fbpx

Američankám se od roku 2016 zcela otevřou ozbrojené síly

O ženách působících v ozbrojených silách a o jejich cestě za emancipací v uniformách jsem na OWOP psal v posledních letech několikrát. Americký ministr obrany Leon Panetta a předseda sboru náčelníků štábů armádní generál Martin Dempsey včera udělali zásadní krok k rozšíření možností pro uplatnění žen i v bojových pozicích. Vstoupilo totiž v platnost jejich nařízení, které ruší omezení pro ženy v ozbrojených silách z roku 1994. V roce 2016 by tak měly mít ženy možnost sloužit ve všech pozicích. Američanky na tom budou stejně jako Australanky, které mají mít stejnou možnost od roku 2016. K rozhodnutí přispěla podle Leona Panetty i činnost žen v uniformách v posledních více než deseti letech v Iráku i v Afghánistánu.

Across the Army, Navy, Marines and Air Force, there are about 237,000 positions excluded to women in the combat professions. They break down in two ways. First are the 184,000 positions excluded by specialty: infantry, artillery, serving on small fast-attack submarines, things like that. Then there are 53,000 positions inside combat units that exclude women — even though the jobs themselves, like medics or headquarters staffs, are open to women in other units.

V následujících letech má probíhat příprava na otevření všech pozic v ozbrojených silách a předcházení možných „kulturních“ problémů. Teoreticky budou otevřeny všechny pozice. Ve skutečnosti ovšem budou některá místa ženy obsazovat velice těžko. Představitelé Pentagonu totiž zdůraznili, že nebudou existovat dva typy testů, především fyzických, pro muže a pro ženy, takže se může stát, že ženy nebudou schopné vyhovět podmínkám.

Třeba seržantka v záloze Jennifer Huntová je z rozhodnutí Pentagonu „opatrně optimistická“. S ozbrojenými silami se totiž kvůli odmítání umisťování žen do bojových pozic soudí a není jasné, zda včerejší rozhodnutí bude mít na proces nějaký vliv a zda skutečně nařízené otevření bude otevřením i ve skutečnosti. Mimochodem, Huntová obdržela purpurové srdce za zranění v Iráku.

Jenom na okraj, podle Global Gender Gap Index 2012 na tom Spojené státy nejsou v rovnosti mužů a žen zase tak špatně – jsou 22 na světě. Taková Česká republika je na tom mnohem hůře – zaujímáme 73 pozici a před námi je třeba i takový Kyrgyzstán nebo Čína.

25 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

25 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    26. 1. 2013, 18:36

    Vzhledem k tomu, že vývoj situace mohu z místa svého současného působení sledovat z první ruky, neodpustím si několik postřehů, které slýchám jak z amerických médií, tak od svých amerických kolegů.

    1. Motivace ke změně není zapříčiněná snahou o zefektivnění ozbrojených sil, ale „equal opportunity policy“, což je politicky citlivé téma, ze kterého mají strach obě dvě politické strany.

    2. Leon Panetta alibisticky přenechal konečné rozhodnutí na svém nástupci. Pouze otevřel Pandořinu skříňku a ohlásil svůj odchod.

    3. Panuje velká obava, jak mezi příslušníky ozbrojených sil (pochopitelně nikoliv veřejně mezi „service chiefs“ – ti to bezmezně „uvítali“), tak pro mne překvapivě mezi obyčejnými Američany, že to nevyhnutelně povede díky očekávatelné „affirmativní akci“ ke snížení výkoností bojových složek amerických ozbrojených sil, pěchoty zvláště.

    Rozvedu trochu poslední bod na příkladu amerických hasičů. Ještě relativně nedávno byl součástí přijímací zkoušky pro americké hasiče jakýsi průchod bludištěm s břemenem o hmotnosti 200 liber (cca 90 kg), jež měla simulovat hasiče vynášejícího zraněného člověka v tradičním hasičském odnosu (tedy přes rameno) z hořícího domu. Ve chvíli kdy se hasičský sbor otevřel ženám, tak zkouška jež byla samozřejmostí po dekády musela být modifikována – ženy toto břemeno mohou pouze vláčet za sebou. Jak se starostlivě vyjádřila jedna žena volající do rádiové show, „Až bude hořet v našem domě, doufám, že nepřijede ženská hasička jež mě přes hořící dřevěnou podlahu vytáhne za nohu z domu“ :-).

    Dovolím si zapredikovat jak to nakonec v US Army dopadne.

    a. Zvláštní jednotky a jednotky Rangers si zachovají současný standard, jelikož se prostě řekne, že „to je takový svět sám pro sebe“, „je jich jen pár ve srovnání s US Army“.

    b. Všechny ostatní bojové jednotky včetně výsadkářů to odskáčou, jelikož se najednou po dekádách zjistí, že současné fyzické testy jsou již překonané a bude je nutné urychleně modernizovat. Každý tělocvikář ví, že není problém vymyslet srovnávací testy tak, aby se rozdíly mezi muži a ženami minimalizovaly. Prostě použiju místo kliků dřepy, lehsedy nechám a aerobní disciplíně snížím váhu. Voila, najednou nás příroda stvořila všechny stejně.

    Vždy (tenhle názor jsem na tomto fóru vyjádřil již několikrát) když si nejsem jistý, zda konkrétní druh vojska, postup či armádní politika dává smysl, nebo je to jen populistický výkřik, podívat se do struktury IDF. Izraelská armáda si prostě nemůže dovolit vydržovat jednotky které jsou „tradiční“, ale k ničemu, držet se zuby nechty špatné doktríny atp.

    Jaká je tedy situace v IDF? IDF je jedna z mála armád na světě, která má brannou povinost pro ženy. Přesto ženy, kromě krátkého momentu před samotným vyhlášením státu Izrael, nikdy nesloužily na bojových funkcích. Existuje pro to mnoho důvodů, ale jeden je ten, že Izrael nechce spáchat demografickou sebevraždu. Současné americké nápady jsou možné jen díky prizmatu konfliktu nízké intenzity, tak jak ho známe z Afghánistánu. Jenže i taková brilantní válka střední intenzity jako byla Šestidenní válka stála Izrael necelých tisíc mrtvých vojáků a 5x tolik těžce raněných. Za 6 dní boje…

    Jediná „bojová jednotka“ IDF kde mohou sloužit ženy je Prapor Caracal, což je ale jednotka určená na ostrahu před pašeráky z pásma Gazy zřízená v roce 2000…

    http://www.idf.il/1561-en/Dover.aspx

    Na závěr – US Army alespoň ohledně této otázky nějaké stanovisko zaujala, na rozdíl od AČR. Pro nás je typické, že „our policy is not to have a policy“. Dvojité standardy pro muže a ženy v AČR existují a pokud se některá dívka rozhodne, že se stane kulometnicí například u 41. mpr v Žatci, není žádný legislativní nástroj tomu zabránit. My prostě spoléháme výhradně na lidskou soudnost…

    Poud vím, tak jediné jednotky, které k tomu nějaké nástroje mají, jsou 601. SkSS, 43. vpr a FACi. Ne náhodou je nutné pro vstup do těchto útvarů absolvovat výběrové řízení…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Rada
    26. 1. 2013, 18:49

    Přesně, cítím se diskriminován! Jelikož ženy v AČR můžou sloužit u všech zbraní, berou stejný plat ale tabulky na přezkoušení z TP už stejné nejsou. Odstraní to někdo konečně?!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Robert Keřlík
    26. 1. 2013, 22:20

    Počkejme si na první těžce raněné ženy, které se z konfliktů vrátí bez rukou, nohou… Myslím, že ten prvotní zájem o službu u bojových jednotek pak brzy opadne i přes fakt že služba u bojové jednotky je v US ozbrojených silách vstupní brána k rychlejšímu kariérnímu postupu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    27. 1. 2013, 16:22

    Stejný problém je i u ostatních bezpečnostních složek. Jiné normy na přezkoušení z tělocviku, Jiné požadavky na výkon služby. Plat stejný, ten nezávidím, jen má být vše stejné. Čest výjimkám. To samý civilkáři a modré knížky dnes v uniformách. Jde o hlas voličů nic jiného, byt´za cenu rapidního snížení schopnosti.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    31. 1. 2013, 9:36

    Není to tak žhavé, jak by se mohlo na první pohled mohlo zdát:

    In his first interview since the Pentagon opened ground combat jobs to women, the commandant of the Marine Corps said some occupations may ultimately remain closed if only a small number qualify.

    The Marines will not lower physical standards for certain specialties, Gen. James Amos told USA TODAY. „We can’t afford to lower standards,“ he said. „We can’t make adjustments on what’s required on the battlefield.

    „That’s not why America has a Marine Corps,“ he said.

    (viz http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/01/29/marine-corps-women-combat/1873753/ )

    REPLY

Nejnovější komentáře