fbpx

Mobilizace!

Mobilizace!

Československá lidová armáda byla velká a v případě války měla být ještě větší. Zajistit to měla její mobilizace vyhlašované v době branné pohotovosti státu. Po konci Studené války se ztratila nejenom vojenská síla Československé, a posléze i české armády, protože tu byla Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, ale zmizel i pojem branné pohotovosti státu.

Ovšem ne tak docela. Až do dnešních dnů s ním počítá zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ve znění již 29 dalších předpisů. Podle § 6, odst. 1 tohoto zákona:

Soustavu státního zastupitelství tvoří Nejvyšší státní zastupitelství, vrchní státní zastupitelství, krajská státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství; v době branné pohotovosti státu také vyšší a nižší polní státní zastupitelství.

V dějinách teoretické mobilizace Armády České republiky byl klíčový rok 2002, kdy Špidlova vláda schválila svým usnesením č.1140 z 13. 11. 2002 ke Koncepci výstavby profesionální Armády České republiky a mobilizace ozbrojených sil České republiky, kde v bodě šest uložila:

ministrům, vedoucím ústředních orgánů státní správy a předsedovi Českého telekomunikačního úřadu vyhodnotit v rámci jejich působnosti právní předpisy z hlediska realizace reformy ozbrojených sil České republiky. Změny vyplývající z reformy ozbrojených sil České republiky zapracovat do návrhů na novelizaci zákonů a předat je do 30. června 2003 ministru obrany k zapracování do návrhu zákona o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s reformou ozbrojených sil České republiky. Novelizaci podzákonných právních předpisů provádět v rámci vlastní působnosti v návaznosti na změny zákonů;

Lze sice namítnout, že skoro o rok později, 12. 11. 2003, stejná vláda ale již s jiným ministrem obrany rozsah těchto plánů redukovala, ale nejvyšší státní zástupkyní byla stále Marie Benešová (později 14. a 19. ministryně spravedlnosti a 16. a 22. předsedkyně Legislativní rady vlády), která se v druhé Babišově vládě zviditelnila v květnu 2019 výrokem na účet kvalifikace Milionu chvilek pro demokracii:

Včera jsem viděla na náměstí mladé lidi a troufám si odhadnout, že kolikrát ani nerozeznají rozdíl mezi státním zástupcem a soudcem.

A tak i navzdory času – přes dvacet novelizací zákona o státním zastupitelství, které byly přijaty od listopadu 2002, se Ministerstvo spravedlnosti ČR stále chystá na brannou pohotovost státu a rozvinování polních státních zastupitelství

22 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

22 Comments

  • Profilový obrázek
    J. V.
    10. 12. 2020, 17:22

    Koncepce se nikdy od roku 1989 plne nerealizovali i kdyz nektere byly smysluplne. Prisla nova garnitura a puvodni plany si menila k obrazu svemu bez ohledu na to, na jake urovni byla schvalena. Ta posledni, ktera trva dodnes je nazornym prikladem.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Satan@J. V.
      10. 12. 2020, 19:44

      To je koncepce? – S tím se nedá nic počít. Adamo-Alanovo mrtvé dítě. Nikoliv do Bruselu, ale do Ratibořic ke splavu by měli být odesláni. Je ale symbolické, jak Alan střídá Frantu. Kdo z nich je schopnější? A čeho?

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Joseph@J. V.
      10. 12. 2020, 22:28

      S tou garniturou mas pravdu. Nez jsem odesel, tak se zrovna stridala. Hrbata si dotah nejakyho Karafu. Byl to uz nejspis duchodce, protoze po obede v tom svym monstr kanclu chrapal. Dokazal sice obkecat cokoliv, ale bez jakyhokoliv prehledu. Pry ze umi anglicky a ze mu to na nejake misiji vystacilo na trojku. Nedomluvil by se ani s opicema. O personalistice neznal nic a to pry mel na starost doktriny. Skoro do jedny jsou obslehnuty ze zahranicnich doktrin. Osubka jmenem Macel delal pod nim a musel plnit jeho prikazy. Vyjit ve vsem vojenskym skolam. Pro armadu nic. Nejaka Hlasecka s nim kula pikle a dokonce ji slibil, ze bude mit misto po Hrbatovi. Ta chuderka mu uverila a jeste si napsala o to misto zadost. Sam porusil kde co a to nemluvitm o schvalene koncepci. Jo, jo na tak malickou armadu a tolik nefachcenku.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    11. 12. 2020, 6:18

    Pane Pernici, jestli tomu dobře rozumím, tak v dnešní době už branná povinnost neexistuje – tedy jenom něco na papíře? Předem díky za krátkou odpověď.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Honza
      11. 12. 2020, 8:59

      Je to trochu složitější. Dalo by se to popsat s analogií výpočtů na kalkulátorech v 80. letech: reverzní polská notace. Zákon č. 92/1949 Sb., Branný zákon, záváděl pojem všeobecné branné povinnosti, ale ženy mohly brannou povinnost převzít dobrovolně. – Hned dva paradoxy. 1) Všeobecná povinnost pro může, z které tedy byly vyjmuty ženy. 2) Povinnost bylo možné převzít dobrovolně. Podobnou specialitou je dnes voják z povolání, který může sloužit nejméně dva roky, tj. jeho povolání trvá alespoň dva roky, ale jen výjimečně celý život až do důchodu, jako u jiných povolání, např. u učitelů. – Význam zaměstnance ve služebním poměru vojáka z povolání je tedy povolaný voják. Takto je otázkou, na co se vlastně ptáte? Mobilizační koncepce jsou před veřejností vždy utajovány (aby se neprozradily potenciálním protivníkům Ministarstva obrany ČR, např. Rusku nebo Číně, nebo lidu ČR). Ale lze si klást otázky. Např. jak zmobilizovat armádu o 26,200 povolaných vojáků, ve které jsou započítáni vojáci z povolání – čekatelé, tj. povolaní vojáci čekající na povolání do vojáka z povolání? Nebo třeba, když mají probíhat obvody v cca 6500 obcích ČR za účasti starostů, kde se má účastnit vojenský lékař v ideálním případě a nějaký evidující voják, kde se tihle vojenští lidé náhle vezmou a zároveň nebudou scházet v tom prezenčním počtu armády? To pak může probíhat mobilizace celé měsíce až roky. I kdyby se měli lidé hlásit na výzvu přímo ve vojenských útvarech, jak je vystrojit, když tu je asi jen pět Středisek naturálního odívání a vůbec neznáme velikostní sortiment (to byl mj. smysl odvodu, kde bylo možné sledovat rozměry velkého vzorku mužské populace)? Jasně, pro někoho je nejdůležitější, aby každý voják na papíře dostal BREN (Aleš Opata: "Chceme dosáhnout jedné zbraňové platformy, a tedy jednoho systému. Trajektorie je správná – armáda dostává v podobě pušky BREN 2 skvělou zbraň."), ale jak se stavět k vojsku, které by bylo po nějaký čas ustrojeno jako černí baroni. Myslím, že na tuto otázku by měl odpovědět někdo, kdo řídil sekci s funkcí výstavby ozbrojených sil. Např. někdo, kdo dokonce řídil vzdělávací instituci NATO určenou pro indoktrinaci senior officials na strategickém stupni řízení a měl tak možnost propagovat tuhle českou notaci a obohatit takové země, jako je Řecko nebo Turecko. Dneska už není vlastně rozdíl mezi Brnem a Římem. – Brno také nebylo postaveno za jediný den.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Jan@Bohuslav Pernica
        18. 12. 2020, 13:55

        Pane Pernico, děkuji za odpověď. Něco z toho jsem si také myslel. Kamarád který kdysi sloužil na OVS (dnes jsou to prý nějaká KVV) mi říkal, že to je už spíš taková fraška. V případě mobilizace by trvalo neskutečně dlouho něco provést. Prý jsou polofunkční seznamy a odvedenci-branci by stejně neměli být kde ubytovaní a ani by pro ně nebyla výstroj a potřebná výzbroj. Jeho závěr byl, že se na tom živí hodně lidí a ti si přeci nebudou podřezávat větev když by řekli, že to je polofunkční. Další to komentoval slovy o diletantech, kteří střídají funkce na ministerstvu a jsou na všechno na slovo vzatí odborníci.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          A7b@Jan
          18. 12. 2020, 23:37

          K příspěvku p. Pernicy bych jen podtrhl, že branný zákon 92/1949 zavedl pojem "branná povinnost" (§ 4), která spočívá ve čtyřech dílčích povinnostech: odvodní, služební, k zvláštní službě a k osobním úkonům pro potřeby branné moci. Branná povinnost byla uložena všem občanům (§ 5, odst. 1 ), ale dále § 5, odst. 3 říkal, že "ženy mají odvodní a služební povinnost zpravidla jen v době mimořádných opatření".
          Žádný paradox tam nevidím, leda v tom, jak strašlivě byly ženy přes všechny deklarace o rovnosti pohlaví totalitním režimem, který se tehdy ani pořádně neuchytil, diskriminovány (časem se to ještě zhoršovalo, zatímco četařka Babinčáková dostala už nevím kolik ostrých, pozdější Zákl 1-3 i následný Zákl Ř-3 neboli Kázeňský řád uváděl, že "ženám se trest vězení neukládá").
          K mobilizaci, jak byla pojímána dříve – vše bylo připraveno předem, po vyhlášení se otevřely obálky s rozkazy a jelo se podle nich. Například povolávání osob (vojáků v záloze!) bylo organizováno asi takto: dotyční věděli nebo jim bylo sděleno kdy a kam se mají dostavit. Oním místem bylo přijímací středisko osob (PSO), které se při mobilizaci vytvářelo u blízkého vojenského útvaru (pak osoby doplňovaly tento útvar na válečný stav), ale třeba i ve škole v sousední vesnici (předseda MNV a ředitel školy ovšem věděli, že při mobilizaci ji převezme vojsko). PSO v oné škole mohl řídit předurčený občanský pracovník vojenské správy (roztrhl obálku, kde našel kontakty, časy, seznam přijímaných osob, seznam materiálu atd.), Dovoz materiálu (výstroj, studená strava aj. – to vše muselo být předem někde připraveno) a odvoz mobilizovaných vojáků zase zajišťoval někdo jiný. PSO fungovalo omezenou dobu, např. 18 hodin od M+2. Podobně bylo organizováno Přijímací středisko motorových vozidel (PSMV; významná část nákladních vozidel, vybraná firemni osobní vozidla, ale i některé soukromé motocykly by byly při mobilizaci přebrány vojskem – jejich stav byl v míru pravidelně kontrolován okresní vojenskou správou). Nákladní vozidla byla často přebírána i s řidičem. Mimochodem, k základní výbavě PSMV patřilo pořádné kladivo a ostrý majzlík na odseknutí šroubů civilních SPZ, a hodně khaki barvy :-).
          Výše uvedené je jedna z mnoha a mnoha variant, například vojáci v záloze předurčení pro organizační jádro měli výstroj doma a nastupovali by do několika hodin atdt. atd.
          Je zjevné, ža takouvouto mobilizaci by v naší současné společnosti nebylo možné možné realizovat,

          REPLY
  • Profilový obrázek
    Martin S.
    14. 12. 2020, 10:30

    Tak, rýmu svou již mám… zde stojím, Vždy připraven!
    Svůj širák odhazuji v dáli
    a s Gracií, tam leží on!
    Plášť zvolna spouštím, jenž mne halí,
    a tasím — luzný těla sklon již,
    elegantně jak Babiš!
    A hbitě, jako Bureš,
    dej pozor, tys mi Veš!
    Při kolegiu se bodnu juž.

    Tak klidný jsi a ráno stálý?
    Zde štrykovat zlý mám zhon,
    od boku, jater, v kule zdali
    aneb tvůj zelený pod kordon?
    Jak lahve cinkají din, don!
    Hrot zubu mého, jen se tuž,
    jak muška lítá, rým jak zvon,
    po kolegiu se bodnu juž!

    Mně chybý fond a to mne pálí…
    ty zouváš, sníh jak v zimě sval?
    Sám dáš mi bond; zrak se ti kálí,
    To odrazí tvůj Koštoval,
    Chtěl’s ranit mne? Jen žádný ston, íha!
    Teď výpadni! Ukaž, jsi-li muž,
    toč MADR svůj, ty’s Filip Říha!
    Při kolegiu se bodnu juž!

    Poslání.
    Teď Boba žádej, ale kdež,
    teď kvarta; lehký sek a nuž
    teď útok, atomový kryt.
    Tys engéeš!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    S. Dokan
    25. 12. 2020, 18:42

    Ono to sem možná nepatří, ale nevíte někdo, co bude s Pankrácem, když skončil na direktorátu UNI-Hobby-versity?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      S. B.@S. Dokan
      26. 12. 2020, 19:59

      To nevím, ale Servác radí Bosaně. Bimbác před lety zakalil. To situaci u Frňákovníku zklidnilo. Jsou tam dávné vazby sahající k první volbě di-rektora v Hradci. Bosana se asi pokusí Pankráce dát na krmelec. Konečně dvě volební období Serváce odpovídal za desetinný rozvoj, pak si to zkusil sám. Doslova se koupal v penězích z EU. To by znamenalo, že na místo ředitele manéže se budou muset vyplánovat dvě hvězdičky. To je chytrý plán. To by mohl být vyplánován i brigádní generál na školním pluku. Ten je možná ještě větší než pluk výsadkový bez letadel. Jenže Pankrác Serváce před lety podrazil, teplí bratři zmrzli ve svém vztahu.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        3Vs@S. B.
        27. 12. 2020, 17:39

        Já bych Serváce nechal. Z vděčnosti zaměstnal Hurvínkovu ženu jako asistentku. Chudinka, z periferie rovnou na Rohlík, a pak do Říma s Hurvínkem.

        REPLY
    • Profilový obrázek
      PePa@S. Dokan
      30. 12. 2020, 10:33

      Taťulda chce kandidovat na Zemana. Mánička k poslednímu prosinci končí. Kámoší s Pankrácem a všichni rádi jezdí na motocyklech – Noční prdi.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Georges
    8. 1. 2021, 20:45

    Dlouho jsem na těchto stránkách nebyl a teprve dnes jsem si přečetl tuto zajímavou glosu a komentáře. Nedivím se, že to nemůže fungovat, když se u všeho pohlaváři tváří jak všechno klape, klepou se po ramenech, pořádají bezuzdné plesy a pravdu slyšet nechtějí. Bohužel, blbec si nepřipustí, že něco může fungovat mimo jeho obzor. Na aktuálně.cz je článek jak "nechtěný" generál s krátkým nebo dlouhým? bude radit akademikům. Nějaký Rochefoucauld kdysi napsal, že "darebák se ztratí v armádě, ale ne ve vládě". Podobnost tohoto aforismu s osobou v článku je čistě náhodná: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/maleninsky-general-start-up/r~cdb9a900502311eb842f0cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=MD5hHFVE3In-202101072254&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Jiřina@Georges
      9. 1. 2021, 2:22

      Franta byl vždycky s dlouhým. Proto jsme ho měly rády. Nenapadlo mě ale, že ta tabule, kterou nechal zřídit vy Vyškově u brány, bude mít takový vliv na jeho kariéru, že to osloví kybernety v Praze. Teď jsou na ČVUT dva velitelé z Vyškova: on a Halaška. Takový intelektuální trust.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        vladoh@Jiřina
        9. 1. 2021, 20:30

        Máš pravdu, ten s dlouhým je expert. Nějaký Neplech o něm na velitelských shromážděních mluvil jako o mašífírovi, který řídí vlak a ti ostatní jsou jenom pasažéři co se vezou. Bylo to dost ubohý. Svůj obraz si dal na první místo před Halašku, který to vlastně všechno ve Vyškově zřizoval. Ten i v Olomouci rozměl té práci a na té škole už pracuje několik let. Georges se dotknul toho jak se na palubě všichni chválí jak to funguje a rozdávají si statitisícové odměny – však ten tajemník ví, dobře komu je psal do rzokazů. Ti dole bohužel to vidí jako tento primář, kterého možná za chvíli odsoudí a vyhodí jako dělal mašinfíra a ti na MO. Stačíé se podívat na Štefce a další jak dopadli, když chtěli pořádek. K těm se řadí taky ten Halaška, doplatil na to.
        https://www.seznamzpravy.cz/clanek/musime-uz-vybirat-kdo-ma-vetsi-sanci-prezit-tvrdi-primar-z-chebske-nemocnice-136890#dop_ab_variant=0&dop_req_id=NluuoNXptsm-202101091915&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Jiřina@vladoh
          11. 1. 2021, 8:07

          My Halaškovi říkali Hláška nebo Ušatej podle lokomotivy 464.0, protože to byl tahoun. Tělocvikář mu zařádil bezplatně výbavu. A byl to intelektuál. Škoda, že si nikdo nemůže na internetu přečíst jeho doktorskou práci. Když ji obhajoval v roce 2002 nebo 2003, ještě nebyl internet nebo dokonce ani počítače. Proto ji Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově nemohla vystavit. To ale vůbec nevadilo Akreditační komisi MŠMT, aby z něj neudělala odborníka na bezpečnost, jako to bylo u Slávka Dvořáka, dnes lobbistu Omnipolu https://ekonomickydenik.cz/blog/doba-krize-by-nemela-vest-ke-snizeni-vydaju-obranu/.

          REPLY
          • Profilový obrázek
            goja@Jiřina
            17. 1. 2021, 10:50

            A co by měl říkat jmenovec Zdeňka Matěje Kutěje, parťák rudého komisaře Jaroslav Haška a člen strany Rudolfa Geidla Národní obce fašistické? Postará se o to, aby se na internet dostaly všechny bakalářské, magisterské a doktorské práce obhájene do vzniku i po vzniku Univerzity obrany? Když se nebál podepsat dopis ministryni obrany kolektivně gentlemansky ji upozorňující, že ji odposlouchává budoucí přítel, neměl by se schovávat za nějaká pofiderní specifika. Měl by se skutečně zachovat jako občan demokratického státu a v této jednoduché věci sjednat transparentnost.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Zoltán@goja
            19. 1. 2021, 13:45

            Nepostara, tieto prace su velmi prisne utajovane. Je jedno jestli to je civilny student ekonomiky alobe vojensky student. A taktiez je jedno jestli to je praca BiC, PiC alebo HiC. Otkrylo by se vojenske tajomstvo. Zli jazyky tvrdi, ze to je kvoli kvalite predkladanych praci. Ale to nie je pravda. Tajomstvo je tajomstvo aj ked z tajomstva cerpaju nadriadeni. A za tim si musime stat zuby nechty – vojenske tajomstvo uchranime. Nas nedogonia.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Tomáš K.@Zoltán
            24. 1. 2021, 18:02

            Ten proces je řízený. Od začátku měla být první fakulta něco jako byla první fakulta Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti. Druhý děkan si odskočil od vozu, aby se pak vrátil. Výborný diplomat na rezidentuře ve Washingtonu. Horák z hájenky píše knihu s místním kanalizačním podhoubím s vazbou na Moskvu i Irák. Je jen otázkou, jestli to řídí Moskva, Američané, Židé nebo je to jen místní malá domů.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Zoltán@Tomáš K.
            25. 1. 2021, 21:25

            Je to nerizene. Zadna koncepce. Autar, pak personalista, pak velitel pluku, pak… Nicmene coby velitel pluku chtel aby posluchaci meli uctu k symbolum a tradicim Naridil na buzerplace postavit stozary na vlajky – dlouho to nevydrzeno. Po jeho odchodu se to zrusilo. Naridil udelat vyzdobu na chodbach, uz je to zrusene. To je jenom maly priklad, ze to nikdo neridi. Mohlo by se jit na rektorat – obdobne. Staci se podivat na odbornosti a jak se stridaji na funcich. To nevymyslis ani v Rusku nebo jinde.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Tele Tele@Zoltán
            27. 1. 2021, 7:53

            To je možná i pravda. Není kvalitativní rozdíl mezi velvyslancem s minulostí ředitele zpravodajské služby a komediantem s cenou Thálie. Oba to mohou dělat stejně dobře, jako to bude dělat dobře ve Finsku Áda Vojtěch ze SuperStar. Jenže jaký je pak rozdíl mezi liberální a lidovou demokracií? O tom, kdo se má přihlásit do tendru na dostavbu jaderné elektrárny rozhodují několik nikým nevolených lidí ze zpravodajských služeb. Jenom si vemte, jak mediálně zlikvidovali Balabána. Co se změnilo? V lidové demokracii rozhoduje a káže čeka, v liberální demokracii také.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Balabán se nám vrátil@Tele Tele
            28. 1. 2021, 13:44

            Tak Balabán vadil, ale tohle je v pořádku: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/irozhlascz-strikacky-s-pevnou-jehlou-nejsou-pro-ockovani-vho/r~53300da6614811eb842f0cc47ab5f122/. Čím byl nebezpečný Balabán nebo rektor Zima? A čím byl nebezpečný Velký metař?

            REPLY

Nejnovější komentáře