fbpx

Úřady zasáhly proti „výrobě“ zbraní na 3D tiskárnách

Oznámení o zásahu proti Defense Distributed

O internetových stránkách „Defense Distributed“ asi v Evropě mnoho lidí neslyšelo. Upřímně, ani není příliš důvod, protože na první pohled šlo spíše o „bizarnost“ než o cosi vážnějšího. Překvapivě, tento názor nesdílejí americké úřady a proti internetovým stránkám, respektive „firmě“ za nimi, a jejich provozovatelům zasáhli s odvoláním hned na čtyři dosti závažné paragrafy. Zakladatel Defense Distributed Cody Wilson se totiž rozhodl čelit tlakům a debatám o omezení prodeje a držení zbraní ve Spojených státech tím, že nabídne lidem, aby si je sami „vytiskli“ na 3D tiskárnách.

Cody Wilsonovi se doposud podařilo vyrobit a „vytisknout“ například zásobník na 30 nábojů. Ve výrobě a testování součástek a kompletování vytištěné zbraně chtěl pokračovat, ale ruka zákona zasáhla. A to se ještě před několika dny Defense Distributed chlubila na Facebooku, že obdržela od federálních úřadů licenci na výrobu a distribuci zbraní.

While a number of enthusiasts have designed and created gun parts with 3D printers, Defense Distributed has been at the forefront of the practice, successfully testing 3D printed rifle lowers and high-capacity magazines with politically charged names like „Cuomo“ and „Feinstein.“ It’s also revealed plans to launch a commercial search engine for its catalog of 3D printable designs, which was originally created in response to MakerBot removing gun files from its Thingiverse.
As Defense Distributed’s name implies, the political power of firearms printing is in its low barrier to entry: anybody with a consumer printer and some crafting know-how can make one of the parts, regardless of gun regulations.

Jak se zdá, šedá zóna, ve kterou doufal Wilson tak zcela šedá není…

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře