fbpx

Bezpečnostní monitor 27.6 – 3.7. 2016

Bezpečnostní monitor 27.6 – 3.7. 2016

monitor

Dvanáct mrtvých si vyžádaly střety íránských Revolučních gard s bojovníky Kurdské demokratické strany Íránu v západoíránském městě Shino. Po 20 letech příměří hrozí oživení ozbrojeného kurdského odboje proti íránské vládě.

Mexické letectvo zabezpečuje letecký most ve státě Oaxaca. Některé tamější regiony jsou pro protesty učitelů odříznuty od zásobování. Srážky policie a protestujících si vyžádaly šest mrtvých a více než sto zraněných. Násilí eskalovalo po zatčení odborových předáků.

Po třinácti letech končí peacekeepingová mise OSN UNMIL v Libérii. Prezident země Ellen Johnson Sirleaf, který byl nedávno zvolen hlavou Hospodářského společenství západoafrických států, při téhle příležitosti požádal mezinárodní společenství o podporu v boji proti terorismu v regionu.

Bombové útoky v šíitských čtvrtích Bagdádu si vyžádaly až 120 mrtvých a 200 zraněných. K útokům se přihlásila organizace Islámský stát. Podle odborníků se jedná o odvetu za dobytí a vyhnání bojovníků IS z Fallúdže.

Čína oznámila své vojenské cvičení ve vodách okolo sporných Paracelských ostrovů. Cvičení se odehraje těsně před vynesením rozhodnutí arbitrážního soudu ve sporu o nároky Filipín a Číny v Jihočínském moři.

Při inspekci na cvičení taiwanského námořnictva byla  omylem vystřelena protilodní nadzvuková střela. Raketa zasáhla čínskou rybářskou loď. Incident si vyžádal jednoho mrtvého a tři zraněné.

Srbský premiér pro německý tisk uvedl, že Bělehrad nebude organizovat referendum o vstupu země do Evropské unie. Srbsko by chtělo přistoupit do EU do roku 2020.

Arménský parlament ratifikoval smlouvou o rusko-arménské protivzdušné obraně. Dohoda se nevztahuje na území Náhorního Karabachu. Opozice se obává oslabení suverenity a dalšího posílení ruského vlivu v Arménii.

Dva podezřelí ze sebevražedných útoků v Istanbulu byli identifikováni jako ruští občané uzbecké a kyrgyzské národnosti. Za plánováním operace měl stát Čečenec Ahmed Chatájev. Informace přinesla turecká média, oficiálně ale nebyly potvrzeny.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře