fbpx

Bezpečnostní monitor 16.-22.5. 2016

monitor

Světové velmoci účastnící se konference o situaci v Libyi se shodly na možnosti vyzbrojit jednu z existujících vlád (podporovanou OSN) pro boj proti radikálním skupinám včetně hnutí Islámský stát. Libye by tak dostala výjimku ze zbrojního embarga, které na ni před pěti lety uvalila OSN.

Přeživší a pozůstalí po obětech útoků z 11. září 2001 mohou žalovat Saúdskou Arábii o náhradu škody. Zákon, který to umožňuje, schválil minulý týden Senát Spojených států. Bílý dům ho pravděpodobně bude vetovat.

Posilovat svou bezpečnost hodlá i Velká Británie. O záměru přijmout nové zákony proti radikalismu a terorismu informovala královna Alžběta II. Britové také dodrží závazek NATO v oblasti výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP.

Nový Gripen švédské společnosti Saab doletí dál a ponese více zbraní. Generace Gripen E bude mít také lepší systém elektronických přístrojů. Švédská armáda se chystá zakoupit 60 kusů těchto strojů a brazilská armáda 36.

Turecký parlament schválil novelu ústavy, která povede ke zrušení imunity až čtvrtiny poslanců. Zasáhne především kurdské politiky z Lidové demokratické strany (HDP) a otevře cestu trestnímu stíhání kritiků prezidenta Erdogana. Vláda a prezident dlouhodobě obviňují HDP z podpory terorismu.

Jeden ze dvou polních velitelů Tálibánu Muhammad Mansúr je mrtvý. V sobotu na něj zaútočily americké bezpilotní letouny. Jeho smrt potvrdily afghánská vláda, tajná služba a Washington. Útok se odehrál v odlehlé části Pákistánu s názvem Dahl Bandin. Mansúrovu smrt potvrdil i samotný Tálibán

Avizované zvýšení bezpečnosti v deltě řeky Niger nezabránilo útoku ozbrojenců na ropovod firmy Agip. Jedná se o další ze série útoků na zahraniční ropné společnosti v regionu.

Irácká armáda plánuje ofenzívu na město Fallúdža. Útok podniknou spojené síly irácké armády, policie, protiteroristických jednotek a šíitských milic. Leteckými útoky se zapojí koalice bojující proti IS. Fallúdža je baštou sunitských teroristů z Islámského státu a leží asi 30km západně od Bagdádu.

Malajsijská policie minulý týden zadržela 14 lidí podezřelých ze spolupráce s Islámským státem. Zadržení jsou podezřelí zejména ze zasílání peněz Islámskému státu do Sýrie a podpoře teroristického uskupení Abú Sajjáf na Filipínách. Malajsie s majoritní populací muslimů zintenzivnila opatření proti fundamentalismu po útocích v indonéské Jakartě.

1 comment

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    24. 5. 2016, 20:47

    Achtar Muhammad Mansur nebyl polnim velitelem, nybrz emirem. Taliban jeho smrt nepotvrdil, uvedl tak pouze jeden z jeho vyse postavenych velitelu. Odkazovat na idnes jako na puvodni zdroj tvrzeni, bez komentare. Par radek a tolik chyb. BSS ma na vic

    REPLY

Nejnovější komentáře