fbpx

Bezpečnostní monitor 8.8. – 14.8. 2016

Bezpečnostní monitor 8.8. – 14.8. 2016

Německé letectvo zmodernizuje letouny Tornádo, tak aby byly schopné nést nový model amerických jaderných pum B61-12. Jedná s o součást širší modernizace amerických jaderných sil. Podle odhadu expertů se v Německu nachází 10 až 20 jaderných pum. Informace přinesl magazín Der Spiegel.

Kurdové zahájili novou ofenzívu na Mosul. Město je nejvýznamnějším bodem drženým tzv. Islámským státem v Iráku.  Cílem operace je dobýt Gwer, který leží 40 kilometrů jihovýchodně od Mosulu. Jeho zdárné získání má být jedním z finálních kroků zahájení přímé ofenzivy na Mosul. Oprava tamějšího mostu umožní otevření nové fronty.

Nejnebezpečnější zemí pro humanitární pracovníky byl v loňském roce Afganistán. Celkem si útoky v 25 zemích vyžádaly 109 mrtvých, 110 zraněných a 68 unesených osob. Oproti roku 2014 došlo k celkovému poklesu útoků o 25 procent. Za Afganistánem následují v žebříčku nejnebezpečnějších krajin pro humanitární pracovníky Jižní Súdán, Somálsko, Sýrie a Jemen. Data zveřejnila organizace Humanitarian Outcomes.

Jihokorejská armáda navyšuje počet střel pro možný simultánní útok na vojenské základny Severní Koreje. Krok je součástí plánu „Kill Chain“ pro možnost preemptivního útoku. Navýšení se týká počtu balistických střel Hyunmoo 2A a Hyunmoo 2B s dostřelem 300 – 500 kilometrů, případně střel s plochou dráhou letu Hyunmoo 3 s dostřelem až tisíc kilometrů.

Thajská policie našla a zneškodnila pět bomb, které pravděpodobně byly součástí útoku na turistické centra Phuket a Phang Nga ze čtvrtka a pátku minulého týdne. Ty se odehrály těsně po referendu o ústavě navrhnutou vládnoucí vojenskou juntou. K útokům se prozatím nikdo nepřihlásil.

Venezuela znovu otevřela hranice s Kolumbií. Více než 28 tisíc osob překročilo hranice, aby v Kolumbii nakoupily základní potraviny, léky a další nedostatkové zboží. Situace je výsledkem táhnoucí se ekonomické krize ve Venezuele. Hranice byla zavřena na příkaz prezidenta Madura, s cílem prevence pašování zbraní, drog a pohybu paramilitárnich bojůvek.

Vladimír Putin vyměnil vedoucího kanceláře prezidenta Sergeje Ivanova za bývalého diplomata a vysokého státního úředníka Antona Vaina. K výměně došlo měsíc před ruskými parlamentními volbami.

Bezpečnostní Rada OSN schválila nasazení 4 tisíc vojáku na posílení bezpečnosti jihosudánského hlavního města Juba. Po eskalaci napětí mezi silami loajálními aktuálnímu prezidentovi a opozici, ke kterému došlo v minulých týdnech, v zemi významně vzrostlo riziko znovuvypuknutí občanské války.

2 comments
Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    first name, Vladimir
    16. 8. 2016, 2:10

    No, mě by jako analitika zajímalo, jak to v tom, Nato Turecku dnes je , já samozřejmě vím, že Turci za každou cenu chtějí zlikvidovat Kurdské etnikum, protože vždy tato komunita ovládala nejbohatší ropná pole v Turecku /kde byla etnicky vždy usazena/ a chtěla se na zisku z těžby ropy podílet, dál je tu problém Řecko Turecké války o Kypr, kdy Turrci "ukradli" ekonomicky vyspělý sever, a NATO, jehož oba státy byly členy, do konfliktu nijak nezasáhlo… další problém je ve vztahu Turecko- Rusko, a další / v této souvislosti /,Turecko – ostatní evropa v alianci Nato. další námět na seminárku a "zápočet" by měla být /pro nás co jsme starší/, otázka, co se stalo s pakty – myslím SEATO a CENTO, kde jsou a jak se ztransformovaly…./ dnes- kdo s kým a proti komu /jo, abych upřesnil co vlastně myslím, není pochyb, že v souičasné době /po roce 90/ máme z bezpečnostního hlediska nejhoršího prezidenta…Já ho tedy, samozřejmě také volil, ale zajímá mne jak je zajištěno, že přísně tajné informace, se kterými je ze zákona seznámen se nedostanou třam, kam se "dostat" nemají………….

    REPLY
    • Profilový obrázek
      last name, Velimir@first name, Vladimir
      16. 8. 2016, 8:26

      Tak co napsat? Analytik se píše s krátkým a tvrdým. V ruštině s krátkým a přízvučným. Asi, nejlepší by bylo se na tyto věci zeptat na Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií v Brně, případně na Nato Defense College. Všude najdete dostatek vojennych, kteří se k takovým otázkám rádi veřejně vyjádří.

      REPLY

Nejnovější komentáře