fbpx

Rivalita v ozbrojených silách USA a bojové uniformy

Zdá sa, že ani s masovým nasadením ACU v MultiCam vzore nie je hľadanie ideálnej bojovej uniformy v US Army na konci. Podľa predstaviteľov US Army totiž MultiCam nie je dlhdobé riešenie, a tak spustili nový program s cielom nájsť tri vhodné vzory, ktoré by US Army mohla využívať. Určenie prvého by malo byť pre zalesnené oblasti, druhého pre púštne, a tretí by bol pre prechodné oblasti. Do oka im padol aj vzor MARPAT, používaný v súčastnosti USMC.

Problém sa však ukazuje u Námornej pechoty, ktorej sa príliš nepozdáva, že by sa mala so svojim unikátnym vzorom deliť s niekým ďalším. I keď MARPAT používajú aj iné armády vo svete, nikde nie s oficiálnym povolením USMC.

Hoci to samotné námorníctvo (US Navy) popiera, zdá sa, že si pri výbere ich novej uniformy, z ktorej nakoniec vzniklo NWU II a III (ktoré som na tomto webe už spomínal), prešli rozporom práve s námornou pechotou. Išlo pravdepodobne o povolenie používať MARPAT uniformy pre bežný námorný personál. Lesný vzor AOR II (použitý na NWU Type III) má mierne iné a voľným okom odlíšiteľné farebné spektrum, a je autorizovaný pre použitie všetkými príslušníkmi US Navy slúžiacimi na pozemných inštaláciách. No púštny AORI (na NWU Type II) sa vraj príliš podobá na púštny MARPAT, a tak je jeho použitie limitované pre námorné sily zaradené pod Americké veliteľstvo špeciálnych síl (napr. US Navy SEALs).

V súvislosti s hľadaním nových maskovacích vzorov pre US Army sa však ozývajú hlasy, že by Námorná pechota mohla povoliť „zovretie“ okolo svojho unikátneho vzoru a zdielať ho so svojimi sesterskými zložkami. A je možné, že to bude práve armáda, ktorá prekoná mariňácku hrdosť, čo sa nepodarilo ani námorníkom ani letcom.

Najlepšie tento postoj vyjadruje citát z článku na armytimes.com:

If MARPAT can conceal airmen, soldiers and sailors better than the cammies they wear now, then there’s no room for debate. Equipping U.S. troops with the best gear available trumps the Corps’ need to feel special about itself.

Treba sa však zamyslieť aj nad tým, prečo sa v US Army deje to, čo sa deje. V roku 2004 adoptovaný vzor UCP (Universal Camo Pattern) nám síce ešte značnú dobu určite z očí nezmizne, no s jeho používaním ako jedinej uniformy US Army sa do budúcnosti zjavne nepočíta. I keď ide o excelentný urbánny vzor, a či chceme či nie, čoraz väčšie množstvo ozbrojených stretov bude prebiehať práve v zastavaných oblastiach, nesmieme zabúdať ani na iné oblasti, v ktorých UCP nie je žiadnou výhrou. Osobne by som sa vôbec nečudoval, keby sme v budúcnosti videli vojakov US Army aj v štyroch rôznych maskovacích vzoroch. Rovnako ako uvažovať o zmiznutí UCP by bola chyba uvažovať totiž o zmiznutí MultiCamu, do ktorého už armáda vložila nemalé prostriedky. Nesmieme zabúdať ani na rôzne vývojové varianty UCP. Každopádne celý proces výberu ďalších maskovacích vzorov určite chvíľu potrvá, žiadne testy totiž niesú naplánované minimálne na ďalší rok.

I keď jeden z Murphyho zákonov boja hovorí, že vyhráva strana s jednoduchšími uniformami, v súčasnej technickej dobe to nemusí byť až tak úplne pravda. A napriek tomu, že to môže znieť ako čisté science-fiction, existujú funkčné prototypy uniforiem, ktoré dokážu meniť farby podľa prostredia. Samozrejme, ako pri všetkých nových technológiách, najväčším problémom je cena, a tak si ešte na vojaka-chameleóna nejakú dobu počkáme. Uniformám budúcnosti sa však ešte budem určite na tomto webe venovať.

Testovanie uniforiem (2009): zľava doprava AORII, UCP, MultiCam, Desert Brush, UCP-Delta, a Mirage; Foto archiv autora

1 comment

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Darian Arky
    21. 6. 2011, 23:04

    „Osobne by som sa vôbec nečudoval, keby sme v budúcnosti videli vojakov US Army aj v štyroch rôznych maskovacích vzoroch.“

    No, tem mladym vojakum z generace, ktera stravi sve volno u pocitacovych her se to urcite bude libit, protoze budou mit tolik moznosti v realnem svete jak maji pri sestaveni sveho vlastniho avataru v tom virtualnim.

    Co se tyce vojaka-chameleona, ti uz davno existuji. Vzpominam si napriklad jak na zakladaku koncem 70. let byli vojaci, kteri vzdy dokazali zmizet beze stop jak se v okoli objevil jeden z nasich drill serzantu.

    REPLY

Nejnovější komentáře