fbpx

Jak by mohl probíhat preventivní útok na Írán

O preventivním útoku na Írán, který by zpomalil/zničil jaderný program se diskutuje roky. A pořád nic. Odpůrci útoku tvrdí, že neexistují věrohodné důkazy o tom, že je Írán daleko ve vývoji zbraní hromadného ničení a jejich nosičů, že má útočné záměry a dodávají, že taková akce bude horší než několik Iráků. Zastánci jsou naopak přesvědčeni, že íránská hrozba je iminentní, že nejvíce je ohrožen Izrael a že pokud se se zlem nebudeme schopni vypořádat, dožene nás. Mezitím se zdá, že alespoň zčásti sankce fungují, ale íránský režim ani jaderné ambice nikterak výrazněji neohrožují.

Středisko pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) vydalo před několika dny analýzu snažící se zhodnotit dopady preventivního útoku na Írán s názvem Analyzing the Impact of Preventive Strikes Against Iran’s Nuclear Facilities. Materiál v zásadě potvrzuje to, že pokud by k útoku mělo dojít, nebude vůbec jednoduchý a že jeho úspěšnost není vůbec jistá. Jediný, kdo akci ze vzduchu může provést v dostatečném rozsahu a dostatečnou razancí jsou pouze Spojené státy. A těm se do toho logicky moc nechce, protože by to odporovalo politice prezidenta Baracka Obamy nezaplétat se ve větším rozsahu do válečných dobrodružství a když už musí k něčemu dojít, pak nechť je to buď vojenská podpora nějaké skupiny či státu, nebo akce bezpilotních prostředků a sil pro speciální operace.

Dalším, o kom se uvažuje, že by útok na Írán mohl provést je Izrael. Pokud by se ovšem rozhodl pro konvenční útok, íránské úsilí vyrobit jadernou bombu by se zpomalilo, ale nezastavilo ani nebylo ohroženo. Navíc by akce byla hodně komplikovaná. Rozhodně se to nedá srovnat s likvidací Osiraku v rámci Operace opera (Operace Babylon). V roce 1981 se izraelským leteckým silám podařilo touto preventivní operací zastavit irácký jaderný program.

Analýza CSIS, jejíž součástí jsou vypovídající tabulky, grafy a mapy pracuje se dvěma možnostmi izraelského útoku na Írán. První – konvenční – by mohla proběhnout ve třech leteckých koridorech. Podle autorů je nejoptimálnější trasa přes Sýrii a kolem/přes Turecko. Izraelské letouny by musely na cestě tam i zpět dotancovávat dotankovávat, což by omezilo jejich počet i množství munice. Zároveň vzhledem k napjatým izraelsko-tureckým vztahům se nedá předpokládat, že by Turecko bylo z průletu izraelských strojů nadšeno a že by jej podporovalo. Druhá trasa vede přes Jordánsko, Sýrii a Irák. A konečně třetí je podobná koridoru při útoku na irácký Osirak a vede kolem jordánských hranic přes Saúdskou Arábii a Irák.

  • We can conclude that a military strike by the Israeli Airforce against Iranian Nuclear Facilities is possible, however, it would be complex and high risk in the operational level and would lack any assurances of a high mission success rate.
  • Iranian retaliation will have a devastating regional consequences. U.S. expects Israel to be responsible and not to carry out such a strike.
  • Air to ground strike mission can be difficult to implement and would involve some risks. Flying on a very tight route, practically hugging the Turkish-Syrian borders. Aerial refueling along the way and avoid being detected by Turkey, Syria and the U.S. Flying down to S/L when in Iranian territory, avoid being detected by flying low and applying ECM all the way. If detected by Iranian air defense the strike formation should be prepared to encounter interceptors, and to encountering firing of ground based SAMs.

Druhou možností je izraelský jaderný útok na místa, kde se vyrábějí jaderné zbraně, respektive jejich komponenty. Podle řady expertů by ostatně byl útok jadernými zbraněmi jediný, který by zaručil likvidaci íránského programu výroby zbraní hromadného ničení. O jeho dopadech však nemá smysl diskutovat – byly by katastrofální a to nejenom pro Blízký východ.

Ostatně i konvenční alternativa by byla velice riskantní. Podle simulací, které proběhly letos na konci zimy, by jakýkoli útok s vysokou pravděpodobností vedl k regionální válce, do které by byly vtaženy Spojené státy, a poškodila by Izrael. A zcela jistě by ceny ropy na světových trzích atakovaly nové rekordní hodnoty.

Ti, kteří předpokládají, že útok proti Íránu bude mít úspěch, vycházejí z toho, že se jedním sekem podaří oddělit problém od neproblematického zbytku. Připomíná to tvrzení zastánců námořní, respektive vzdušné strategie, kteří v rozdílných dobách tvrdili, že lodě nahradí pěchotu a letouny zase lodě i pěchotu. Podle teoretiků mají být vzdušné síly schopné dosáhnout vítězství bez podpory pěchoty i námořnictva (s výjimkou například letadlových lodí) třeba dekapitací vedení země, likvidací vojenské techniky a průmyslového zázemí či vůle obyvatel podporovat válečné úsilí.

Zní to pěkně, ale historicky jde o poměrně raritní výsledek bombardování. Matně si tak vzpomínám na útoky Severoatlantické aliance na Jugoslávii kvůli Kosovu, na útoky proti Iráku v 90. letech, které jej měly potrestat za neuposlechnutí OSN, či na trestné akce královského letectva proti vzbouřencům na Blízkém a Středním východě v meziválečném období. Každá z těchto operací (a určitě i některé další) se tu více tu méně přiblížila onomu ideálu, ale žádná jej nedosáhla.

Co z toho vyplývá? Že spoléhání se pouze na vzdušnou sílu je v případě Íránu velice riskantní. Pravděpodobnost, že by vzdušná operace s námořní podporou musela mít pozemní dohru je vysoká, byť by íránské letectvo ani protivzdušná obrana nebyly pro americké letectvo větším problémem. A vzhledem k íránským schopnostem vést asymetrický konflikt by Irák s Afghánistánem mohly být proti tomu procházkou rozkvetlou zahradou.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    10. 9. 2012, 8:55

    K tomuto tématu vyšel velmi podařený článek „Izraelský úder na Írán: Perfektní plán, nebo hazardní hra?“ z pera Lukáše Visingra v časopise ATM 7/2012 ( http://www.atmonline.cz/archiv/7-2012.htm ).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    10. 9. 2012, 12:04

    Františku, zpravidla jsem to já, komu se zde podaří nějaký ten překlep. Ovšem „dotancování“ letounů na cestě tam a zpět je naprosto roztomilé. Skoro se chce říct, že útok bude zahájen v průběhu plesové sezóny.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    10. 9. 2012, 12:08

    Bohouši, Word a jeho automatické opravy holt pojem „dotankování“ nezná… ;-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    10. 9. 2012, 22:03

    A já myslel, že už je to profesionální úchylka způsobená častým používáním angličtiny – místo vyslovovaného „k“ psát automaticky „c“ :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    16. 9. 2012, 17:03

    Skvělý článek. Svrběly mě prsty už delší dobu, ale neměl jsem čas se k němu vyjádřit.

    Nedávno jsem měl možnost účastnit se přednášky D. Amina Tarzina na téma strategická kultura Íránu. Zaznělo tam několik podnětných informací, které zcela neomaleně propojím se svými vlastními názory.

    1. Proč chce vlastně Íran získat jaderné zbraně? Chce opravdu vymazat Izrael z mapy?

    Vždy, když prezident Mahmoud Ahmadinejad pronese výrok v tomto smyslu, je třeba ho vnímat v kontextu. Ač se nám může zdát divné, v Íránu mají svou vlastní verzi demokracie, prezident je volen. Musí tudíž apelovat na svou voličskou základnu, a to všemi způsoby. Poslední volby vyhrál velmi těsně a nebýt „pomoci“ Nejvyššího vůdce, asi by se prezidentem nestal.

    Důvod „potřeby“ získat jadernou zbraň je prostší. Spojené státy svou politikou dělových člunů neúmyslně dosáhly toho, že režimy, které jsou optikou USA vnímány jako nedemokratické, se cítí v ohrožení a dělají všechno proto, aby předešly intervenci na svém území. Historicky bylo vyzkoušeno mnoho přístupů (hrozba ohrožení námořní dopravy, podpora či přímo provádění terorrismu, okázalé zvyšování schopností armády ve vedení asymetrického boje atp.), ale jen jeden funguje na 100%. Prozatím žádný ze států, který vlastní jadernou zbraň, se nestal terčem útoku USA a už vůbec ne terčem pozemní invaze. Je jedno kolik severokorejských raket vybuchne v blízkosti Tokia, severokorejskému režimu se nestane absolutně nic. Ze strany USA je to pochopitelná reakce, ale přímo to podporuje závody v jaderném zbrojení.

    2. Je íránský režim stabilní? Je skutečně řízen islámskými fanatiky schopných všeho?

    Jak už bylo naznačeno v jednom z předchozích odstavců, Írán má vlastní verzi demokracie, stát řídí nejen světští politici, ale i teokratičtí vůdci. Není úplně důležité zda posledně jmenovaní zastávají roli arbitra nebo účastníka politiky; důležité jsou jejich akce v minulosti. Bylo to právě teokratické vedení země, které podepsalo nevýhodné podmínky mírově smlouvy na konci Íránsko-írácké války, přestože by dle své šiítské rétoriky měly táhnout zemi k mučednickému konci. Zachovali se však přesně podle realistické teorie IR. Není důvod se domnívat, že by se v budoucnu chovali výrazně jinak.

    3. Má smysl provést preventivní úder na íránská jaderná zařízení? Je to vůbec poveditelné?

    Dle mého názoru, předesílám že nenosím modrou uniformu, by spojenými silami USA a Izraele útok proveditelný byl. Přestože je jaderný program rozmístěn téměř na 10 místech a raketový program na ještě více, není důvod se domnívat, že by nebylo v silách US Air Force ho zničit/citelně poškodit.

    Jenže co dál? Bude se takový útok opakovat každých 5 let? Bude muset být doprovázen pozemní invazí s cílem změny režimu? Nevedlo by to ke zvýšení „potřeby“ jiných zemí pořídit si jadernou zbraň právě z toho důvodu, aby se podobnému scénaři vyhnuly?

    Jaderná zbraň je technologie konce 40. let. Jako taková je dostupná každé zemi třetího světa, která bude ochotna do jejího vývoje po jednu dekádu věnovat značné prostředky. Pokud je schopná si ho pořídit Severní Korea, jejiž hlavní starostí v oblasti hospodářství je, zda se urodí dostatek zelí, aby rolníci v zimě neumřeli hlady, může si ji pořídit skutenčně každý. Stejně jako se nedá odvynalézt parní stroj, nedá se odvynalézt jaderná zbraň. Je třeba snížit atraktivitu pořizování si jaderných zbraní, ne svým chováním jejich atraktivitu naopak zvyšovat.

    Tím nikterak nesnižuju právo Izraelců na sebeobranu, nechtěl bych být v jejich kůži. Je třeba se ale zamyslet nad udržitelností jakéhokoliv scénáře.

    REPLY

Nejnovější komentáře