fbpx

Bůh Čest Otčina

Bůh Čest Otčina

Bylo první opravdu hezké sobotní odpoledne. Oknem jsem sledoval skupinku v uniformách přibližně v mém věku, jak nacvičovali něco, co se podobalo zajištění zraněného pod nepřátelskou palbou. Pro většinu z nás zcela netradiční volnočasová aktivita je pro kandidáty dobrovolnické jednotky Strzelec 1313 AON součástí přípravy a tréninku.

Foto: MK

Foto: MK

Dnes, 3. května, v Den polské ústavy, skládá 55 rekrutů svou přísahu, čímž se stávají plnohodnotnými členy jednotky. Ceremonie se účastní zhruba stejné množství rodinných příslušníků či přátel čerstvých Střelců. Velká část z nich je svátečně oblečená, z hrdých a spokojených tváří se dá vyčíst nefalšovaná podpora a radost. Polský patriotismus žije a daří se mu. Oficiální tón události dotváří účast zástupců „bratských“ jednotek, jednoho podplukovníka a dalších oficiálně vyhlížejících osob, jejichž napojení na Střelce mi uniká. Proslov přednáší také profesor Univerzity národní obrany, který je dojat a hluboce potěšen koníčkem této části studenstva. Škola se obecně snaží podporovat své studenty, čehož jsou důkazem propagační plakáty na chodbách univerzity či vyhrazení osobitého stánku na dni otevřených dveří.

Foto: Mateus Gutowski, Facebook Strzelec 1313 AON

Foto: Mateus Gutowski, Facebook Strzelec 1313 AON

Fenomén paramilitárních organizací (což je označení, které jejich členové opravdu nemají rádi) sahá ovšem mnohem dále za akademickou půdu. Našince na polské verzi kickstarteru překvapí například sbírka za účelem zakoupení kulometu pro výcvikové účely. Pozadu nestojí ani polské ministerstvo obrany, které počítá s participací těchto skupin na plánovaném systému teritoriální obrany. Ta by se mněla stát další složkou polských ozbrojených sil. Jejím koncepcím a výhledem se budeme věnovat příště.

13148158_10209419510274073_532336905_o(1)

Foto: MK

Obdobných jednotek je dnes v Polsku mnoho a stále rostou. Propuknutí ukrajinské krize dalo těmto skupinám a organizacím životodárný impuls. Situaci ale nelze popsat jako nekontrolovanou. Naprostá většina dobrovolnických jednotek je organizována pod křídly dvou největších střeleckých asociací, které jsou z právního hlediska registrované jako společenskovýchovné vlastenecké organizace. Začátkem minulého roku vznikla z iniciativy ministerstva obrany Federace proobranných organizací. Ta má být jak fórem pro prohlubování spolupráce mezi jednotlivými skupinami, tak jakýmsi rámcem pro začlenění do systému národní obrany  i pákou státní kontroly.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře