fbpx

Pokračování zápisků z Kurdistánu III.

Pokračování zápisků z Kurdistánu III.

Přinášíme vám další pokračovaní druhé série Zápisků z Kurdistánu od Markéty Všelichové. Předchozí díl této série naleznete zde.

Foto: Markéta Všelichová

Foto: Markéta Všelichová

Tak konečně něco z uprchlických táborů v okolí Akre. Asi nejsilnější dojem z toho všeho je, že lidé, co odsud přijdou do Evropy s očekáváním lepších podmínek, musí být často dost zklamaní. A také se prý poměrně často vracejí zpátky. Samozřemě, že život v žádném uprchlickém táboře není už z podstaty věci nic super, ale podmínky jsou tady více než snesitelné. Kromě stanových jsou některé tábory situovány v bývalých vojenských budovách a rodiny tu mají jakési svoje byty. Všude je živo, hodně z uprchlíků provozoje provizorní obchůdky a většinou sedí před nimi a povídají si se sousedy.

Skladba obyvatel je hodně různorodá; vedle Arabů z oblastí ovládaných IS je tu i hodně Kurdů z Rojavy a Jazídů ze Shingalu. Všichni ale mají naprosto stejné podmínky. V táborech jsou zřízené nemocnice a školy – obzvlášť škola je pěkná – co by za takovou v Kobani dali. Nicméně provoz táborů je čím dál složitější. Pomáhá tady sice relativně hodně organizací, ale také poměrně výrazně ubylo peněz od UNHCR. Významně na provoz táborů přispívá kurdská vláda.

Foto: Markéta Všelichová

Něco málo dostávají i z Bagdádu, ale v kontextu toho, že jde z většiny o „jejich“ uprchlíky, se příliš nepředají. Zajímavá byla také návštěva křesťanských rodin, které utekly z Mosulu a dnes žijí v Akre. Ty nejdříve přebývaly v místních kostelích a později dostaly od kurdské vlády byty. Všichni z nich si neskutečně chválili, jak se tady ke křesťanům chovají, všechny věci prý dostali od místních lidí.

Zajímalo mě soužití křesťanů a muslimů v Mosulu před tím, než ho ovládl IS. Odpověď všech byla úplně stejná: před IS bylo vše fajn, žádný problém. Poté, co přišel IS, se snažili dostat pryč všichni; jak křesťané, tak muslimové a často si mezi sebou pomáhali.

Autor: Markéta Všelichová

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře