fbpx

Ruské starosti s Bulavou

A ještě jeden raketový textík si dovolím. Podle všeho mají velké problémy Rusové s mezikontinentální balistickou raketou odpalovanou z ponorek pojmenovanou Bulava. Ta je schopna nést až deset samostatně naváděných hlavic a má dolet osm tisíc kilometrů. Selhala ovšem v šesti z 11 testů, naposledy v polovině července:

The Bulava is the standard-bearing project for the Russian military which is seeking to replace old Soviet-era warhorse missiles with more modern models as part of a major military reform. In a sign of the importance of the project, the Kommersant newspaper said a colossal 40 percent of the defence ministry’s purchasing budget is currently being spent on development of the Bulava.

Podle www.spacewar.com není vyloučena ani sabotáž, ale spíše půjde o problémy při výrobě a možná i o nedostatek kvalitních lidí, kteří opustili vývoj v 90. letech. Tedy v době charakteristické nedostatečným financováním. Ruský jaderný arsenál by měl být kompletně obměněn do roku 2020.

Situace s Bulavou bude poměrně vážná, když to připouští, samozřejmě diplomaticky, i velitel ruského námořnictva admirál Vladimir Vysockij:

„The Bulava itself is not the absolute ideal of 21st-century weaponry. It is a step towards this idea,“ Vysotsky said in an interview with RIA-Novosti. „Moving forward, it is necessary to complete its development…. We’ve done a certain amount of groundwork and we will not reconsider the programme to develop a new generation of ballistic missiles under the name Bulava.“

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře