fbpx

Nespokojení Češi

Následující příspěvek je jednoznačně off topic, ale třeba vás pobaví, jako mne a tak prominete, že jsem jej dal na OWOP.

Od roku 2009 měří Gallup emocionální stav lidí ve 150 zemích a oblastech. Výzkumníci kladou pět otázek, které napomohou zhodnotit pozitivní, nebo negativní pocity respondentů. Nejméně kladných pocitů mají obyvatelé Singapuru, Gruzie a Litvy a naopak nejoptimističtěji vidí svět Filipínci, Salvadorci a obyvatelé Bahrajnu. Krásně je to vidět na mapě ve Washington Postu.

Češi a Moravané jsou spíše negativističtí, minimálně ve srovnání se sousedy. Ne, že by na tom stál svět, ale asi by to chtělo více optimismu a víry.

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    RebelMe
    23. 12. 2012, 13:16

    Podle popisu toho výzkumu neměří až tak pozitivní/negativní emoce, jako spíš to, zda lidé vůbec nějaké mají…takže o Češích se nedá říct, že by byli nespokojení, spíš že věci tolik neprožívají na rozdíl od mnoha dalších národů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Miroslav Pechát
    23. 12. 2012, 14:31

    „…asi by to chtělo více optimismu a víry.“
    Hmmm… Já si myslím, že by to spíš chtělo zamyslet se nad příčinami negativismu a ty se snažit odstranit, než doporučovat nepodložený optimismus a víru v neznámo co. Ale jinak Františkův „off topic“ článek Nespokojení češi navazuje na jiný „off topic“ článek s názvem Mylné představy o naší demokracii.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    David Horák
    23. 12. 2012, 14:59

    A to se říká, jaký je si Singapur „fine city“ :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    23. 12. 2012, 15:29

    Ad RebelMe
    Částečný souhlas, s výkladem se dá pracovat šířeji, respektive i trochu jinak. Zvolil jsem tuto cestu s tím, že jde o jistou nadsázku. Jinak, jedna z kladených otázek je: „zasmál(a) jste se včera?“ Takže se skutečně měří pozitivní/negativní emoce, respektive jakási subjektivní míra spokojenosti se životem.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    meldik
    23. 12. 2012, 20:04

    prekvapila me pomerne tmava barva Iraku :) ze bychom jim tam ze zapadu prinesli opravdu stesti a blaho s padem Saddama? :D

    REPLY

Nejnovější komentáře