fbpx

Nový Global Hawk

Global_Hawk_Block_40_mensi

RQ-4 Block 40 Global Hawk, foto Northrop Grumman

Říká se, že v bezpilotních strojích je budoucnost. Jejich využívání stále roste, jak ve vzduchu, tak i pod mořskou hladinou. Využívají se k obranným, ale i útočným akcím. Jedním z nejdokonalejších bezpilotních prostředků je Global Hawk od Northrop Grummanu. Nyní byla v Kalifornii představena jeho nová generace RQ-4 Block 40.

Poprvé, v případě bezpilotního prostředku určeného pro operace ve velkých výškách, byla na palubu umístěna technologie active electronic scanned array (AESA), která umožňuje mapovat terén ve dne v noci a také může indikovat a sledovat po zemi se pohybující se cíle. Právě dodaný stroj je dvacátýmsedmým Global Hawkem postaveným od roku 1995, kdy byl program zahájen. Požívá se nejenom pro vojenské účely, ale i pro environmentální výzkum či pro ochranu hranic. V letech 2007 a 2008 byl použit při požárech v Kalifornii. Global Hawk není mezi pezpilotními stroji nováček, jak upozorňuje ředitel programu Steve Amburgey:

The Global Hawk system is in high demand by joint warfighters overseas, having successfully flown more than 31,000 hours since 2001.

Letoun se pohybuje ve výšce až 60 tisíc stop (cca 18 km) rychlostí 340 uzlů (cca 630 km/hod) a ve vzduchu vydrží až 32 hodin. Díky dostupu je schopný propátrávat velká území pod sebou a díky nejmodernějším technologiím „posílá“ zpět na zem záběry ve vysokém rozlišení.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře