fbpx

Čtyři vojenské hrozby v Africe podle generála Rodrigueze

Francouzská pevnost v Kita v dnešním Mali, vojenská pohlednice (1904); via Wikimedia Commons

V poslední Zprávě o stavu unie americký prezident Barack Obama zmínil na jednom místě i teroristické skupiny v Africe, kvůli jejichž postupu mimo jiné proběhla i francouzská operace v Mali, na kterou má navázat výcviková mise Evropské unie. Obama sice řekl, že různé radikální skupiny prohánějící se Afrikou od západu po východ jsou hrozbou, nicméně že není nutné tam posílat americké vojáky, ale spíše pomoci zemím jako je Somálsko, Jemen a Libye.

Americký prezident, který svou kampaň v roce 2008 založil na stahování amerických vojáků domů a zcela pragmaticky, bez ohledu na realitu na zemi, tak činí, nemůže, pokud by nebyl ve hře nějaký skutečně zásadní a bezpečnostní zájem USA, posílat příslušníky ozbrojených sil do dalších válek. Navíc rostoucí rizika v Asii a zeštíhlování vojenského rozpočtu neumožňuje tříštit síly.

Dalo by se to brát jako špatná zpráva pro generála Davida Rodrigueze, který, pokud bude schválený Senátem, se zanedlouho stane dalším šéfem amerického velitelství pro Afriku (AFRICOM). Ovšem vzhledem k tomu, že Rodriguez pochází z podobné „líhně“ jako generál Stanley McChrystal či generál David Petraeus, tedy z prostředí sil pro speciální operace a vášnivých studentů malých válek, respektive counterinsurgency a nelpí tolik na počtech a tunách materiálu, se zřejmě bez problémů smíří s tím, že do Afriky nesměřují tisícovky vojáků.

Nicméně svou nominaci nebere jako příjemnou zastávku před důchodem. Jak řekl minulý týden senátorům při slyšení spatřuje v současnosti v Africe čtyři hlavní vojenské hrozby – Al Kajdu v islámském Maghrebu, která je aktivní třeba v Mali, Šabáb v Somálsku, Boko Haram v Nigérii a Armádu Božího odporu Josepha Konyho. Jedná se poměrně nekoherentní skupiny, takže jejich spojení není pravděpodobné, ale stejně tak dokážou napáchat škody. Podle senátorů jsou Rodriguez i Spojené státy v Africe v nezáviděníhodné pozici.

“We have struggled in Africa to find footholds to allow for responses to the type of events that occurred in Benghazi or to allow us to conduct day-to-day operations like intelligence collection,” said Chairman Carl Levin (D-MI). The tasks facing Rodriguez, he said, are “among the most complicated in the department.”
Ranking Member Jim Inhofe (R-OK) lamented the low number of U.S. troops assigned to Africom, given the rise of militant groups spanning from the Middle East.
“It’s all terrorism, and it’s all connected together,” he said. “And it is a serious problem that we are going to have to deal with. It’s the smallest of the DOD’s regionally focused combatant commands, with less than 5,000 boots on the continent. And that’s a huge continent. So your work is cut out for you.”

Spojené státy se zatím v Africe (důraz je na slovo „zatím“, protože teroristé se budou hodně snažit, aby Američany do Afriky přitáhli) více angažovat nebudou a administrativa bude doufat v to, že Evropané s americkou podporou a AFRICOM s tím co má, dokážou hrozby zadržovat. Kromě výše uvedeného politického důvodu prezidenta Baracka Obamy by ostatně bylo darem pro radikály hlásící se k Al Kajdě mít k dispozici více amerických terčů, jejichž zabíjení vždy vyvolá velkou dávku globální pozornosti (viz Somálsko).

Problém je ovšem v tom, že války tohoto tisíciletí zatím probíhají následovně: rychlé obsazení území a potom čelení problémům s jeho udržením (to ovšem neznamená, že války budou již vypadat jen takto). A spolu se stahujícími se Francouzi v Mali se může rozhořet guerillová válka, která v nějakou chvíli může vyžadovat posílení. Nyní se dá těžko říci, zda vypukne guerillová válka a pokud, tak v jakém rozsahu a jaký bude její charakter. Teroristé pohybující se v Africe se totiž na jednu stranu učili od Usámy bin Ládina a jeho mozkového trustu, ale nemají takové zkušenosti, strategický rozhled a zároveň prostředí, ve kterém působí, není pro ně tak příznivé jako to v Iráku a Afghánistánu.

Přesto, před více než týdnem došlo u kontrolního stanoviště nedaleko malijského města Gao k prvnímu sebevražednému útoku. Mladý Tuarég odpálil pás s výbušninami a zranil jednoho vojáka. Na motocyklu měl připevněnou ještě jednu bombu, která ale nevybuchla. Zatím byl tento pokus ojedinělý a výbušnina nebyla nikterak sofistikovaná. I proto byly škody minimální. Je příliš brzy na hodnocení a na předpovědi, nicméně není od věci si před spaním začít listovat v iráckých a v afghánských lessons learned.

Just in case…

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Šťoural
    22. 2. 2013, 22:22

    Mám k tomu něco říkat?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    22. 2. 2013, 22:24

    A zrada,link k videu

    http://www.youtube.com/watch?v=NsWshOH-97Y

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    23. 2. 2013, 3:13

    Pěkné a informativní video.

    Nicméně jen potvrzuje co napsal František Šulc v článku, nic víc, nic míň. Bylo jasné, že to nebude procházka růžovou zahradou, ale to nebyla ani při posledním povstání Touaregů, při předposledním, při předpředposledním…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    23. 2. 2013, 12:05

    Pěkné ,,samopaly“ ….

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    23. 2. 2013, 16:37

    to #3,Ivo
    Rád bych vás chtěl informovat že v Gao neutočili Tuaregove ale malijští černoši z MOJWA/MUJWA.Také bych si ani náhodou neodvážil porovnat současné povstání s těmi předchozími.Kulisy jsou stejné ale hraje se tam jiná hra.
    A Tuaregu podle CIA Factbook není 0,45mil (jak zde někdo tvrdil) ale 10% populace v Mali z 15,5mil obyvatel.
    Podle FM 3-24,Bible COINdistů je nezbytné MINIMUM sil pro protipovstalecký boj 20-25 vojáků na 1000 obyvatel= 30 000 vojáků.Malijská armáda má teoreticky 7000 vojáků(o tom lze úspěšně pochybovat) +AFISMA slíbila dalších 8000(Snad.A s nejistou bojovou hodnotou a bez finačního krytí)=15000 „vojáků“ na 1,5milionu obyvatel..
    S Francií se asi počítat nedá.

    http://www.reuters.com/article/2013/02/22/us-mali-france-commander-idUSBRE91L0W520130222

    France is still ready to start pulling its forces out of Mali next month despite a rebel attack on the key northern town of Gao, the French head of the armed force said on Friday.

    Rád bych také chtěl připomenout,že vláda vyslání vojáků do Mali prodávali jako „výcvikovou misi“ která je v zájmu republiky. V jakém ZÁJMU???
    Byli tedy občané ČR pracovníky MO&MZV za a)Podvedeni? nebo za b)Na ministerstvech a GŠ zaměstnávájí hlupáky?

    REPLY

Nejnovější komentáře