fbpx

Tak nakonec možná i restart, z nutnosti

Před dvěma lety, po ruském vpádu do Gruzie se vedly bouřlivé debaty o tom, jaký to bude mít vliv na Severoatlantickou alianci a vztahy mezi Ruskem a Západem. Moskvě se tehdy podařil husarský kousek – oslabila Gruzii, oslabila ochotu Západu se v této zemi hlouběji angažovat, narušila jakékoli vážnější integrační úvahy mezi touto postsovětskou republikou a aliancí a ukázala zuby Američanům, kteří se po 11. září začali zabydlovat ve Střední Asii.

Ale když se k tomu všemu přidá Afghánistán, dostaneme se k tomu, co se odehrává dnes a co je jakýmsi odvarem „restartu“ Baracka Obamy. Zatímco kvůli Gruzii se mohlo zdát, že je Moskva na koni, dva roky poté ji velké vrásky přidělává Afghánistán. Soudě podle statistik, ISAFu se v této zemi dvakrát nedaří a vzhledem k problémům se zásobováním z Pákistánu, musí více spolupracovat s Ruskem a dohadovat se o dalších krocích (pragmaticky).

Na druhou stranu, ten kdo má mít hluboké vrásky z Afghánistánu není ani tak NATO, ale Moskva. Zatímco vojáci i materiál se dají stáhnout, Rusko své území nepřestěhuje. V Moskvě dobře vědí, že zdaleka nejsou připraveni na stažení západních sil s Afghánistánu. Pokud by k němu došlo v nejbližší době, mohou očekávat, že se jejich území stane tranzitním pro extremistické skupinky a kontraband všeho druhu. Proto se prohlubuje zcela pragmatická spolupráce jak v Afghánistánu, tak ve Střední Asii. Rusové ochotně alianci pomáhají a Západ na oplátku nepřipomíná minulost a nabízí spolupráci „rovného s rovným“.

Dobrým příkladem jsou současné námluvy kolem spolupráce v oblasti protiraketového štítu (je pravda, že ty už běží nějakou dobu, ale nyní se posouvají, zdá se, dále). NATO má podle ruského tisku nabídnout Moskvě přístup k některým datům z amerického vojenského satelitu a na oplátku se bude Rusko podílet na výstavbě deštníku nad Evropou. Konkrétněji by se o tom mělo prý mluvit na summitu NATO, který proběhne v pátek a v sobotu v Lisabonu.

Russian President Dmitry Medvedev has accepted an invitation to attend the talks, which besides long-range missile defenses will also focus on NATO’s activities in Afghanistan, in which Russia is also taking part. NATO chief Anders Fogh Rasmussen has invited Russia to join the proposed missile shield, at the same time stressing that „we do not want to impose a specific missile defense architecture on Russia.“ Foreign Minister Sergei Lavrov said Nov. 12 that Russia was opened to such cooperation, but only if gave Moscow an equal role. „We proceed from the fact that if it’s equal cooperation… then such cooperation is quite possible,“ Lavrov told reporters on the sidelines of a G20 summit in the South Korean capital. „Strategic partnership should be built on an equal basis.“

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    19. 11. 2010, 12:05

    Pro USA,jsou nyní důležitější oblasti než je hospodářsky a vojensky stagnující Evropa.Mnohem důležitější je pro USA pacifická oblast v čele s Čínou.Takže Evropa po mnoha letech schovávání se za zády USA,bude muset konečně začít sama nést odpovědnost sama za sebe.Šéf NATO tomu říká “nový začátek“.Já osobně si myslím,že ústup USA z Evropy je “začátkem konce Evropy“,protože si osobně neumím představit Evropu s jejími ořezanými a klesajícími vojenskými rozpočty,jako nějakou akce schopnou vojenskou sílu.Je třeba si konečně přestat lhát a říci na rovinu, že rozšiřování NATO do současné podoby,spíše oslabilo a omezilo vojenskou akce schopnost NATO,než naopak.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Steve Prosek
    19. 11. 2010, 22:31

    BRUSSELS — NATO must be ready to intervene externally, experts said Monday, proposing a new doctrine for the alliance, as well as ensure the security of its 28 member states internally, as it has done since 1949.

    „In the coming decade, NATO will have four central inter-related military missions,“ the experts‘ group said in its ‚New Strategic Concept‘ for the North Atlantic Treaty Organization.
    Among these is to „deter, prevent and defend“ against aggression so as to ensure the political independence and territorial integrity of all 28 NATO member states, conforming to the alliance’s original 60-year-old mission.
    The experts also call for cooperation with partners to protect the treaty area against unconventional security challenges.
    But the report also insists on the need to send out military missions beyond the treaty area „when required to prevent an attack on the treaty area or to protect the legal rights and other vital interests of Alliance members“ — the sort of expedition already seen in Afghanistan, a mission provoked by the extraordinary September 11 attacks in the United States in 2001.

    This point was addressed in the previous strategic plan in 1999, noted former US secretary of state Madeleine Albright, who chaired the latest expert group.
    Finally, a more global goal is to „help to shape a more stable and peaceful international security environment“ by providing military and police training, coordinating military assistance, and cooperating with the governments of key countries.
    The text was submitted to ambassadors of the NATO nations for consideration.

    REPLY

Nejnovější komentáře