fbpx

Bezpečnostní monitor 5. – 11.9 2016

Bezpečnostní monitor 5. – 11.9 2016

Jižní Korea má plán počítající s kompletním zničením Pchjongjangu v případě odhalení severokorejských příprav k jadernému útoku. Podle armády by byla každá část města zničena pomocí balistických raket a vysoce explozivních střel. Severní Korea provedla pátý jaderný test a to o síle cca 10 kilotun. Jaderný test byl odsouzen napříč všemi mocnostmi.


Írán
zahájil výstavbu nové jaderné elektrárny. Na kontraktu v hodnotě deset miliard dolarů se podílí Rusko. To s Íránem v roce 2014 podepsalo dohodu o vybudování osmi nových reaktorů.

Během osmnácti záchranných operací bylo v sobotu ze Středozemního moře zachráněno 2800 migrantů. Na akcích se podílely španělská a irská loď v rámci mise EU. Přítomny byly i dvě lodi nevládních organizací. Za koordinaci byla zodpovědná italská pobřežní stráž.

Thajsko a Malajsie zváží výstavbu plotu na společné hranici. Má se jednat o bezpečnostní opatření  proti pašování a nadnárodnímu zločinu. Malajsie je považována za úkryt thajských islámských separatistů. Premiéři obou zemí přislíbili prohlubování vzájemné bezpečnostní spolupráce.

V jihovýchodním Turecku vypukly střety poté, co bylo „odejito“ z úřadu 28 starostů většinově kurdských měst. Ti byli odstraněni na základě „nouzového“ zákona přijatého po červencovém neúspěšném puči a jsou nahrazování správci jmenovanými vládou. Pracovní pozice ve státním sektoru musely po obviněních z napojení na teroristické organizace opustit desítky tisíc lidí.

Nejméně 22 civilistů bylo zabito v Jemenu leteckým útokem prováděným koalicí vedenou Saúdskou Arábií. K útoku došlo blízko hlavního města San´á drženého Hútíi. Tito šíitští povstalci jsou cílem saúdskoarabské intervence v Jemenu od března 2015.

pondělí začne osmidenní námořní cvičení Číny a Ruska v Jihočínském moři.  Zahrnovat by mělo protiponorkové operace, obranné i záchranářské akce a dále nácvik obsazování ostrovů. Podle Číny se jedná o rutinní cvičení s cílem posílení kooperace a není namířeno proti žádnému státu.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře