fbpx

Konec baretů v americké pěchotě

Černé barety vydržely v americké armádě přesně deset let. 14. června 2011 přestaly být standardní pokrývkou hlavy; Foto Allan Harding, DoD

Na počátku 90. let minulého století jsem sloužil v Českém Krumlově. V přijímači jsme na hlavách nosili lodičky a svorně jsme je nenáviděli. Staří nosili totiž modré barety a my se nemohli dočkat, až je budeme moci nosit také. Modrý baret se dobře vyjímal i na cestách domů, zvláště když člověk potkával téměř samé lodičky. Dokonce jsem jednou za dvě stovky odkoupil od jednoho praporčíka francouzský baret, který sehnal během mise na Balkáně. Mám ho dodneška.

Zdaleka ne všichni ovšem po baretech touží tak, jako my tehdy. Například v americké pěchotě jsou odedneška minulostí. Přesně deset let poté, kdy byly zavedeny jako oficiální pokrývka hlavy. Vojáci si totiž ve velkém stěžovali, že černé barety jsou nepraktické, protože se musejí nasazovat oběma rukama, nedají se strčit do kapsy a nemají kšilt proti sluníčku. A právě kšiltovky se opět vrátí do výstroje, i když podle všeho jenom k maskáčům.

The beret change is one of several key uniform changes provided to Army Times by Sergeant Major of the Army Raymond Chandler. The changes were prompted by feedback from “thousands of soldiers” through post-deployment surveys, social media and discussions with soldiers during base visits, said Chandler, who sees himself as a “scout” for the Army secretary and chief of staff and a “voice in the Pentagon” for every soldier… Most soldiers in Chandler’s surveys didn’t oppose wearing the beret with the service uniform but were adamant that its days with the ACU come to an end. When Army Times last May asked soldiers for their feelings about the beret, more than 300 soldiers of all ranks and specialties chimed in: “Dump it.”

Někteří vojáci připodobňovali barety, které nosí na hlavách, k mokré ponožce. U jednotek, které barety nosí tradičně, jako jsou Rangers či parašutisté, zůstane tato pokrývka i nadále standardem. Budou ovšem v menšině. Výměna baretu za kšiltovku se totiž dotkne více než milionu vojáků. A pokud by se nosila jenom kšiltovka, potěšilo by to i strážce pokladny. Stojí totiž o polovinu méně než baret.

13 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

13 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    14. 6. 2011, 21:35

    Zato my jsme bohatá armáda: lodičky 97, čepice se štítkem 97, barety, kloboučky 97 (pro ženy), polní čepice 95 zelené, polní čepice 95 béžové, klobouky 95 zelené, klobouky 95 béžové, ušanky, kukly… Zapoměl jsem ještě něco? Opravdu potřebujeme tolik výstrojních součástek, kolik jich nyní máme zavedených?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    14. 6. 2011, 21:48

    Och, preco tento clanok nenapadlo napisat mne? :)
    Baret bolu veru kritizovany velmi casto, najma pre jeho spominanu nepraktickost. Len na doplnenie: cierny baret stale zostava standardom pre Army Service Uniform, cele toto by vsak malo usetrit 6,5 miliona dolarov rocne, kedze vojaci pri nastupe na BT nebudu dostavat barety dva, ale iba jeden. Velitel moze trebars pri nastupe alebo ceremoniach prikazat baret aj k ACU.
    Mimochodom, pekny darcek k narodeninam pre armadu. Happy 236th birthday, Army! :)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    14. 6. 2011, 21:55

    Este jedno doplnenie: rovnako aj kritizovana vymena farieb, pri ktorej cierny baret do roku 2001 prisluchajuci Rangers zacala nosit cela armada, a Rangers dostali baret pieskovy, zostava. A dalsia zaujimavost: vojaci v Pentagone mali povolene nosit maskace do prace taktiez v roku 2001, teraz sa vracaju naspat k ASU ako „bussines uniforme“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Darian Arky
    14. 6. 2011, 22:19

    Meli by je zrusit uplne pro nevysadkare a vratit Ragerum jejich vyhradne jimi zaslouzene cerne barety. To by uz byl skutecny darek k narozeninam!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Darian Arky
    14. 6. 2011, 22:21

    A jeste jednu vec: vysadkar svuj baret nosi hrde a nestezuje si, ze to neni ten spravny modni doplnek…

    REPLY

Nejnovější komentáře