fbpx

Co mi chybí v McChrystalově dokumentu

Afghánský policista během výcviku; Foto seržantka Jennifer Cohen/U.S. Army

Dokument velitele ISAFu generála Stanleyho McChrystala podle mého názoru správně uvádí, že je zapotřebí změnit přístup a zaměřit se více na populaci, než na nepřítele. Nejedná se v podstatě o nic nového, nebo neznámého, akorát se to doposud v Afghánistánu neaplikovalo – i když o tom všichni věděli a hovořili. Mohlo by zdát, že teď, když se k otěžím dostal člověk, který to chce i prosadit, tak že máme napůl vyhráno.

Bohužel po podrobnějším přečtení dokumentu bych rád z pozice člověka, který si může momentálně dopřát ten luxus, pozorovat věci z povzdálí a nenést žádnou velkou zodpovědnost, okomentoval tři zásadní nedostatky směrnice, které budou příčinou problémů při aplikaci:

  1. Nejsou dostatečně definovány cíle naší snahy v souvislosti s budování národního afghánského státu (odepření útočiště mezinárodnímu terorismu už prostě nestačí)
  2. Je nedostatečně zdůrazněná katastrofální situace afghánské policie s čímž souvisí ochrana obyvatelstva a aplikace konceptu práva a spravedlnosti a také co a jak s tím budeme dělat.
  3. Protiřečí si požadavky, aby spojenecké síly na jednu stranu respektovaly místní zvyky, kulturu atd. a na stranu druhou, aby nekompromisně bojovaly proti korupci.

Všechny nedostatky spolu (jak také jinak) úzce souvisí, protože jejich společným jmenovatelem je vágně definovaný konečný cíl snažení v Afghánistánu (kromě toho, že chceme odepřít útočiště teroristům s globálními ambicemi, kteří prokázali, že jsou nás schopni citelně zasáhnout na našem vlastním území). Jak má vypadat stabilní afghánský národní stát? Budujeme v Afghánistánu demokracii? Pokud ano, tak proč pod naším patronátem vzniká opět islámský stát, který se ve své nové ústavě hodnotové opírá u islám a civilní právo s ním nesmí být v rozporu.

The Constitution describes Islam as its sacred and state religion. A system of civil law is described, but no law may contradict the beliefs and provisions of Islam. It was widely reported that Sharia law is not specifically mentioned, but in fact Hanafi jurisprudence is one of the six branches of Sharia law. Moreover, concessions are made to Shia jurisprudence in cases arising strictly between Shi’ites. Followers of other religions are „free to exercise their faith and perform their religious rites“ within the limits of the law. There is no mention of freedom of conscience, and in fact apostasy from Islám is punishable by death (see below). The President must be a Muslim, an Afghan citizen born of Afghan parents, and must not heve been convicted of crimes against humanity, a criminal act or deprivation of civil rights. The president is the commander-in-chief of the armed forces. The constitution’s provisions on religion drew international controversy in 2006, when Afghan citizen Abdul Rahman, a convert to Christianity, was threatened with the death penalty for apostasy. Rahman was released under international pressure on thé theory that he was insane and that thé čase against him had „investigative gaps,“ and found asylum in Italy. The constitution itself was not changed in response.

V praxi to znamená, že občan Afghánistánu, který se narodil jako Muslim a rozhodne se konvertovat na jinou víru, nebo se rozhodně třeba vůbec nevěřit v Boha může být v Afghánistánu stíhán a dokonce odsouzen k trestu smrti. Jak to souvisí se strategii naší činnosti v Afghánistánu?

Hlavně jde o to, že v Afghánistánu katastrofálně selhává naše schopnost suplovat policejní činnost nefunkční afghánské policie a zároveň rychle budovat efektivní afghánské policejní kapacity. Bez kompetentní policie si můžeme o efektivní ochraně obyvatelstva jenom nechat zdát a bylo by bláhové se domnívat, že pokud se podaří generálovi McChrystalovi zvýšit přítomnost jeho jednotek mimo střežené základny ze současných cca čtyř procent (šokující a žalostně co?) na třeba i zázračných 50 procent (spíš hypotetická úvaha než možná realita), tak stejně se bude jednat opět o vojáky, kteří nejsou ani vybraní ani vycvičení a ani nemají dostatečnou praxi v interakci s civilním obyvatelstvem. Natož pak praxi v metodách policejní práce, takže se jenom těžko přiblíží standardům kompetentní policie.

Pokud tedy většině odpovědných lidí dochází, že potřebujeme právě funkční policii, ať už mezinárodní, nebo časem afghánskou, tak je nutné si také uvědomit, že se nedostatky nevyřeší konstatováním, že jsme si vědomi, že policie v Afghánistánu je nefunkční, a že je to problém.

Členové Afghánské národní policie v provincii Herát; Foto Senior Airman Marc I. Lane/U.S. Air Force

Při stabilizační fázi operaci v Kosovu bylo mezinárodní společenství schopno na zhruba dvou milionovou populaci nasadit až cca pět tisíc mezinárodních policistů. Byli to právě oni společně s civilní administrativou OSN (mezinárodní soudci, státní zástupci, starostové atd.), kteří zajišťovali efektivní kontrolu populace, prosazování práva a spravedlnosti a prevenci vzniku povstalectví. Jednotky KFOR poskytovaly především podporu a byly připraveny pro případ, kdy by se situace (jako například při pokusu kosovských Albánců o vyčištění území od Srbů v roce 2004) zhoršila natolik, že by si policie vyžádala vojenskou podporu.

Afghánců je 33 milionů, takže pokud bychom vycházeli z kosovské zkušenosti, pak by bylo zapotřebí pro ochranu afghánské populace mít k dispozici přibližně 70 tisíc mezinárodních policistů. Situace je přitom v obou případech (stejně jako u Iráku) podobná, protože mezinárodní společenství svrhlo represivní režimy a v postkonvenční fázi operace mohlo předpokládat, že bude čelit vakuu – státní instituce včetně policie přestanou být funkční, protože byly příliš spojeny se svrženými represivními režimy a jsou tudíž populaci nepřijatelné.

Toto jsou samozřejmě tak vysoká čísla, že se je při představě, jak toho dosáhnout všem stratégům a plánovačům udělá zle a zmohou se pouze na konstatování (už osm let), že policejní zabezpečení Afghánistánu je problém. Marně po konstatování doufají, že tuto situaci úspěšně vyřeší vojenští experti včetně těch na COIN a pár mezinárodních policistů, kteří fungují jako instruktoři. Otázkou je, kdo dělá skutečný 24/7 mentoring v terénu (což je podstata policejní činnosti, kdy zkušení kolegové v praxi zaučují méně zkušené) a kdo vlastně momentálně (už osm let) supluje policii, aby se vůbec dalo hovořit o konceptu práva a spravedlnosti, pokud myslíme vážně posílení autority centrální vlády v Kábulu.

Aby toho nebylo dost, tak ještě položím otázku související s předchozím komentářem naší vize národního afghánského státu, který pomáháme budovat v rámci staronové problematické ústavy. Pokud by se nám nakonec podařilo expandovat mezinárodní kapacity pro suplování policejní činnosti a pro mentoring místní policistů, tak co by asi naši muži zákona dělali v případech, kdy by museli řešit v souladu s afghánskými zákony prohřešky občanů související s islámem. Nevím jak ostatní kolegové, ale já bych raději na místě svléknul uniformu navždy, než abych se musel na budování něčeho takového podílet a jsem přesvědčen, že by s tím měla problém většina mých kolegů. Existují prostě kategorie, kde požadavek na profesionalitu neobstojí před současným západním hodnotovým systémem.

Dalším nedostatkem je tedy ono McChrystalovo protiřečení si v cultural awareness s potíráním korupce. Pokud mají jeho vojáci vyhovět tomuto požadavku, budou se ptát (a vím, že se už i ptají), jak to asi tak mají udělat, když korupce je v Afghánistánu nejenom jakýmsi národním sportem, ale je to přímo socio-ekonomický fenomén, který pokud bychom chtěli tvrdě potírat, tak se okamžitě dopouštíme jakéhosi anti-cultural awareness.

Je veřejným tajemstvím, že vojenské jednotky dávají z důvodů předcházení problémům se zásobováním najatým místní řidičům peníze na úplatky na nelegální mýtné. Prostě chceš projet, tak zaplať, protože všichni platí, nebo ti sebereme, co vezeš, nebo tě zabijeme, nebo radši obojí. Chtít tedy po vojácích, aby zároveň byli citliví a tolerantní k místním obyčejům a zároveň po nich chtít, aby potírali korupci, kdykoliv se s ní setkají vyžaduje bližší vysvětlení, a rád bych si jednou McChrystaluv návod na tento rébus přečetl.

Spíše očekávám, že se možná časem pod McChrystalovym vedením dočkáme určitých více či méně veřejných ústupků a dohod s bývalými a současnými bad guys. Taktéž se začne více respektovat afghánská realita co se týče center moci (tedy posun od snu od národního centralizovaného státu k středověké realitě), což by bylo i v souladu s jeho požadavkem na respektování afghánských zvyků. Namísto policie by právo a spravedlnost opět vykonávali kmenoví vůdci a jejich místní milice a prezident Karzáí si pak možná bude přát, aby byl již několik let kolující vtip, že vlastně není prezidentem Afghánistánu, ale maximálně tak starostou Kábulu, pravdivý.

USA, nebo západní státy obecně pak budou muset mít ne jednoho velvyslance pro Afghánistán, ale i několik „sub-velvyslanců“, tedy alespoň jednoho pro každé mocenské centrum. Jedině tak budou moci prostřednictvím tradičních nástrojů pro prosazování zahraničně politických cílů (ekonomických, diplomatických a vojenských, tedy vlastně cukru a biče) dosáhnout svého původního cíle: odepření útočiště teroristům s ambicemi zasáhnout vzdáleného nepřítele, čili the far enemy of holly jihad.

To je možná dokonce i jediný způsob řešení problémů souvisejících s kontrolou všech potenciálních útočišť globálního terorismu v zemích, ve kterých není v krátké době možné dosáhnout vytvoření funkčního národního státu disponujícího centralizovanou mocí.

9 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

9 Comments

  • Profilový obrázek
    Šťoural
    22. 10. 2009, 23:55

    Co se bude budovat v Afghanistanu? Velmi,velmi snižte očekávání.To co tam USA budou dělat,bude inteligentní odchod.Jestli že to vůbec půjde.Na budování demokracie je málo času.Optimistická varianta vojenské přítomnosti je 10 let.Podívejte se v jakém marastu jsme sami po 20 rocích.A to nám komunisté zanechali funkční stát.Né jak v Afghanistanu dobu kamenou.“Nebuduje se Švýcarsko ale Nepál a bude to trvat 30 let“(M.Yon).
    Nikde jsem četl že přijatelná míra korupce pro OSN&NGO je 20%.Schválně jestli by to prošlo u našich státních zakázek.
    Kosovo je spíše příklad jak jsou zahraniční instruktoři neuspěšní.Nebo jste už slyšel o nějakém kradeném autu co zajistili naši vojáci, předali místní policii a ta ho vrátila do ČR?ANP si budou muset afghanci stavět sami.Oni,narozdíl od nás znají místní vazby a okolnosti.Západ tady může jen pomoci.Třeba že je naučíme číst a psát,aby mohli napsat hlášení o zadrženém nebo přečíst občanku,řidičák nebo SPZ.
    Usmíření s částmi „talibů“ bude bolestné jako v každé jiné občanské válce.Ale umazané ruce mají vždy obě strany.Jediná další možnost je vyhlazení.Připadá vám to civilizovanější?
    V Afghanistánu nejsou levná,rychlá ani jednoduchá řešení.Za ty peníze co se tam utratí by se dalo koupit několik Afghanistánů.Ale co by jsme pak dělali s afghánci?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    23. 10. 2009, 18:43

    Oprava: Přijatelná míra korupce je 20% z ceny projektu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mirek Lipowski
    24. 10. 2009, 11:23

    Pane „Stourale“,
    k Vasemu komentari se bohuzel nemuzu moc vyjadrit, protoze sice pisete super, ale nevyjadrujete se vicemene vubec k tomu o cem jsem psal ja. Spis mi pripada, ze v tom mate hodne jasno (mate vynikajici informace a dari se Vam je logicky propojovat), a ze se v problematice dobre orinetujete. Myslim si, ze byjste mohl napsat nejaky samostatny prispevek na tyto stranky, kde by jste krome popisu „jak je to vsechno spatne“, napsal taky „co a jak by se s tim melo delat“. Myslim si, ze by to mohlo hodne zvednout uroven stranek, protoze napr. ten argument ohledne kradenych aut v Kosovu ve vztahu ke COIN byl hodne silny a hned se pozna, ze je to Vase parketa (nevim, jsetli to vite, ale ja jsem dokonce nekdy nekde cetl o tom, ze v Kosovu se snad udajne ma i nejak organizovat obchod s drogama ?).
    Mejte se fajn, ml.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    26. 10. 2009, 21:22

    Tak jsem zase tady,dříve jsem neměl čas.
    Nejdříve je potřeba objasnit povahu McChrystalovi zprávy.Nejedná se o konkrétní plán ale stěží o jeho koncept.A ještě jde asi o zkrácenou verzi pro „zaostalé.“ Míněno pro politické vedení NATO.Taková zpráva nemůže odpovídat na jednotlivé taktické otázky a možná na ně zatím nezná odpověď ani McChrystal.
    Jedna z nejpouživanějších frází COIN je“Válka o srdce a mysl“ mnoho lidí jí používá ale nechápe.Nejdůležitější v COIN je ZMĚNIT MYŠLENÍ U SEBE!!!Zkusit přemýšlet jako obyčejní Afghanci.Uvažovat proč dělají to nebo tohle.A HLAVNĚ SE JICH PTÁT, CO BY JSME MĚLI DĚLAT NEBO ZMĚNIT.Poznávat jejich kultůru a zvyky.Nejednat s nimi nadřazeně a nemyslet že všechno víme nejlépe:To co funguje tady,nemusí fungovat tam.
    Sám píšete:“tak ještě položím otázku související s předchozím komentářem naší vize národního afghánského státu“To je ale špatně,píšete „Naší“mi můžeme mít vizi jakou chceme ale to je irelevantní.Tu vizi musí mít hlavně Afghánci.Mi jim můžeme maximálně poradit.Tam budou žít oni,né mi.
    Omlouvám se že to říkám takhle.
    Teď se pokusím odpovědět konkrétně. V otázkách náboženství by jsme měli dodržovat cuius regio,eius religio.Čí země, toho víra ,které bylo přijato v roce 1648 aby se ukončili nekonečné náboženské války které zničili Evropu.Neříkám aby jsme nedělali nic.Ale měli by jsme zasahovat diskrétně jen v jednotlivých případech.Na to páky máme a nebude to dráždit Islamisty.
    Korupce a ANP je spojitá nádoba.Jestli že Policista krade nebo vyžaduje úplatky na check pointu měli by jsme ho vyhodit.Ostatně ho platí USA a na místní poměry i dobře(když mu teda velení pošle výplatu).Možná by ho stačilo poslat do kurzu aby se vůbec dozvěděl co má policista vůbec dělat.Většina žádný kurz ani neabsolvovala a jsou překvapeni když jim instruktor řekne že policista nemá mlátit lidi(to je z dokumentu NATO).Pak je korupce na vyšší urovni,ANP má spoustu mrtvých duší.Poldů kteří berou plat ale nexistují.Tady by mohl pomoc nástup a přepočítaní před výplatou a důkladná evidence.Problém je že ANP již řídí afghansky ministr a on rozhoduje CSTC-A jen mentoruje.Korupci na vládních nebo provinční úrovni není starost ISAF ale zamini nebo vládních rozvojových agentur(a ti se na to vykašlou,tolik Unity effort v praxi).
    Odhad počtu 70000 instruktorů je příliš vysoký.ANP má zatím plánovaný strop 96800 v říjnu 2010.A ten zmiňovaný mentoring 24/7 na stanicích už začíná fungovat
    http://www.canada.com/Improvements+Afghan+police+measured+baby+steps/2093775/story.html
    Ale zase,co fungovalo v Iráku nemusí fungovat tam.FM 3-24 se psal na základě zkušeností z Iráku.Tady je to jiný.Mariňaci říkají Anbar to byl Peacekeeping tady to je spíše Hizballah 2006.
    No to je zatím vše.Spolupráce by byla možná ale nějak jsem na stránce nenašel e-mail.
    Co v Monterey vůbec děláte?Vím jen o jazykové škole.
    Zdravim

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mirek Lipowski
    27. 10. 2009, 7:49

    Urcite napiste panu Sulcovi, protoze uz ted jste toho napsal skoro na samostany prispevek. Chtelo by to akorat podle meho nazoru zvolit si spise uzsi tema a to se snazit nejaky zpusobem zpracovat. Vim, ze se jedna o komplexni problematiku, ale pokud byjste toho chtel pokryt tolik jako jste zminil, tak by to bylo spis na knihu (ale jeden nikdy nevi, ze?).
    K Vasi pripomince ohledne „nasi vize afghanskeho narodniho statu“. Samozrejme, ze za nasim usilim byla a je urcita vize, i kdyz je tezko dfinovatelna a nikdy nebyla zretelne formulovana. Projevuje se to napriklad v situacich, jako kdyz afghanci chteli zavest zakon umoznujici legalne vynutit manzelem na manzelce sexualni styk. Reakce vrcholnych svetovych politiku nemuze nechat nikoho na pochybach, ze mame urcitou vizi podoby narodniho statu a nechceme pouze respektovat afghanskou vizi za vsech okolnosti.
    Co se tyce vaseho nazoru na nabozenstvi a narodni stat odvozeneho od „spravnosti status quo z roku 1648“, mam ja diametralne odlisny nazor, protoze si myslim, ze tento koncept (byt mohl byt ve sve dobe pokrokovym) byl prekonan konceptem sekularniho narodniho statu a tento koncept souziti statu a ruznych naboznestvi a svetonazoru zatim podle me nebyl prekonan. Uz jsme asi zapomeli na to kolik bylo spachano nabozenskeho nasili i po roce 1648 v novych narodnich statech (schvalne se podivejte na to do kdy probihaly posledni procesy s carodejnicemi) a v koloniich. Asi uz jsem nejaka ta „nova generace“, ale fakt se mi nechce pomahat budovat dalsi stat s konstitucionalne ukotvenym „jedinym, pravym a vse ostatni urcujicim“ systemem hodnot jako je Islam, nebo cokoliv jineho a podilet se na legalizovanem nasili proti zenam, mensinam atd..
    Email na Frantu Sulce najdete v zahlavi teto stranky pod nazvem Kontakt.
    V Monterey studuju na Naval Postrgradual School (obranne analyzy – se zamerenim na specialni operace a nekonvencni konflikty).
    Mejte se fajn. ml

    REPLY

Nejnovější komentáře