fbpx

Bezpečnostní monitor 30.5 – 5.6. 2016

monitor

Dvěma postřelenými skončil v Burundi protest školáků ve věku dvanáct až sedmnáct let proti zatčení spolužáků. Ti byli zatčeni za hanobení portrétu prezidenta Pierra Nkurunzizy ve školní učebnici.

Hlava organizace Badr, nesilnější šíitské milice v Iráku, Hádí al Amíri přislíbil, že Íránem podporované milice nezačnou ofenzívu na Fallúdžu dříve, než město opustí civilisté. Irácké autority se obávají propuknutí sektářského násilí v průběhu pokusu o její dobytí. Fallúdža byla centrem povstání jak proti americké přítomnosti, tak i následných bojů proti prošíitské vládě. Ve městě se podle odhadu nachází kole 50 000 civilistů.

Na ukrajinsko-polské hranici byl zadržen francouzský státní příslušník. V jeho vozidle byly nalezeny výbušniny, útočné pušky a další zbraně. Podle nepotvrzených informací je dotyčný hledán pro podezření ze spojitosti s teroristickými útoky v Paříži a Bruselu.

Jižní Korea a Japonsko prohlubují vzájemný systém krizové komunikace. Jedním z opatření je například přímá linka mezi ministry obrany obou zemí. Proběhly také diskuze o sídelní citlivých informací o severokorejském jaderném a raketovém programu.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz potvrdil nasazení raketové fregaty v Egejském moři na podporu aliančních misí. Jako novinku oznámil nasazení polských F-16 a možné zapojení speciálních sil do kampaně proti Islámskému státu.

Třináct bývalých amerických generálů a diplomatů vyzvalo prostřednictvím otevřeného dopisu prezidenta Obamu aby nijak nesnižoval aktuální vojenskou přítomnost v Afghánistánu. Armádní a diplomatické špičky se obávají propadu morálky afghánských sil a posílení pozic Talibánu. Spojené státy nyní mají v zemi okolo 9800 vojáků. Podle plánu Obamy by měl být tento počet zredukován na 5500 do konce roku 2017.

Německá vládní koalice se shodla na potřebě reformy zpravodajské služby BND. Vládní návrh cílí na omezení sledování a špionáže a nastavení jasných pravidel pro nasazení takových prostředků. Debaty o reformě zpravodajské služby v zemi probíhají od roku 2012 po aféře se spoluprací s americkou NSA.

Nejméně 3 mrtvé a 10 zraněných si vyžádal útok islamistů na vojenskou základnu ve městě Akťubinsk (Aktobe) v Kazachstánu. Dle ministra vnitra se útočníci vloupali do několika obchodů se zbraněmi, jež pak použili při útoku na ozbrojené složky. Armáda evakuovala civilisty z okolí. Několik útočníků se jí podařilo zneškodnit nebo zatknout, zbytek je na útěku.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře