fbpx

Bezpečnostní monitor 12.-18. 9. 2016

Bezpečnostní monitor 12.-18. 9. 2016

Po útoku z minulého týdne, který směřoval z jižního Turecka a účastnilo se jej kromě syrských rebelů i samotné Turecko, americké speciální síly a vzdušná podpora, byli Američané vykázáni místními bojovníky ze syrského města Rai. Důvodem odporu přitom měla být podpora nedalekým kurdským silám ze strany USA. Po tlaku Turecka na syrské rebely byli Američané do města opět vpuštěni.  Eskortovali je bojovníci skupiny Liwa Al-Mutasem, kterým Spojené státy letos už dvakrát dodaly zbraně a výbavu.

Zajímavě se odvíjí situace kolem Edwarda Snowdena, který minulý týden v rozhovoru pro Guardian vyjádřil touhu vrátit se zpět do Spojených států. V poslední době začal Snowden opatrně kritizovat ruský režim a o pardon požádal prezidenta Obamu. Ten by mu jej mohl udělit ještě před odchodem z funkce v lednu 2017. Snowden se v Rusku ukrývá od roku 2013.

Navzdory místy vyostřenými vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem, zejména jejich současnými lídry prezidentem Obamou a premiérem Netanjahuem, dostane Izrael po dobu 10 let vojenskou podporu od USA v hodnotě 38 miliard dolarů. To je o něco víc, než současných zhruba 3,1 miliardy dolarů za rok, ale méně než přání Netanjahua na 4,5 až 5 miliard dolarů ročně.

Ukrajinský Antonov dokončí za čínské peníze druhý rozestavěný letoun An-225 Mrija. Číňané by pak letoun, jehož první model byl dokončen koncem 80. let a teoreticky dokáže přepravit náklad až o hmotnosti 250 tun, mohli i licenčně vyrábět.

Po výbuchu nálože na Manhattanu, která zranila 29 lidí, objevila policie několik bloků od místa výbuchu další nálože. Pět nástražných výbušných zařízení bylo nalezeno také v nedalekém New Jersey. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a policie zatím nikoho nezatkla. Ve městě St. Cloud ve státu Minnesota pak zranil útočník nožem 8 lidí v nákupním centru. K tomuto útoku se přihlásil Islámský stát. Útočníka střelbou zneškodnil policista mimo službu z jiného okrsku.

Do nepříjemné situace se dostaly Spojené státy po tom, co minulou sobotu při snaze bombardovat síly tzv. Islámského státu zasáhly pozice syrské armády. V reakci na tento incident na popud Ruska mimořádně zasedala Rada bezpečnosti OSN.

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře