fbpx

Bezpečnostní události 25. dubna – 1. května 2016

Bezpečnostní události 25. dubna – 1. května 2016

monitor

Líbyjská národná armáda (LNA) získala niekoľko obrnených prepravných transportérov a vojenských pick-upov od Spojených arabských emirátov. Vláda so sídlom v Tobruku ich údajne hneď použila v boji proti Islamskému státu, ktorý okupuje oblasť okolo mesta Syrta.

Proti Islamskému štátu sa zbrojí aj v Pobreží Slonoviny. Miestna expedícia francúzskej armády sa čoskoro rozrastie z 500 na 900 vojakov. Zvýšená prítomnosť sa odôvodňuje nárastom teroristických a regionálnych hrozieb. Vojaci môžu byť nasadení aj v prípadných operáciách na Sahele a neďalekých oblastiach.

Experti varujú pred vstupom Fínska do NATO. Ocitlo by sa totiž v paradoxnej situácii, kedy by bolo obklopené nečlenmi Alliance. Jedinou výnimkou by mohol byt prípadný spoločný vstup aj so Švédskom. Rusko naopak podľa slov ministra zahraničia bude oponovať s „prirodzenými technicko-vojenskými opatreniami“ v prípade vstupu niektorej z menovaných krajín.

V prípade zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta sa európski partneri musia pripraviť na zvýšenie výdavkov na obranu. V opačnom prípade sa budú musieť postarať o svoju bezpečnosť sami. Trump takisto vo svojej reči kritizuje americkú zahraničnú politiku za absenciu vízie alebo smerovania.

Už oficiálne potvrdené číslo takmer 8 866 400 vojakov. Tak znie najnovšia štatistika ruského ministerstva obrany o vojenských obetiach počas druhej svetovej vojny. Nemeckých vojakov podľa tých istých odhadov malo padnúť 6,7 milióna

Aj ďalšia správa sa týka obdobia druhej svetovej vojny. Bývalý dozorca nacistického vyhladzovacieho tábora Osvienčim sa verejne ospravedlnil za nečinnosť pri masovom zabíjaní ľudí. Urobil tak na súde, pri ktorom zároveň oľutoval svoje členstvo v takej zločineckej organizácii, akou bola podľa neho SS.

V druhom kole iránskych parlamentných volieb opäť vyhral blok umiernených a reformných strán, do ktorého patrí aj prezident Hasan Rúhání. Napriek víťazstvu však nezískali parlamentnú väčšinu. Pre svet to znamená potvrdenie iránskej snahy o ukončenie jadrového programu.

 

Profilový obrázek
Dominik Plávka
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře