fbpx

Karzáího geniální trik – cizinci out (Happy End?)

(Díky Šťouralovi za tip)

Posledně Vašek Pecha psal o tom, jak afghánský prezident Hámid Karzáí vymyslel bezvadný trik, kterým by se zbavil dohledu cizinců nad volbami. I učinil tak, ale nakonec musel zařadit zpátečku. Alespoň to vyplývá z článku v dnešních LA Times s názvem Afghanistan agrees to open its electoral commision to foreigners. Prezident tak dovolí dvěma cizincům, aby seděli ve volební komisi, čímž vlastně zvrátil svůj dekret. Opravdu jej ale zrušil?

Loňské prezidentské volby byly ukázkově zfalšované a svět se to dozvěděl i díky mezinárodním pozorovatelům. Karzáího krok, kterým „vystrnadil“ z komise cizince byl vnímán jako pokus falšovat dál a zařídit to tak, aby kolem toho bylo co nejméně humbuku. Tlačilo OSN, tlačili Američané, tlačili další, až nakonec Hámid Karzáí ustoupil. Samozřejmě ve hře bylo i přiškrcení toku peněz ze zahraničí.

Donor nations, which have pledged billions of dollars to Afghanistan’s reconstruction, have threatened to curtail funding if Karzai doesn’t undertake political and electoral reforms. The U.S. and other countries are concerned that election abuse and government corruption are undermining Karzai’s leadership at a time NATO forces are weakening the Taliban. A recent U.S.-led military campaign pushed Taliban fighters from their stronghold in Helmand province. An operation later this year is expected to target militants in Kandahar province. The announcement on the electoral commission came as Staffan de Mistura, a Swedish diplomat, arrived in Kabul to replace Eide, whose troubled 18-month term was marked by criticism that he was lax in stemming voting violations.

Vypadá to jako dobrá zpráva, ale uvidíme. Karzáí dal svým dekretem najevo o co mu jde a to že v tuto chvíli kvůli nátlaku podpořenému penězi ustoupil, nemusí znamenat mnoho. když bude chtít, vždy si nalezne způsob, jak cizincům „přistřihnout křídla“ a zařídit si volby tak, jak se mu to bude hodit. Zvláště ve chvíli, kdy ti cizinci naznačují, že toho chtějí co nejdříve co nejvíce předat vládě v Kábulu.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře