fbpx

Kriegspiel digitálního věku

Arkádová verze počítačové hry America´s Army, kterou distribuuje zdarma U.S. Army.

Počítačové hry již dávno nejsou doménou pubertálních uhrovitých hochů. Jelikož jejich hlavní boom začal koncem 70. a počátkem 80. let 20. století, tak „uhrovití hoši“ odrostli a dnes jsou z nich třicátníci a čtyřicátníci. Řada z nich, i přes úspěšné kariéry a vlastní potomstvo, na hry nezanevřela a dnes je tato dříve okrajová záležitost uznávaná jako mainstreamová zábava.

Řada ozbrojených sil a dalších bezpečnostních složek ve světě si je vědoma tohoto fenoménu a využívá počítačové hry k podpoře svých aktivit. Jedna z prvních snah o přizpůsobení komerční hry pro vojenské účely byla nazvaná Marine Doom, což byla konverze FPS (First Person Shooter) hry Doom II pro potřebu U.S. Marine Corps. Tato primitivní záležitost byla v roce 2001 nahrazena propracovanějším simulátorem VBS1, který byl založen na taktické hře Operation Flashpoint: Cold War Crisis od české firmy Bohemia Interactive. Dalším produktem této společnosti, založeným na Operation Flashpoint, je simulátor DARWARS Ambush! , jenž má sloužit U.S. Army jako výcviková pomůcka pro nácvik konvojových operací. Největším a nejúspěšnějším počítačovým projektem amerického ministerstva obrany však dodnes (v různých verzích již od roku 2002) zůstává hra America’s Army, která slouží především jako skvělá náborová pomůcka. Není bez zajímavosti, že když jsem v roce 2004 měl  možnost navštívit středisko pro výběr personálu (MEPS) U.S. Army v texaském městě El Paso, tak součástí dárkového balíčku pro zájemce o službu byla (kromě dalších propagačních materiálů a suvenýrů) i výše zmiňovaná hra.

Proto bych chtěl všechny čtenáře On War | On Peace a fanoušky vojenské historie upozornit na pořad Time Commanders, který uváděla britská televize BBC v letech 2003 až 2005. V něm je skupinka vojenských amatérů uvedena do rolí vojevůdců v historických bitvách a jejich úkolem je poradit si co možná nejlépe (a nezřídka přepsat historii). Celá simulace bitev se odehrává na upraveném enginu strategické hry Rome: Total War a počínání hráčů komentují a analyzují profesionální vojenští odborníci a historici. Zde vám nabízím jeden úplný díl tohoto pořadu, v němž je konkrétně simulována bitva v Teutoburském lese mezi římskými legiemi a barbarskými kmeny Germánů.

Poučné využití komerčních herních produktů k počítačové simulaci válčiště, rozvoji základních taktických dovedností a bojového umění celkově, nemyslíte? Jistě budou mnozí souhlasit, že je nanejvýš nutné „vyhrabat se z doby kamenné“ a začlenit tzv. počítačový kriegspiel do výuky praporčických i důstojnických kariérových kurzů i v Armádě České republiky. Neboť i to je totiž jedna z cest, jak zvýšit jejich nízkou atraktivitu, bezobsažnou informační hodnotu a často celkově slabou kvalitu.

11 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    2. 4. 2010, 21:32

    Vřele všem čtenářům doporučuji i další epizody pořadu Time Commanders, které najdete na YouTube: http://www.youtube.com/results?search_type=search_playlists&search_query=Time+Commanders&uni=1

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    3. 4. 2010, 19:07

    Souhlasím s existencí určité nudy v kursech, nicméně s vytvářením kurzů to zas není tak jednoduché v podmínkách absence systému měření účinku vzdělávání a v podmínkách přetížení učitelů. To první je potřeba pro prokázání vhodnosti metod přípravy, to druhé je nutný systémový požadavek pro rozvoj systému. V okamžiku, kdy „nestíhám“, není čas na přípravu čehokoliv nového. To si myslím byl podstatný problém VA v posledních dvou letech a souvisel s nedokonalým plánováním a neochotou riskovat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    3. 4. 2010, 20:35

    Bohuslave, systém kariérového vzdělávání rotmistrů a praporčíků jsem (z titulu své tehdejší funkce) řešil od roku 2005 do konce roku 2008. V roce 2005 byl obsah kurzů prakticky stejný jako v roce 1996, když VA vznikla. Prostě skoro 10 let stagnace.

    U VA jsem narazil na dvě osoby, které byli hlavními „tahouny“ změn, které jsem navrhoval a prosazoval – pplk. (později plk.) Straku a pana Herodka. Oni oba museli často přesvědčovat vlastní podřízené, že změny jsou nutné. Běžní „kopři“ v hodnostech kpt. – mjr. na systému a obashu výuky neviděli nic špatného, nic co by bylo třeba měnit.

    Nakonec se však ukázalo, že hlavní „brzdy pokroku“ nejsou ani tak lidé z VA, ale z SP MO. Totální neznalost toho, jak by mělo vzdělávání rtm. a prap. vypadat. A kromě neznalosti (ta se dá pochopit a lze si znalosti doplnit – žádný učený z nebe nespadl) bych spíše řekl – TOTÁLNÍ nezájem. Hlavní je udělat jakýsi takýsi kurz gšt. a kurz pro vyšší důstojníky a to ostatní je bahno ve kterém se válí nějací prvoci a bakterie.

    Nakonec to dopadlo tak, že v novém RMO (zásady tvorby SM) jsou na 10 hodností tří hodnostních sborů (mužstvo, poddůstojníci, praporčíci) jen 2 kariérové kurzy (ze současných nedostatečných 3). Takže, zatímco budujeme profesionální podd. a prap. sbor – vůbec to insticionálně nepodporujeme. Zatímco např. ve Velké Británii či USA musí poddůstojník před každým jmenováním do vyšší hodnosti (a tím pádem i do vyšší funkce) absolvovat opravdu náročný kariérový kurz, tak u nás může být člověk třeba 25 let praporčíkem a na celou tuto dobu si vystačí s jedním švindlkurzem. Prostě a jasně: děláme to aby si někdo obhájil svojí existenci (vojenská vzdělávací zařízení???) a měl čárku – ne kvůli tomu, aby byli lidé formálně připraveni pro výkon své funkce.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HedonistImp
    3. 4. 2010, 22:02

    FSS MU – Obor Bezpečnostní a strategická studia – jeden z předmětů využívá pro simulace výtečnou hardcore strategii Steel Panthers: Main Battle Tank.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    3. 4. 2010, 22:20

    Pro HedonistImp: O tom přesně mluvím. Proč nevyužít volně dostupné komerční produkty jako učební pomůcky? Cena je naprosto zanedbatelná (popřípadě je to freeware jako zmiňované Steel Panthers) a přínos oproti suchému výkladu v účebně, kde všichni usínají nudou, obrovský.

    REPLY

Nejnovější komentáře