fbpx

Nové generace létajících strojů

I přes škrty děsící Pentagon se usilovně pracuje na dalších generacích především létajících strojů. Americké pozemní vojsko například připravilo video, kterým se snaží přitáhnout konstruktéry a výrobce k přemýšlení o další generaci vrtulníků. Bell okamžitě odpověděl hraným spotem, ve kterém hlavní roli hraje stroj V-280.

Objevují se i další aktivity, které dokazují, že v současnosti se rozhoduje o tom, na čem budou létat a bojovat vojáci v blízké budoucnosti. Podle představ pozemního vojska by měl být již letos v září hotov demonstrátor a v roce 2017 létající prototyp nového vrtulníku. Zdá se, že roky kostrbatého vývoje a nakonec i nasazení stroje MV-22 Osprey ukazují cestu do budoucna.

Military analysts noted that the Army has dropped its long-time resistance to tilt-rotor technology in pushing the Future Vertical Lift program.
“The Army backed out of the Osprey program very early in its history,” said Loren Thompson, chief operating officer of the Lexington Institute and a Pentagon consultant. In the 1980s, “the Army figured that the Osprey was not quite wide enough for a Humvee. They decided to stick with conventional rotorcraft,” he said, “and that’s proven to be a big mistake.”

Nejde ovšem pouze o vrtulníky. Vývojáři pracují již na 6. generaci nadzvukových letounů, ačkoli zatím není zavedena ani 5. generace, v americkém případě F-35. Admirál Bill Moran sice kritizuje členění na generace, ale jednoznačně potvrzuje překotné trendy ve vývoji.

So it really is our opportunity right now, while we are building F-35s, while we are continuing to mature F/A-18 E/Fs to deal with the ’20s and ’30s. What are we looking at beyond that?
When you look at normal development plans that take an average of 17 years for aviation, we are at that point right now if we are truly going to get to a 2030 capability. But we are not bought into [whether] it has to be a high-end fighter, or a high-end anything. What we do know is that we need to design it to allow us the most flexibility in how we operate that, whatever it is in the future.

Podle admirála se nedá vyhnout ani úvahám, zda budou letouny pilotované, nebo robotické. Byť zatím zveřejňované nákresy letounů budoucnosti mají standardní kokpity, spíše se dá očekávat, především kvůli nákladům, že vzduch budou brázdit stroje bez pilotů v kabině. Ostatně už dnes toho dokáží hodně. Například křídlo X-47B tento týden poprvé úspěšně přistálo na palubě letadlové lodi. Po přistání byl letoun umístěn na katapult a úspěšně odstartoval. Projekt X-47B bude v nejbližší době ukončen a měl by být přetransformován v nový program, na jehož konci by měly být použitelné a sériově vyráběné stroje.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře