIS nadzvukové bombardéry B-1B Lancer. Ty do jejich stažení v lednu 2016 vykonaly v oblasti 490 misí. B-52 unese při jednom vzletu cca 30 tun munice, včetně přesně naváděných a inteligentních bomb. Při svých misích proti ISIS bude operovat ze základny v Kataru.

Ruská federace pokračuje v dodávaní pokročilých zbraňových systémů do Íránu, které bylo obnoveno po odvolání sankcí OSN. V současnosti je na spadnutí prodej pěti moderních protiletadlových mobilních systémů S-300PM-1 v hodnotě 800 milionů dolarů. Tento obchod byl původně odvolán v roce 2010 právě kvůli sankcím. Mezi Moskvou a Teheránem také podle všeho probíhá diskuse o licenční výrobě, nebo spolupráci při výrobě tanků T-90 a víceúčelových letounů Suchoj Su-30.

Po měsících problémů a dvou krvavých útocích v Paříži a Bruselu začíná mít belgická policie první úspěchy. Podařilo se jí zadržet dva podezřelé pachatele těchto útoků. Jeden z nich, Mohamed Abrini, byl viděn na letišti Zaventem s dvěma sebevražednými atentátníky. Po útoku z letiště prchnul. Poté špionážní kamery zachytily jeho dvouhodinovou „procházku“ Bruselem, a navíc i to, jak se zbavuje světlé bundy, kterou měl na sobě při útoku.

Snaha amerického ministerstva spravedlnosti donutit Apple k odemknutí několika iPhonů, které by mohly obsahovat potenciální důkazní materiál v soudních sporech s pachateli trestných činů, stále pokračuje. I když se technikům FBI nakonec podařilo dostat do iPhonu 5C jednoho ze střelců ze San Bernardina, na odemčení novějšího iPhonu 5S newyorského dealera pervitinu Juna Fenga, který se sice už ke svým činům přiznal, stále potřebuje spolupráci Apple. Firma však odemykání svých telefonů odmítá s odvoláním na vytvoření nebezpečného právního precedentu, který by mohl byt v budoucnu lehce zneužit.

V souvislosti s touto kauzou je zajímavá informace, že populární komunikační služba WhatsApp s více než miliardou použivatelů minulý týden zavedla automatické end-to-end šifrování mezi komunikujícími stranami, což znamená, že posílané zprávy nebude moci číst nikdo kromě odesílatele a přijímatele. WhatsApp byl v minulosti kritizován právě kvůli tomu, že zprávy odeslané přes tuto službu byli několikrát použity jako důkazný materiál nebo při výslechu, a policejní síly se k nim dostaly bez vědomí poskytovatelů služby nebo jejích uživatelů.

Americké vojenské námořnictvo nahradí turbovrtulové dopravní letouny C-2A Greyhound, používané od roku 1965. Greyhoundy se používají zejména na dopravu lidí a materiálu mezi pevninou a letadlovými loděmi. Nahrazeny budou konvertoplány Osprey, které už používá americké letectvo a Námořní pěchota, v mírně upravené verzi CMV-22B. Na zbytek vývoje této verze poskytne námořnictvo konsorciu Bell-Boeing 151 milionů dolarů. První stoje z celkového počtu 44 kusů by U.S. Navy mělo dostat v roce 2020.

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře