fbpx

Jak jsem potkal CIOR

Jak jsem potkal CIOR

CIOR/CIOMR Summer Congress, Prague 2017; Foto Henry Plimack

Poprvé jsem měl možnost navštívit akci CIOR na jaře 2010, kdy jsem byl účastníkem kurzu anglického jazyka s cílovým SLP 3333 organizovaného Ústavem jazykové přípravy (ÚJP). Jeho výkonnost sice po koncepčním vynětí z podřízenosti Velitelství výcviku-Vojenská akademie ve Vyškově poklesla, ale ve srovnání se stavem před vznikem ústavu stále byla nebývale vysoká.

Tehdy v dubnu Asociace záložních brigád pořádala za účasti tehdejšího poslance za ODS a pozdějšího náměstka ministra obrany a experta na sociálně nežádoucí jevy v armádě, jako je např. organizovaná kriminalita, jednu z prvních osvětových akcí CIOR u nás s názvem Vzdělávání záložních důstojníků NATO. Tehdejší ředitel ÚJP, plukovník Chaloupský, souhlasil, abychom v sále klubu Velitelství výcviku-Vojenská akademie měli možnost na vlastní oči a uši srovnat projev rodilého mluvčího generálmajora Jamese B. Malloryho, velitele Velitelství výcviku záloh pozemního vojska USA, s anglickým projevem plukovníka Generálního štábu Armády ČR a projevem tehdejšího místopředsedy podvýboru pro kontrolu programového financování AČR Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a jeho místopředsedy Michaela Hrbaty. Ten byl zároveň členem podvýboru pro kontrolu obchodu s vojenským materiálem, podvýboru pro kontrolu plnění úkolů reformy AČR a podvýboru pro vězeňství Výboru pro bezpečnost a také členem stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Byl to tedy člověk informovaný.

Z pohledu ředitele ÚJP představoval workshop asi dobrou příležitost, jak nás seznámit s krásou a zrádností anglického jazyka zároveň v podobě rejstříku a přízvuku mluvčího svědčících o jeho geografickém a sociálním původu, za kterou nebylo nutné platit. V té době totiž ÚJP zaměstnával celou řadu rodilých mluvčích a studenti měli možnost vedle Angličanů s naprosto vzornou výslovností také si povídat a naslouchat Novozélanďanům i Skotům. Takto by k nim připadl i Američan. Vzhledem k tomu, že jsme znali SLP českých mluvčích z jejich veřejných životopisů, měl také každý z nás se porovnat s někým, kdo už jazykovou zkouškou na trojku prošel na jedničku. Pan poslanec, ačkoliv byl zcestovalým členem parlamentních delegací, se nakonec nechával tlumočit příslušníkem AZ Jaroslavem Háječkem pracujícím již léta v Praze pro jednu významnou americkou firmu.

Aktivity zastřešené CIOR a CIOMR sahají od lokálního semináře, jako byl ten vyškovský, až po světový kongres, který se konal v České republice od 30. července do 5. srpna 2017 a jehož středobodem se stala Praha a hotel International původně postavený pro vojenské ceremoniální účely. Součástí kongresu je vždy akademický den, kdy všichni členové komunity vojáků v záloze nebo i aktivních důstojníků a důstojnic přítomných ten den na kongresu mají možnost vyslechnout sérii akademicky laděných přednášek nabízených členy této mezinárodní vojenské komunity. Za možnost účastnit se tohoto sympozia dne 2. srpna 2017 děkuji podplukovníkovi Arnoštovi Líbeznému, dlouholetému tahounovi záložnického hnutí v ČR. Přednášejícími byli: Francouz Dr. Guillaume Lasconjarias z NDC, Brit Dr. Richard Reeve z Oxfordu, španělský generál Gan Pampols z jednoho z velitelství sborů sil rychlé reakce NATO, Francouz Francois-Xavier Chauviac a švýcarský major Philipp Leo.

Přestože celé akci věnovaly pozornost i sdělovací prostředky a získala dokonce politickou záštitu předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hamáčka, ten den nebyl nikdo z ministerstva, Generálního štábu Armády ČR ani Vojenského zpravodajství přítomen. Zavzpomínám-li si na dobu mé aktivní vojenské služby, bylo by to minimálně poučné pro srovnání obsahu a způsobu provedení vojensko-odborné přípravy. To se týká zejména vystoupení P. Leo a jeho přednášky Ability of paramilitary groups, such as ISIS, to inflict physical deage on the scale of a terrorist cyber-attack.

Ministerstvo, které dříve odmítlo akci s odkazem na nutnost šetřit, se v den sympozia spokojilo jen s informací, že se všechno daří podle plánu více než výborně. Stalo se tak vlastně symbolicky, neboť před rokem, 3. srpna 2016, vyšla také v agrofertích novinách reportáž o vzorném občanovi, který se rozhodl pro vstup do aktivní zálohy. Bohužel letitý a iracionální negativní postoj některých lidí na Ministerstvu obrany, respektive na Generálním štábu k Asociaci záložních brigád a jejím aktivitám v rámci CIORu poškozuje podobné smysluplné mezinárodní akce. Jako vždy jdeme českou cestou, na konec ke škodě všech…

11 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    Jenda
    18. 10. 2017, 0:05

    Pane autore, článek je velmi zajímavý, ale nejdříve jsem myslel, že si děláte legraci. V normálně fungující společnosti, vlastně armádě, snad ani není možné co popisujete. Odkazy ale svědčí o tom, že píšete pravdu. Vždyť pan Hrbata armádu prý velice pozdvihl a v zahraničí skutečně reprezentoval. Když jela Dukla do Brazílie tak se mu muselo donést několik dresů aby také jeho kamarádi mohli reprezentovat. Určite si ty dresy nenechal. Kdyby to nebyla pravda, tak by snad nemohl nikam jet. A jak se staral o veterány. I do Buzuluku jel. Vysvětlete mi proč se tedy píše jak armáda podporuje zálohy, aktivní zálohy, sponzoruje finančně veterány a tak dále.A článek ukazuje jinou stránku věci.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Jenda
      18. 10. 2017, 7:29

      Odpovídá se těžko.:-) Lze to ale dát pod dva aforismy připisované Jorge Agustínu Nicolási Ruiz de Santayanavi y Borrás, tedy Georgemu Santayanaovi: "Those who cannot remember the past are condemned to repeat it" a "Only the dead have seen the end of war." Popisované věci jsou součástí kultury, jsou považovány za tradici spojenou s institucí národní politiky a ozbrojených sil. Kdyby ty věci někomu vadily (AZ příští rok oslaví 20 let od nastartování konceptu), již dávno s nimi něco dělá. Normální je, když věci fungují. Za to, aby věci fungovaly, jsou odpovědní politici. V parlamentu jsou celé výbory politiků dohlížejících na funkčnost armády a nejen to, někteří z politiků zažili osobně ozbrojené síly na vysokém stupni pohotovosti, tedy funkční.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    18. 10. 2017, 13:41

    Na doplnění příspěvek ze Slovenska: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/445306-gajdos-chcel-219-novych-vojakov-v-aktivnych-zalohach-prihlasilo-sa-55-zaujemcov/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss Nedělám si iluze o stavu u nás, jestliže máme podobnou mentalitu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ladislav
    19. 10. 2017, 20:27

    Pan Líbezný A. je v AZ v armádě i přes svoji dosaženou hodnost podplukovník na tabulkovém místě kapitána (snižování tabulkových hodností). V případě jeho zájmu o pokračování v AZ by při podepsání nového závazku byl degradován na kapitána. V CIORu zastává funkci prezidenta a vzhledem k početnímu zastoupení vojáků z různých států v této armádou podporované organizaci bude, při podepsání dalšího závazku, asi těžko vysvětlovat proč byl degradován. V zahraničí některá opatření "našich myslitelů" moc nechápou. Stejně jako on se, nyní i v minulosti, v podobné situaci ocitlo více vojáků. "Zodpovědná místa" hrají "mrtvého brouka", situaci nechávají "vyhnít". Následky takových a podobných ne/řešení mající na vztah ke službě si každy může odvodit sám.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondra
    20. 10. 2017, 22:09

    Není to tím, že ten negativní postoj je způsoben závistí? Když ne JÁ tak také nikdo další. Odpovídal by tomu ten poslední příspěvek. Proč bychom měnili na tabulkové místě hodnost (za mého času v to byla záležitost několika dní) když dotyčného můžeme znechutit a počkat si až sám odejde. Tak to by byli jednotlivci. U negativního přístupu k instituci nevím. Je to z neznalosti politiků a velitelů nebo jejich nezájmu? Syn mi vyprávěl, že v AZ se v přijímači nyní cvičí pouze do čtvrtka, v pátek se už sviští domů. Za pár týdnů hotovo. Přijímač se prý dá rozdělit na dvakrát – to je teda něco, dovolenka v raji.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Ondra
      21. 10. 2017, 11:09

      Smutné je, že mám podobné informace od známých, co byli v armádě a dnes jsou v civilu. Informace se ale týkají výcviku profesionálních vojáků. Při takových signálech by kdysi startovala na místo inspekce. Tím kdysi neznamená před 30 lety, ale ještě v roce 2009. Dokonce jezdili v okamžiku, kdy začala stoupat nad "průměr" odchodovost z přípravné služby. Tyto doby jsou už pryč, teď máme post-faktickou armádu. Koho zajímá nějaká bojeschopnost, důležité je, jak to vypadá v A-reportu, anebo na televizních obrazovkách: https://www.euro.cz/blogy/tri-a-pul-milionu-a-pritom-takova-blbost-1378955. Je vidět, že vnitřní agendy byly správně integrovány…. AČR nebyla nikdy armádou vlků nebo vlčáků, ale pudličí armáda je skutečně něco směšného. To zejména, když hlavní pudlové mluví o válce s Ruskem.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Ladislav@Bohuslav Pernica
        21. 10. 2017, 15:18

        Jeden z případů je i propuštění zkušeného učitele anglického jazyka v ŠVS Komorním Hrádku. Po dvaceti letech praxe výuky a zkušenostmi v zahraničních misích, kde získal ohromné znalosti v oblasti praktické terminologie, byl převeden na civilní místo a v tříměsíční zkušební době propuštěn https://zpravy.aktualne.cz/domaci/armada-vyhodila-zkuseneho-ucitele-anglictiny-musela-ho-ale-n/r~d7c633acdd9311e6a6940025900fea04/ . Zdůvodnění, že vše proběhlo v souladu se zákonem neřeší otázku proč. Někteří tvrdí, že otevřeně kritizoval znalost anglického jazyka svých nadřízených … Nu, jistě to ta inspekce zjistila :-), ale ať už je důvod jakýkoliv, byl dostatečný pro likvidaci jazykového odborníka, který znalostmi převyšuje většinu kolegů? Zdůvodnění na stránkách MO: http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/na-pravou-miru/reakce-ministerstva-obrany-na-clanek-serveru-aktualne-cz-130304/ je jako kombinace z románů Kafky a Orwella. Laik se nestačí divit a odborník žasne. Pokud se někdo cítil ohrožen výrokem, že neumí anglicky, tak je to hrozné. Možná proto se hledají různé cesty jak předepsanou znalost obejít: http://www.onwar.eu/2017/10/02/stanag-snadno-a-rychle-a-co-na-to-nato/ Dokonce se tvrdí, že když později zabezpečoval výuku anglického jazyka na stejném pracovišti, ale jako zaměstnanec soukromě agentury dostal mapku s popisem vyznačených tras kudy může chodit – no comment. Takové případy žádné instituci na popularitě moc nepřidají.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Ivošek@Ladislav
          22. 10. 2017, 9:47

          Vážení diskutující, je nutné znát nejdříve odpověď na otázku kdo to panoptikum řídí. Poté je nutné podívat se, kteří pánové se znají ze společné práce na inspekci z doby minulé a kteří se různě podporují a systematicky obsazují funkce – státní. Podobnost jmen není náhodná. Pak vám bude jasné, že změnit nelze nic a uvědomíte si, že při jakémkoliv vlastním názoru či nápadu ke zlepšení situace budete nemilosrdně likvidováni. Zastání ani odvolání neexistuje – není u koho. Absence kontrolních orgánů a nezájem situaci v nejbližší době nezlepší. Doporučuji k přečtení knihu od Musila, ve které je obdobní stav nastíněn v zemi zvané Kakánie.

          REPLY
  • Profilový obrázek
    George z ReMo
    24. 10. 2017, 22:30

    Nákej Franta Udržal kdysi řekl „buď budeme mít partaje, nebo republiku.“ Moh si to dovolit, byl to ministr. V tom výroku je pravda a Franta moc dobře věděl vo čom spíkuje. Dyby si něgdo přečet jeho projevy, tak by asi zíral. Von ten chlap držel taky řeč vo záložních důstojnících a jaksi jich máme vážiť a chováť sa k nim. Jó, jó… gde sou ty doby. Dnes pohůnci vydaj personální roskas vo propuštání a řeknou vám to týden po vydání. Vo týdle stóry by vám vyprávět nákej genoš Blahna. Ani nevěďál, že je propuštenej. Nebo vám roskas pošló a dojde pár dnů před propušťáním. Ani nezavolaji, nestojíte jim záto. Počítám, že to bude taky ten přípat toho podplukovníka vo kterým píšáte. Roskás dostáne pár dnů před propušťáním a jeto. Není ani první ani poslední. Takových případů tu huš býlo.Holt tradice uš néní a Udržála a jého A I-1 nigdo nezná. Serů nato.Nése lojalájní ták beš.

    REPLY

Nejnovější komentáře