fbpx

Bůh Čest Otčina II

Bůh Čest Otčina II

Páteční večer tradičně patří zábavě, přátelům a vůbec různým formám odpočinku po pracovním týdnu. Jak odlišnou podobu mohou tyto věci mít, dosvědčí členové jednotky Střelec 1313 Akademie Národní Obrany ve Varšavě. Zábava začíná nástupem a kontrolou jednotky o šesté večer. Poučen předcházejícími zkušenosti přicházím pět minut před šestou a už z dálky pozoruji připravující se Střelce. Rozpoznávám několik známých tváří, většinu ale neznám. Kolega mě upozorňuje na poměr děvčat a kluků, který je překvapivě vysoký v prospěch něžného pohlaví. Hodně přítomných odhadujeme na středoškoláky, což – jak nám později vysvětluje zástupce jednotky Marek Klasa – zapříčinila silná účast pododdílu z uniformované třídy lycea v Pultusku.

Po obligátním klikování (někdo pozapomněl salutovat), se členové jednotky „ubytovávají“ v tělocvičně. My si krátíme čekání rozmluvou s členy výzkumně historického oddělení střelecké asociace Střelec, jejichž setkání univerzita také hostí. Pánům imponuje zahraniční zájem o jejich organizaci a činnost, jsou velice vstřícní a ochotní.

14067980_1241912552541034_5964819761015661019_o

Foto: Mateusz Gutowski. Zdroj: Facebook JS 1313 AON

Teoretická příprava je pro dnešek stručná a skládá se ze školení o rádiové komunikaci.  Opakuje se fonetická abeceda, prochází základní typy hlášení. Když někdo něco neví, následují kliky a aby byla utužena družnost jednotky „zapumpují si“, jak říkají Poláci, všichni. Není ani nutné neznat odpověď na položenou otázku, pokud se veliteli zdá jednotka moc ospalá – pumpuje se znovu. Když se kolem jedenácté loučíme, Marek nám téměř omluvně vysvětluje, že dnes jsou tady zejména méně školení jedinci, a proto všechno vypadá tak, jak vypadá. S myšlenkami na své vlastní aktivity typické pro páteční večery v sedmnácti letech jedeme spát.

Sobotní společné ráno začíná v 8:30. Lze dobře pozorovat, kdo je jak dlouho v jednotce. Na kádry, které jsou v jednotce krátce, upozorňuje větší počet civilních součástek výstroje. Se základní výbavou (tj. uniforma, boty a baret) se lze vtěsnat do investice kolem 3000 korun, další a dražší vybavení placené typicky ze studentských brigád se nakupuje postupně. Po krátkém ujasnění si dnešního plánu všichni společně mašírujeme na blízký armádní polygon.

První polovina dne začíná rozdělením celé skupiny na dvě družstva a jeden tým. Družstva představují malé pěchotní jednotky, tým je jako průzkum vyslán najít tábořiště a v neposlední řadě přichystat krušné chvilky pěchotním družstvům. S kolegou sledujeme klasické cvičení taktiky malých jednotek: přechod cesty, odpoutání se od útoku zepředu i zezadu, vedení přepadení a obrana proti němu. Polská kamufláž vz. 93 v místních podmínkách funguje stoprocentně, na vzdálenost vetší než 20- 25 metrů je zalehnuté Střelce opravdu složité najít. Jedná se o stejné uniformy, jaké používá armáda, k čemuž paramilitární organizace opravňuje smlouva s ministerstvem obrany.

14053757_1241913099207646_4358257620127570446_o

Foto: Mateusz Gutowski. Zdroj: Facebook JS 1313 AON

Kolem oběda začíná hlavní fáze cvičení.  Obě družiny spojené v četu mají vytýčené tři body, které je třeba najít, v případě nutnosti dobýt a samozřejmě udržet. Léčka připravená průzkumem už samozřejmě čeká. Lesní křižovatku náhle do dusivého objetí zahalují dýmovnice a ze všech stran se ozývá pyrotechnika.  Z štěkaných povelů v polštině si snažím udělat obrázek, co se kolem děje. Když na tři metry ode mne dopadne petarda, je mi víc než jasné, že bych se měl pohnout. Dříve než se ale stačím plně vzpamatovat, jsou nepřátelské síly vytlačeny a já se setkávám s velitelem výcviku. Není zrovna nadšen z toho, jakým způsobem z hlediska taktiky četa vyřešila vzniklou situaci. Na kritiku bude čas později, nyní je nutné držet krok s postupem. Příchod na první vytýčený bod přerušuje krátký přepad, ale všichni jsou teď zalarmování a nic vážnějšího se neděje.Velící kontroluje perimetr, všichni jsou rádi, že si mohou oddechnout. Rozmlouváme s velitelem, jmenuje se Mateusz, od šestnácti let je ve Střelci, předtím byl skaut. I když je mladší než někteří zúčastnění, nemá problém si sjednat respekt. Zkušenosti rozhodují. Budoucí týden vyjíždí na Combat Life Saver kurz vojenského medického střediska v Lodži. Své členství v organizaci vnímá jako ideální seberozvoj. Já můžu jenom souhlasit, na svých jednadvacet let působí vyzrále.

14066348_1241912725874350_488338330471701933_o

Foto: Mateusz Gutowski. Zdroj: Facebook JS 1313 AON

Přesouváme se na další stanoviště, zde se rozdělává oheň, vše probíhá organizovaně. Pomalu se začíná stmívat. Kontroluji krokoměr, průběžně máme nachozeno pětadvacet kilometrů. Bohužel nemáme výbavu, abychom mohli strávit noc v lese se Střelci. Ty čeká další pochod, orientace v terénu a nepochybně další přepad. Zpátky na univerzitu nás doprovází Marek, který přišel zkontrolovat průběh cvičení. Rozebíráme historii i budoucnost jednotky, roli paramilitárních organizací při vznikajícím vojsku teritoriální obrany i další témata. Marek by rád viděl kvalitativní a kvantitativní růst jednotky, což znamená zejména více přeškolených instruktorů a prohloubení spolupráce jak s armádou, tak civilními autoritami. S blížícím se začátkem školního semestru zdůrazňuje přípravu náboru nové krve. Nelze než souhlasit. Zcela patrné odhodlaní a zápal pro věc dává jejich plánům reálný základ.

Úvod do světa polského paramilitarismu naleznete zde.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře