fbpx

S korupcí v Afghánistánu je to lepší. O trošku

Podle výzkumu organizovaného OSN a afghánskou vládou se v některých ukazatelích sice korupce v Afghánistánu oproti roku 2009 snížila, ale celkově objem prostředků vydaných na úplatky vzrostl. Vyplývá to alespoň z materiálu Corruption in Afghanistan: Recent patterns and trends. V roce 2012 dala úplatky za přístup k veřejným službám polovina Afghánců. Celkově je to přišlo na 3,9 miliardy amerických dolarů (výdaje afghánského rozpočtu – bez zahraničních darů – jsou necelé čtyři miliardy dolarů). To je oproti roku 2009 navýšení o 40 procent.

Afghánci vidí korupci jako významný problém, i když menší, než tři roky předtím. Na prvním místě vystřídala korupci pocit ohrožení. Tomu, že se korupční prostředí stává nedílnou součástí života, akceptovanou normou ve společnosti naznačuje fakt, že podle 68 procent respondentů je v pořádku, pokud si úředníci s nízkými příjmy přilepšují (v roce 2009 tento názor zastávalo jen 42 procent lidí). Podobně tolerantní jsou Afghánci k nepotismu a klientelismu.

…the frequency of bribery has increased from 4.7 bribes to 5.6 bribes per bribe-payer and the average cost of a bribe has risen from US$ 158 to US$ 214, a 29 per cent increase in real terms. Education has emerged as one of the sectors most vulnerable to corruption, with the percentage of those paying a bribe to a teacher jumping from 16 per cent in 2009 to 51 per cent in 2012. In general, there has been no major change in the level of corruption observed in the judiciary, customs service and local authorities, which remained high in 2012, as in 2009.

Povzbudivé může být, že přes dvacet procent z těch, kteří dali úplatek, to nahlásili. Bylo by zajímavé vědět, jak nahlášené kauzy dopadly. O něco více se uplácí na venkově, než ve městech. Na druhou stranu, ve městech se uplácí častěji. Nejvíce se uplácí na západě a severovýchodě, naopak nejvyšší frekvence úplatků je na jihu a ve střední části. A komu se platí nejvíce? Provinčním, okresním či městským úředníkům, soudcům, žalobcům, policistům, učitelům (sic!), lékařům atd. Nejvyšší částky dostávají žalobci (kolem 350 dolarů), soudci (kolem 330 dolarů) a celníci (přes 200 dolarů; v roce 2009 dostávali přitom přes 400).

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře