fbpx

Nigerijské dopisy na Facebooku

Britka Catherine Robertsová (47), rozvedená matka se třemi dětmi, se seznámila se seržantem „Markem Rayem Smithem“ z Alabamy, toho času v Afghánistánu, na sociálních sítích. Vyměňovali si fotografie, hezké vzkazy, dopisy a zamilovali se do sebe. V průběhu virtuálního vztahu se najednou objevil požadavek na finanční výpomoc. Nejprve Robertsová zaplatila prostřednictvím Western Union 365 dolarů, aby měl její „přítel“ přístup k telefonní lince.

Pak od Smithe „bojujícího“ v Afghánistánu přicházely další požadavky. Chtěl svou milou navštívit v Británii, ale bylo zapotřebí se vypořádat s byrokratickou procedurou, což Robertsovou přišlo na tisíc liber. Milý ovšem nepřijel, protože se situace zkomplikovala. A finanční požadavky se zvyšovaly a Britka platila. Celkem údajnému Smithovi zalatila 127 tisíc dolarů.

Nalétla na vylepšenou verzi takzvaných nigerijských dopisů. Podvodníci se již před časem začali zaměřovat na sociální sítě, na kterých „ukradnou“ něčí identitu a využijí získané fotografie a informace k tomu, aby nalákali lidi do pasti. A není překvapením, že oběťmi krádeží identity jsou často právě vojáci sloužící v operacích v zahraničí. Stalo se to například seržantu Jamesi Hurseymu, který byl zraněn v Iráku a následně vyřazen z armády. Jednou našel na Facebooku své fotografie na účtu, který rozhodně nezaložil, se jménem „Sergent (sic!) Mark Johnson“. Jak se později zjistilo, tento „Mark Johnson“ tahal peníze z Janice Robinsonové z Floridy.

V posledních letech došlo podle představitelů amerických ozbrojených sil ke stovkám podobných případů. O tom, že jde o poměrně vážnou věc, svědčí i to, že pěchota před krádežemi identit varuje na svém oficiálním webu a nabádá vojáky k opatrnosti.

“It’s still the wild west out there,” said Staff Sgt. Dale Sweetnam, the noncommissioned officer in charge of the Online and Social Media Division, or OSMD, in the Office of the Chief of Public Affairs. “You have to stay vigilant, protect your information and always be on the lookout for social media scams.”
The Army authorizes the use of social media in both official and personal capacities, but Sweetnam said the threats are always present so education is key. Social media scam artists work tirelessly to steal personal information, impersonate Soldiers and try to acquire sensitive information.

V roce 2009 provedla firma Provide Security, která se zabývá kybernetickou ochranou test na sociálních sítích. Na Facebooku, Twitteru a Linkedinu vytvořil Thomas Ryan profil fiktivní expertky na kybernetickou ochranu Robin Sageové. Do vínku ji dal velice dobré vzdělání a pěknou tvář (fotografii získal z pornostránek). Na falešný profil dokázal Ryan během prosince 2009 a ledna 2010 získat stovky přátel, mimo jiné z řad vojáků.

Byť se někteří lidé se snažili ověřovat identitu Robin Sageové a přišli na to, že jde o podvod, či si všimli nesrovnalostí v jejím profilu, varovná informace se nerozšířila. A tak byla Sageové nabídnuta konzultantská činnost, vystoupení na konferencích a byla pozvána řadou mužů na večeři. Thomas Ryan ale udělal ještě něco víc, než jenom napálil neopatrné. Podařilo se mu díky Robin Sageové získat řadu citlivých informací a fotografií, které se vyskytovaly na účtech přátel.

Dokázal tím, že lidé zacházejí s citlivými informacemi ať už o jejich zaměstnání, v případě vojáků i třeba z míst nasazení, či soukromí zcela lehkovážně. A to samozřejmě nahrává podvodníkům. Oddělení zabývající se v americké pěchotě internetem a sociálními sítěmi vydalo proto několik doporučení, jak se chovat. Nejsou překvapivá, ale zcela jistě platí:

  • It’s important to not share information that users don’t want to become public
  • Verify a “friend” request by phone or other means before allowing access. Group “friends” (e.g., real life, co-workers, strangers, etc.) and control access permissions based on the Gross
  • Take a close look at all privacy settings. Set security options to allow visibility to “friends only”
  • Users should be careful about what they post about their lives on social media platforms. Once something is out there, users can’t control where it ges
  • Be cautious when listing job, military organization, education and contact information
  • Ensure that information posted online has no significant value to the enemy. Always assume that the enemy is reading every post made to a social media platform
  • Closely review photos before they go online. Make sure they do not give away sensitive information which could be dangerous if released
  • Make sure to talk to family about operations security and what can and cannot be posted
  • Create different, strong passwords for each online account. Never give password information away.
3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Anna Sivová
    9. 8. 2015, 22:27

    Vázěný pane, jak se mám zachovat, když nechci na Policii – ale žasnu, co vše chodí na mejl. Koho mám upozornit, kdo se zabývá kyberpodvody, kyberšikanou atd. Dostávám e-m snad už téměř i od Obamy, že chce peníze atd. To neřeším, ale chci vědět, zda americká vojenská elita a generalita ví, že jejich jmény a fotografiemi dotírají o pár grošů? Vím, co jsou nigerijského dopisy ale ví se, čí identita jde v potaz? Děkuji za vysvětlení. Anna Sivová

    REPLY
    • Profilový obrázek
      honza@Anna Sivová
      12. 8. 2015, 16:23

      americká generalita (a elity) o problému samosebou ví. jako vše v cyberprostoru se ale tento problém těžko řeší.
      Lze sice donekonečna vydávat varování, ale romantické zoufalky a zoufalé romantičky budou dál sedat na lep falešným účtům s ukradenou identitou v bláhové víře v osobní příběh Popelky.
      Co pro Vás ovšem může být překvapivé, v těchto „romance scams“ se kromě tradičních nigerijských a ukrajinských uživatelů podílejí i uživatelé v US. poměrně štavnatým varováním bylo odhalení majitele falešných účtů „amerických vojáků“, ze kterých se vyklubala extrémně neatraktivní paní kdesi z amerického Zapadákova.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Rastislav Barborik
    10. 5. 2018, 6:29

    Už som nejaké články o tom zachytil čo sa týkajú podobných podvodov ale ešte nikde som nečítal či sa dá aj reálne písať s nejakou osobou z vojenských kruhov t.j.z USA.Ja si píšem z jednou sgt.z americkej USS.John Paul Jones.Má profil na FB aj chat na Hangouts.Je každý taký profil podľa všetkého toho pochybný?Kľudne dám aj jej meno ak je už náhodou inde známa možno viete čosi vy o nej…Joyce Aldridge.

    REPLY

Nejnovější komentáře