fbpx

Když se ve velkém dává, ve velkém se i bere

Námořníci z NMCB 4 (Seabees) staví v afghánském Ghazní "super" B-hut. Jak ukazují různá vyšetřování v Iráku, některé soukromé firmy, které dostaly zakázky především na výstavbu, nesprávně používaly, či dokonce zneužívaly svěřené fondy; Foto Builder Constructionman Brendan Conaty, U.S. Navy

Jak se zdá, v Iráku si skutečně přišel na své kdekdo. Jistě, musí se dát prostor vyšetřování a následně soudům, ale zprávy, které se objevují nesvědčí o precizní kontrole vydávaných peněz a efektivního nakládání s nimi. V posledních šesti měsících bylo podle The New York Times otevřeno více než 50 nových případů týkajících se přesunů velkých objemů peněz. Vyšetřovány jsou banky, realitní kanceláře, kasina a dokonce i plastičtí chirurgové. Na iráckou rekonstrukci bylo údajně utraceno 150 miliard dolarů (Američané dali přes padesát miliard dolarů a zbytek tvoří irácké zdroje a mezinárodní pomoc).

A to přitom už v minulosti byla několikrát zpřísňována kontrola. Přesto to zdá se nefunguje a asi ani fungovat nebude – neexistuje dokonalý systém, každý se dá obejít. Důležité je, kolik se toho podaří odhalit. Každopádně se zdá, že si ti, kteří v Iráku zneužívali pomoc se příliš neupejpali. Někteří z Iráku posílali desítky tisíc dolarů sami sobě, nebo peníze převáželi v pytlích a kufřících. Podezřelí si prý za tyto peníze kupovali BMW, humvee, šperky, nebo platili dluhy v kasinech. Jiní zase měli tajné účty v Ghaně, Švýcarsku, Nizozemsku či Británii.

There have already been dozens of indictments and convictions for corruption since the 2003 invasion of Iraq. But the new cases seem to confirm what investigators have long speculated: that the chaos, weak oversight and wide use of cash payments in the reconstruction program in Iraq allowed many more Americans who took bribes or stole money to get off scot-free.

Odhalování podezřelých transakcí má v USA na starosti úřad s akronymem Fincen (Financial Crimes Enforcement Network), který kontinuálně sleduje a vyhodnocuje data z více než 275 federálních a státních úřadů zabývajících se bezpečností. V zásadě se snaží odhalovat „špinavé peníze“. Ročně prochází 15 až 16 milionů zpráv o podezřelých finančních transakcích, v čemž jsou započítány i vklady nad deset tisíc dolarů.

V souvislosti s transakcemi v Iráku bylo doposud obviněno 35 a usvědčeno 27 lidí (možná i firem) ze zpronevěry (údaje generálního inspektora). Když se k tomu připočítají vyšetřování vedené dalšími agenturami počet usvědčených stoupne na 58.

Často se hovoří o tom, že vyšší kontrola vydávaných peněz vede k vyšším úsporám a vyšší efektivitě. Jak například ale tvrdí James Carafano a Eric Sayers na strankach konzervativniho think-tanku The Heritage Foundation, pokud se člověk podívá do historie, realita není tak jednoduchá. A řešením podle nich nejsou ani drakonická restriktivní opatření. V svém textu mají i pár pěkných historických příkladů zneužívání fondů v minulých konfliktech:

  • In the North, during the Civil War, Congress was so enraged over reports of fraud by companies supplying the military that it established a spe cial committee to investigate corruption.
  • During World War I, the Senate launched a num ber of investigations into a $640 million aviation appropriation (not adjusted) that promised to fill the skies over Europe’s trenches with American planes, and which produced almost none.
  • In the years between the World Wars, the House Military Affairs Committee believed the Army to be rife with corruption. One complaint resulted in the investigation of an officer in charge of parachute development who tried to steer busi ness to a firm in which he had a financial stake.
  • The Special Committee of the Senate to Investi gate the National Defense Program (the Truman Committee) investigated fraud, waste, and abuse during World War II.
  • During the Vietnam War, the construction firm Brown & Root had the preponderance of con struction projects in the country–and a public relations problem as well. Antiwar demonstra tors called the company „burn and loot.“ A report by the General Accounting Office (GAO, now the Government Accountability Office) charged Brown & Root with unaccountability of funds. Congressional critics cited the company for fraud and corruption.

Po skončení války ve Vietnamu bylo vypracováno na 128 studií týkajících se špatného používání a zneužívání fondů v obranné oblasti. Následovaly reformy a přijetí opatření, která měla situaci zlepšit. V roce 1999 jedna studie ovšem konstatovala, že i přes veškeré úsilí nedošlo k podstatnému zlepšení. Přesto autoři navrhují další reformy, který by snad tentokrát mohly zafungovat:

  • Rebuild the government contract workforce– the people and technologies needed to make government a better customer;
  • Adopt realistic acquisition reforms that address the imbalance between research and procure ment and do not hamstring government’s ability to be adaptive and innovative; and
  • Undertake the challenge of restructuring man power compensation to preserve the affordability and the utility of the all-volunteer force.
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře