fbpx

Ach, ty nákupy

Příslušníci SOG v afghánském Lógaru (2008); Foto FŠ

Tento týden se na serveru aktualne.cz objevil článek o vyšetřování, které prý provádí Vojenská policie a které se týká nákupu maskáčů Multicam pro zrušenou speciální jednotku VP SOG. Soutěž měla proběhnout na armádním elektronickém tržišti SEPO na podzim 2008. Problém má být v tom, že zakázka byla rozdělelna na dvě „podlimitní“ tak, aby nemusel proběhnout tendr, což není zcela podle pravidel. Obě zakázky pak získala firma HQH System, která prý byla nejdražší.

Multicamy jsou skutečně výborné, takže není překvapení, že po nich SOG sáhnul. Nakoupit se mělo 300 kompletů s doplňky. Podle mých informací si těchto Multicamů nyní „užívají“ příslušníci 601. skupiny speciálních sil. HQH System jakékoli pochybení odmítá, nechce kvůli vyšetřování věc rozpitvávat a jediné co jeho zástupce Aktuálně sdělil bylo, že jde zřejmě o konkurenční boj.

Kromě rozdělení zakázky údajně zadavatel požadoval ještě certifikát o exkluzivitě dodávek pro českou armádu a policii. Ladislava Palečka, který se soutěže také účastnil to prý zarazilo. A právě vyžadování certifikátu prý nejprve vedlo k tomu, že z tenderu odstoupil Kamil Krejza z litvínovského obchodu Military Range a posléze i Paleček. Ten si následně stěžoval inspekci, načež se rozběhlo vyšetřování.

Zakázku nakonec získal HQH System, jehož nabízená cena dosáhla podle výpisu ze SEPO celkem za obě zakázky 3,94 milionu korun. Paleček s nabídkou 3,67 milionů a Krejza s 3,29 miliony nebyli hodnoceni vůbec, nedodali totiž požadovaný certifikát. Jednotka SOG tak koupila uniformy dráž, než za kolik byly k dostání pro běžné kupce přímo na pultech obou poražených obchodů.

Elektronické tržiště SEPO, kde se zpracovávají zakázky do šesti milionů korun, má být jedním z nástrojů, jak se vyhnout ovlivňování zakázek, protože nabídky jsou zpracovávány automaticky. Nic však není dokonalé, protože jsou to stále lidé, kteří do systému údaje zadávají. Před několika týdny měl Pavel Šuba na televizi Nova reportáž o tom, jak si někteří podnikatelé stěžují na manipulace právě na elektronickém tržišti.

Jednomu z podnikatelů přišla e-mailem zpráva, že se může zúčastnit výběrového řízení na dodání zboží pro jeden vojenský útvar. Než ale stačil nabídku poslat, byla soutěž ukončena – trvalo to jen několik vteřin. Když se pak podíval na vítěze, zjistil, že nabídka byla podána dřív, než vůbec soutěž začala. A tento případ není jediný. Například výběrové řízení na nákup konzerv pro psy skončilo podle výpisu v 10:44. Zvítězila ale nabídka podaná až v 11:00 – vyhrál tedy zájemce, který poslal nabídku osmnáct minut po skončení soutěže. V dalším případě dokonce vyhrál ten, kdo podal nabídku až čtyři dny po uzávěrce.

Vyšetřování zakázky SOGu na Multicamy probíhá. Nejde však o trestný čin, maximálně o přestupek, škoda (pokud vznikla) je minimální a daný útvar už neexistuje, takže můj odhad je, že už to nikdo moc řešit nebude. Ministerstvo také zdůraznilo, že rozpuštění SOGu s touto zakázkou nesouviselo.

Když se SOG rozpouštěl říkalo se, že jeho příslušníci toho mají na svědomí hodně – od zbabělosti až po obohacování se. Za pár měsíců uplyne od rozpuštění jednotky rok a buď se vše skartovalo, nebo byly informace o pochybeních přehnané. Zatím jediné oficiálně potvrzené pochybení, je onen nákup Multicamů.

Ale už je to asi jedno. Každopádně bych chtěl ještě upozornit na jednu věc – na debatu pod článkem na aktualne.cz. Jednomu se z toho zdvihne žaludek. Doufám a snažím se věřit tomu, že tento „sbor moudrých“, který se objevil pod tímto textem a pod dalšími na jiných zpravodajských serverech, není reprezentativnějším vzorkem české společnosti. Že jde jenom o zlomek lidí, kteří mají pocit, že se musí vyjádřit ke všemu a předhánějí se v tom, který komentář bude blbější. Ale pokud by to byl reprezentativní vzorek, byla by to tragédie.

9 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

9 Comments

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    14. 3. 2010, 15:48

    Doufám, že na základě článku se tu nikdo nebude snažit odsuzovat SEPO, protože to, že se tyhle případy objevují na veřejnosti, je důkazem toho, že SEPO funguje. Systém byl zaveden s primárním cílem zvýšit transparentnost veřejných zakázek, teprve sekundární cíl byl podpořit soutěž o zakázky. V každém případě díky transparentnosti lze odhalit, jestli někdo dělá něco špatně, a to ať už zadavatel, nebo soutěžící. – Např. manipulovat zakázku. Osobně se divím, že SEPO není více systematicky pozorováno např. ze strany NKÚ, nebo policie, případně orgánů odpovědných za finanční kontrolu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    luke
    14. 3. 2010, 23:34

    Sepo je skvělé…do armády se dostává „kvalitní“ materiál. Když je parametr výběru cena tak to dopadne tak jako čelovky co pořídily pardubice

    https://sepo.army.cz/WebSepo/User/SelProcDisplay.aspx?id=ZTAqJtb2bDrfNXfNH9aJQw%3d%3d

    Viz tento obchod 300Ks čelových svítilen za 37 200 Kč.

    124 Kč za kus… Kvalitní čelovka stojí o řád výše.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Andy
    15. 3. 2010, 9:30

    Což ale neí problém SEPA, ale toho, kdo to zadával. Mohli si specifikovat výrobce a typ, třeba Petzl Taktika, nebo cokoliv jiného.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 3. 2010, 10:35

    Naprostý souhlas s Andym. Důležité je velmi podrobně vyspecifikovat, co vlastně chci a jaká jsou kritéria.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    luke
    15. 3. 2010, 19:03

    Problém sepa je v tom,že není kontrola toho, zda se nekupují šunty.
    Dále je pravda že určitě by se daly některé věci nakoupit mnohem levněji,než přes SEPO. (žádání slevy při hromadném nákupu)
    Jen by musela být důvěra v lidi co nakupují.

    REPLY

Nejnovější komentáře