fbpx

Američané rozmístí vojáky v Polsku a v Rumunsku

Příslušník illinoiské Národní gardy Sean Kaley seznamuje polského kapitána letectva se strojem F-16. Letecká základna v Poznani hostila European Command exercise Sentry White Falcon 2005. Rok poté začalo dostávat polské letectvo stroje F-16; Foto Master Sgt. John E. Lasky, U.S. Air Force

Již několikrát jsem zde napsal, že vztah prezidenta Baracka Obamy k Evropě je značně odlišný od jeho předchůdců – mnohem pragmatičtější a tolik nezatížený předávanou zkušeností z nutnosti zasahovat v Evropě během 2. světové války. Pokračování diskusí o rozmístění prvků protiraketové obrany a dalších vojenských aktivitách, jakoby nahlodávalo tuto tezi. Nicméně fatální to není, protože ony Obamovy kroky jsou zcela v souladu s pragmatickým přístupem a není v nich ani špetka idealismu.

V Rumunsku bude v příštích letech rozmístěno 24 střel SM-3 (Standard Missile 3, upravená námořní verze) a až 500 amerických vojáků (průměrný počet bude 200). Základna má být pod rumunským velením. Navíc, letecká základna Kogalniceanu, kterou Američané používali již během irácké války, má dočasně hostit čtyři tankovací letadla a čtyři Herkulesy C-17.

The two governments have been negotiating for more than a year about the deployment of ballistic missile interceptors, which should be operational by 2015, and the announcement came in a televised address. „We have decided that the anti-missile shield will be deployed at the former airbase at Deveselu, in Olt County,“ Romanian President Traian Basescu said.

Rumunští politici chápou americkou přítomnost jako „nejvyšší bezpečnostní záruku“. Podobný přístup mají i Poláci. Ti, poté co zkrachovaly představy o původním protiraketovém štítu, byli velice aktivní při jednáních s Američany o možné „náhradě“. Tím je myšlena nikoli náhrada „kus za kus“, ale „přítomnost za přítomnost“ v duchu logiky americká přítomnost na polské půdě znamená záruky bezpečnosti pro zemi.

Na konci května navštíví Polsko prezident Barack Obama a obecně se předpokládá, že by mohl oznámit rozmístění amerických letounů F-16 na polském území. Polský ministr obrany Bogdan Klich řekl, že o této záležitosti probíhají v současnosti intenzivní jednání, že by mohly být permanentně rozmístěny stíhací letouny F-16 a občasně osádky transportních letounů Hercules a pozemní personál. Už loni Klich řekl, že by vše mohlo začít v roce 2013.

The United States will announce the transfer of an F-16 base from Aviano in Italy to the Lask air field in central Poland during the Obama visit, Poland’s leading Gazeta Wyborcza daily reported May 9, quoting an unnamed Polish diplomatic source. A U.S. official familiar with the negotiations May 9 in Warsaw refused to confirm or deny the information, but indicated that an agreement announced by the Polish and U.S. presidents in Washington in December was „on track“… In December, Poland’s Soviet-era master Russia warned it against hosting U.S. fighter jets, saying it would counter the move.

Je zajímavé, že princip bezpečnostních záruk rozmístěním amerických vojáků na své půdě je velice silný v Polsku i v Rumunsku a zcela vymizel v České republice. Poslední větší debata o rozmístění nějakého zahraničního „hardware“ se odehrávala v souvislosti s úvahami o radaru protiraketové obrany. Jakoby křik ulice, který se tehdy oportunisticky přenesl na politickou scénu, učinil konec jakýmkoli úvahám v této oblasti a zároveň vytlačil Česko z okruhu zemí, které jsou nějakým způsobem zajímavé (hokej to věru nezachrání). Co je ovšem důležitější, jakoby skončila debata o roli České republiky v současném světě plném bezpečnostních nástrah. I když „skončila“ je možná tvrdé slovo. Ona neskončila, ale již se vůbec nedotýká témat, která by mohla, nedej Bože, opět rozeznít ulici.

21 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

21 Comments

  • Profilový obrázek
    h-cz
    12. 5. 2011, 9:21

    jenže ulice se většinou nerozezní sama od sebe. Ulici rozezní FSB. Otázka tedy je:
    – čím jsme náchylnější na provokace FSB než jiné národy?
    – proč proti hlasu ulice nezní v protipozici hlas elit či thinktanků?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    121BAT
    12. 5. 2011, 22:20

    FSB? Není to trochu paranoidní tvrzení? Nedělejte z hlasu ulice nějaký názor lůzy, od toho je tu snad demokracie, aby tento názor mohl zaznít. Myslím, že ČR v rámci svých možností plní své povinnosti v NATO dobře a tak může očekávat pomoc NATO v nouzi. Přítomnost zahraničních vojáků přece není nutná.
    Hlas našich současných „elit“ nemá absolutně žádnou (hodnotu) důvěru. Thinktanky u nás nemají tradici a navíc nejsou nezávislé.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Matt
    13. 5. 2011, 10:51

    Jen detail – C17 je Globemaster, Hercules je C-130

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Lukáš Hergott (Hery)
    15. 5. 2011, 9:33

    no, napojení některých organizací a sdružení, které vystupovali proti radaru, na pochybné účty a osoby v RF je poměrně dost známá záležitost…takže výraz paranoia rozhodně není na místě

    REPLY
  • Profilový obrázek
    121BAT
    15. 5. 2011, 20:20

    ano, některých..
    ale, že by FSB přesvědčila více jak polovinu národa?
    prostě po německé a sovětské okupaci tu není ochota k hostování dalších cizích vojenských sil na našem území, byť v tomto případě spojeneckých..

    REPLY

Nejnovější komentáře