fbpx

Bezpečnostní monitor 23. – 29.5. 2016

Bezpečnostní monitor 23. – 29.5. 2016

monitor

V Dominikánské republice začalo vyjednávaní venezuelské vlády a opozice prostřednictvím mediátorů. Opozice požaduje propuštění zatčených opozičních lídrů, zahraniční humanitární pomoc a referendum o setrvání prezidenta Nikolase Madura ve funkci. Venezuela trpí ekonomickou recesí a zablokováním parlamentu od vítězství opozice v posledních volbách.

David Cameron oznámil masivnější zapojení britského námořnictva v Libyi. Británie tak rozšíří svůj aktuální podíl na boji proti převaděčství a migrantské krizi. Britský premiér také počítá s výcvikem libyjské pobřežní gardy. Libyjská vláda minulý týden požádala Evropskou unii o rozšíření pomoci, zejména o výcvik svých sil.

Patnáct vojenských představitelů bylo argentinskými soudy shledáno vinnými z obvinění z únosů a vražd levicových disidentů během operace Condor. Nejvýše postavený odsouzený, 88letý bývalý diktátor Reynaldo Bignone, dostal trest 20 let vězení. Operace Condor byla kampaní politických represí realizovaná pravicovými diktaturami Jižní Ameriky s podporou USA v sedmdesátých a osmdesátých letech.

Talibán oznámil nástupce zabitého emíra Muhammada Mansúra. Novým lídrem je Mansúrův zástupce a bývalá hlava tálibánských soudů Hibatuláh Achúndzáda. Analytici se shodují, že výraznější změna postoje Talibánu k mírovým jednáním s afgánskou vládou je pod jeho vedením nepravděpodobná.

Útoky na ropovody a infrastrukturu těžebních společností v nigerijské deltě eskalují. Přihlásila se k nim skupina Mstitelů delty Nigeru bojující za lepší životní podmínky v regionu. Nigérii, bojující s islamisty z Boko Haram, hrozí další zhoršení bezpečnostní situace.

Turecko je nespokojené s americkou podporou kurdským bojovníkům z YPG. Skupina je v Turecku považovaná za teroristickou organizaci, avšak na seznamu teroristických organizací Spojených státu není. Turecké protesty přišly krátce po zveřejnění fotografií údajných příslušníků amerických speciálních sil v Sýrii s nášivkami a emblémy YPG.

Generál ruského letectva Pavel Kuračenko oznámil, že koncem tohoto roku bude dokončen a spuštěn projekt společné protivzdušné obrany Ruska a Běloruska. Dohoda o projektu byla podepsána v roce 2009. Obdobnou dohodu o společné obraně vzdušného prostoru podepsalo Rusko s Kazachstánem v roce 2013.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře