fbpx

Co bude s Irákem? (2) (Update)

Už mě nebavilo updateovat starši post stejneho nazvu, tak jsem si dovolil udělat druhý a invenčně jsem zvolil stejný titulek s dvojkou. Jak už jsem psal přestím, Irák tď bude chvíli důležitý v souvislosti s předáváním kontroly Iráčanům a stahováním amerických sil mimo města. Neočekávám nic dramatického (zvrácení situace během několika týdnů), ale hodně to napoví o stavu iráckých sil.

zajic_GabeNa CNN k Iráku píší, že „As U.S. troop withdrawal nears, ‚uptick‘ in violence expected“ a že vyšší vlnu násilností očekával i Pentagon:

Violent attacks are at an „all-time“ low according to Pentagon spokesman Geoff Morrell, but there continue to be sporadic high-profile attacks by insurgents, including a blast that killed 62 people and injured 150 others at a Baghdad market on Wednesday. Such a spike in violence is to be expected, Morrell told reporters Wednesday, „based upon the pattern of behavior that we’ve seen over the past few weeks, and, frankly, historically in Iraq, leading up to seminal dates, whether it be elections or other significant dates, of an uptick in the operational tempo of terrorists and insurgents.“

A ještě jeden zajímavý (zábavný) postřeh k Iráku. Podíval jsem se na Al Džazíru, jak zpracovává toto téma. Nijak zvlášť se neliší od jiných médií. Pak jsem si otevřel debatu pod článkem Baghdad blast leaves scores dead s názvem Your views: US troop pullouts. Komentáře začínají slilbně. Ahmad Hussayn z Bagdádu doporučuje:

Perhaps the U.S. President should read books like „How You Can Kill Al Qaeda (in 3 easy steps)“ by Howard Clark and articles from Arabic newspapers (especially out of Egypt) that talk about actually undermining the true threat.

(Malá odbočka ke zmínce o Egyptu a skutečné hrozbě, kterou ale Ahmad asi neměl na mysli. Jak píše na svém blogu Underreported Yasser M. El-Shimy, 2/3 obyvatelstva Středního východu a Severní Afriky (MENA – Middle East and North Africa) je mladší 24 let. A co je horší, nezaměstnanost mezi nimi dosahuje relativně vysokéch čísel. Třeba v případě Egypta 21 % lidí mladších 29 let nemůže najít práci. Nejde si nevzpomenout na Střet civilizací Samuela Huntingtona, který na datech jasně ukazuje, co „přebytek“ mladých, zvláště pokud nemůžou najít práci znamená. Vlna terorismu počátku tohoto století je zcela jistě zčásti důsledkem demografie. Nicméně, co se týče Egypta, má se víc bát Západ nebo Mubarak? Možná přijde chvíle a mladí si vybijí svou frustraci na něm bez dalších následků. Ale to je asi hodně za vlasy přitažené…)

Ale zpátky k debatě na Al Džazíře. Je fascinující, že naprostá většina diskutujících je ze Spojených států, pár z Kanady a Izraele. Hlasů z dalších zemí – arabských – je tam pomálu. Nechce se mi věřit, že muslimští čtenáři nechtějí debatovat nebo neumějí anglicky, nebo že debatují pouze na arabských stránkách. Zvláště v případě Iráku. Takže, došel jsem k závěru, že buď jde o lidi, kteří mají potřebu sdělit arabskému světu, že se necítí stále dobře z toho, co udělal George W. Bush (a toto je přímý kanál) a nebo jde o skvelou ukázku imperialismu: vy si založíte stanici a my budeme říkat, co si o tom myslíme. (A nebo zprávu umístili na web pozdě večer našeho času, takže kvůli časovému posunu byli vzhůru akorát Američané; to by ovšem nabouralo moje úvahy, tak budeme dělat, že žádné časové posuny nejsou). Ale vážně, člověk by čekal větší debaty na CNN.

Nicméně, jako „nejvtipnější“ jsem vyhodnotil příspěvek do diskuse jakéhosi Zarkmunda z Andory:

Leave 1,000,000 AK-47’s in the center of town along with 50,000,000 rounds and come back in 6 months when there is no one left. On to Iran…

Kandidát na příštího generálního tajemníka OSN?

UPDATE: Opakování může být otrava, ale také matka moudrosti. Takže další výbuchy, viz například BBC.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře