fbpx

Bezpečnostní monitor 29.8. – 4.9. 2016

Bezpečnostní monitor 29.8. – 4.9. 2016

Za dva měsíce, co je ve funkci nový filipínský prezident Rodrigo Duterte, si válka s místními zločinci vyžádala už dva tisíce mrtvých. Podle místní policie by se mělo jednat převážně o narkomany a překupníky drog. Ochránci lidský práv označují situaci v zemi za lidsko-právní katastrofu.

Podle nepotvrzených informací by se příští puškou francouzské armády měl stát Heckler & Koch HK 416. Jelikož se jedná o zatím nepotvrzené zprávy, není ani zřejmé, kde se budou zbraně vyrábět. V úvahu připadá například licenční výroba ve Francii, která by tak mohla utišit vlnu kritiky za výběr německé zbraně.

Čína buduje první vojenskou základnu mimo své území. Země si vybrala Džibuti, a to kvůli strategické poloze. Nachází se u průlivu Bab-al-Mandab, který spojuje Rudé moře s Adenským zálivem.

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdoğan se dohodli na prohloubení protiteroristické spolupráce. Stovky, možná až tisíce Ujgurů, opustily v utajení Čínu, aby se mohly skrze jihovýchodní Asii dostat do Turecka. Země půlměsíce by jim měla být, jak doufají, kulturně a nábožensky bližší. Podle Pekingu se však někteří Ujgurové nacházejí mezi ozbrojenci v Iráku a Sýrii. Před rokem se Ankara zavázala, že dveře pro Ujgury, zůstanou otevřené.

Poté, co byly publikovány neveřejné detaily o francouzských ponorkách třídy „Scorpene“ v australských novinách, padl údajný zájem indických představitelů o zvažovanou objednávku na další tři ponorky. V platnosti zůstává již podepsaný kontrakt na šest jednotek, které by měly posílit indické námořnictvo proti stále expandující čínské prezenci v Indickém oceánu. Únik informací otištěných v novinách se stále vyšetřuje.

Jeden z největších polských vojenských výrobců představil nový hlavní bitevní tank PT-16 (na obrázku). Tento tank by měl být určen zejména k exportu, přičemž páteří polských tankových sil by měl zůstat Leopard 2. Druhý jmenovaný v současnosti prochází modernizací (Leopard 2PL). PT-16 vychází z PT91, respektive T-72.

Džihádisté z takzvaného Islámského státu se v libyjské Syrtě stáhli do poslední čtvrti. V tvrdých bojích proti nim útočí milice loajální vládě v Tripolisu. Zbylé džihádistické skupiny jsou nyní obklíčené ze všech stran. Syrta byla baštou tzv. Islámského státu v severní Africe.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře