fbpx

Small Tactical Munition Phase II – Malá, přesná, smrtící

V současných asymetrických konfliktech dochází ke stále širšímu uplatnění „malorozměrné“ letecké munice. Proto zajisté není překvapením, že se mezi zbrojařské koncerny, které na obdobném projektu zahájily vývojové práce, zařadila v roce 2010 i firma Raytheon. Na první zkušební řadu malých přesně naváděných pum Small Tactical Munition (STM) navázala v letošním únoru sérií testů, při kterých úspěšně vyzkoušela jejich pokračovatele – STM Phase II – které byly integrovány na firemní bezpilotním letoun Cobra.

Zkoušky proběhly na polygonu Yuma Proving Ground ve státě Arizona, přičemž hlavním důvodem vývoje nové letecké munice je snaha účinně ozbrojit malé bezpilotní prostředky a zároveň touto změnou negativně neovlivnit jejich primární poslání – sběr zpravodajských informací. Zkušenosti z protipovstaleckých operací v Afghánistánu a Iráku totiž jasně ukazují, že přestože bezpilotní prostředky mnohdy lokalizovaly nepřítele, v časové prodlevě mezi jeho objevením a zničením přivolanými bojovými letouny, bitevními vrtulníky či dělostřelectvem, se řadě „cílů vysoké důležitosti“ mnohdy podařilo uniknout.

Předpokládá se proto, že letecká munice STM Phase II bude integrována do výzbroje bezpilotních prostředků tzv. úrovně 2 (Tier II – např. RQ-7A/B Shadow 200) a 3 (Tier III – např. MQ-1C Grey Eagle), popřípadě lehkých bojových a cvičných letounů (např. EMB 314 Super Tucano). STM Phase II je přesně naváděná puma o váze 5,4 kg (z čehož bojovou hlavici se zvýšeným průbojným účinkem – vyráběnou firmou Nammo Talley – tvoří 2,3 kg vysoce brizantní trhaviny a tělo ze slitiny wolframu s předtvarovanými střepinami) s duální možností (pomocí poloaktivního laseru a GPS) navádění na cíl. Vzhledem k této skutečnosti nebude operační použití nové munice omezeno ani meteorologickými podmínkami, ani denní či noční dobou.

Před vzletem letounu je možno manuálně nastavit roznětku bojové hlavice pumy na jeden ze tří různých módů detonace – vzdušný výbuch nad terénem, okamžitý výbuch při kontaktu s terénem a výbuch se zpožděním (který by měl sloužit k ničení cílů uvnitř budov a za pevnými překážkami). Smrtící účinek střepin proti nekrytým osobám se v otevřeném terénu udává do 5 metrů od místa dopadu.

Extrémně malé rozměry munice (délka 55,8 cm a průměr 9 cm) předurčují tuto zbraň k ničení nezodolněných stacionárních bodových cílů, přičemž do budoucna se předpokládá její využití i proti mobilním a příležitostným cílům. Jednou z hlavních výhod pum STM Phase II je nízký kolaterální účinek v místě dopadu, což v případě použití v zastavěném prostoru omezí civilní ztráty a vznik nežádoucích vedlejších škod.

Při testech v arizonské poušti byly pumy STM Phase II podvěšeny pod bezpilotní letoun Cobra pomocí centrálního závěsníku, avšak do budoucnosti firma Raytheon plánuje vypouštění této munice za pomoci jednotného odpalovacího zařízení určeného pro řízenou střelu AGM-175A Griffin, kterými jsou vyzbrojeny letouny KC-130J Harvest Hawk a MC-130W Dragon Spear. Vzhledem ke skutečnosti, že pumy STM Phase II mají výklopné řídící a stabilizační plochy, bude každé odpalovací zařízení schopné pojmout dva kusy této munice místo jedné střely AGM-175A. Firma Raytheon udává dosah pum STM Phase II (při shozu z výšky cca 1 500 m) do 2 km, respektive (při shozu z výšky 3 600 m) do 7 km.

5 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    stiítch
    27. 6. 2012, 15:50

    Mam divný pocit, že nebýt naprosté vzdušné nadvlády, by na sestřelení tohoto bazmeku stačil i Hawker Hurricane Mk.I (když ne Sopwith Camel) :).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    29. 6. 2012, 17:04

    Jenže ta naprostá vzdušná nadvláda tu (zatím) je. Pokud odhlédneme od faktu, že článek pojednává o munici, nikoli o bezpilotním letounu, tak je si potřeba uvědomit, že takovéto prostředky jsou určeny pro konflikty nízké intenzity. Nedělám si iluze o tom, jak by současné bezpilotní prostředky dopadly v konfliktu vysoké intenzity, v prostředí silného elektronického rušení a proti kvalitní PVO. Jenže – pokud se opět vrátíme ke skutečnosti, že STM Phase II je určena do COIN prostředí – jak efektivní je likvidace tříčlenného IED týmu (co si na zádech nese pytel s lopatou a motykou a nějaké to podomácku vyrobené IED za „pár šupů“) pomocí přesně naváděné pumy GBU-31 JDAM shozené z letounu F-15E Strike Eagle? Když vezmu v potaz hodnotu cíle a porvnám s cenou JDAMu a letové hodiny bojového letounu, tak je jasné, že takovýmto způsobem nemůže Západ dlouhodobě válčit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    1. 7. 2012, 8:49

    Pan Rovenský to, myslím, vystihl dobře. Navíc i kdyby Západ v blízké době neabsolvoval válku podobnou těm v Iráku a Afghánistánu, podobná zbraň je použitelná i v bojích proti pirátům atd. Pro daňového poplatníka je to celkem pozitivní zpráva ;-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    11. 11. 2012, 22:52

    Jen skromná poznámka k terminologii :
    Zapalovač je pojmenování celku který má za úkol iniciaci bojové části…
    V kontextu se zapalovač používá v detonačním řetězci..
    (tvoří ho například mechanický část , pyrotechnická část, .)

    Kdežto roznětka je jen (malá) položka v detonačním řetězci.
    Tudíž nastavení je zapalovače nikoliv roznětky. Ta není běžně dostupná pro obsluhu :)

    Podobný model je pokud použije nosič cvičné pumy s naváděním. Cena bude oproti ostré cca třetinová :) Efekt je dostatečný na budovy

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    12. 11. 2012, 9:29

    Pro HEDP: Díky moc za upřesnění.

    REPLY

Nejnovější komentáře