fbpx

DARPA ukázala robotického zásobovače pro těžký terén

ARES Concepts DARPAAmerická Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) zveřejnila svou představu logistického robotického prostředku budoucnosti. Podle představ vědců by měl být stroj určený především k zásobování předsunutých jednotek, odsunu raněných z bojiště a podobně. Nazývá se ARES, což je akronym vytvořený ze slov Aerial Reconfigurable Embedded System.

Tlak na vyvinutí takového stroje vychází především ze zkušeností z Iráku a Afghánistánu, kde je zásobování předsunutých jednotek časti ztíženo nedostupností terénu, hrozbami přepadů ze zálohy, či improvizovanými nástražnými systémy. Například předsunutá bojová stanoviště ovšem potřebují přibližně 45 tun dodávek materiálu týdně. Jednotky v těžko dostupném, či nebezpečném terénu se samozřejmě dají zásobovat ze vzduchu, především helikoptérami. Jejich nosnost je ovšem omezena stejně jako jejich počet (respektive množství personálu), nedají se použít ve všech případech a samy vyžadují značné množství zásob.

DARPA proto zahájila v roce 2009 projekt Transformer, jehož cílem bylo navrhnout systém, který napomůže s řešením logistického oříšku především v nekonvenčních bojových operacích ve složitém terénu, jako je tomu v Afghánistánu. A loni DARPA vybrala jako nejvhodnější projekt ARES.

“Many missions require dedicated vertical take-off and landing (VTOL) assets, but most ground units don’t have their own helicopters,” said Ashish Bagai, DARPA program manager. “ARES would make organic and versatile VTOL capability available to many more individual units. Our goal is to provide flexible, terrain-independent transportation that avoids ground-based threats, in turn supporting expedited, cost-effective operations and improving the likelihood of mission success.”

Robotický zásobovací prostředek se bude de facto skládat ze dvou částí – zásobovací kapsule ARES a modulu, který umožní vertikální vzlet i přistání (VTOL). ARES může mít různé tvary a stroj může nést různé typy nákladů. Modul bude mít vlastní energetický systém, palivové nádrže, digitální ovládací prvky a rozhraní pro řízení a kontrolu. Vrtule umožní vertikální vzlet a přistání a poté, kdy budou ve vzduchu natočeny, bude moci stroj letět jako malé letadlo. Prostředek bude schopen přistávat na polovičních plochách, než jaké potřebují stejně velké helikoptéry, takže bude vhodný pro využití ve složitém terénu, či na lodích.

It is envisioned that the flight module would travel between its home base and field operations to deliver and retrieve several different types of detachable mission modules, each designed for a specific purpose—cargo pickup and delivery, casualty extraction or airborne intelligence, surveillance, and reconnaissance (ISR) capabilities, for instance.

Robotický zásobovací prostředek by měl být schopen unést náklad přibližně 1 300 kg, což je více než 40 procent vzletové hmotnosti stroje. Měl by být schopen létat na přeprogramovaných trasách a zároveň s ním budou moci vojáci na zemi komunikovat či jej řídit prostřednictvím aplikací v mobilních telefonech a tabletech. ARES, který vyrábí společnost Skunk Works patřící Lockheed Martinu je ve finální třetí fázi programu.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    AA
    18. 2. 2014, 22:05

    SkunkWorks přece není žádná firma, to snad ví každý.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Skunk_Works

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    22. 2. 2014, 19:00

    Nejzajímavější na celém konceptu mi přijde poměr celkové hmotnosti a užitečného zatížení – na poměrně lehký stroj být schopen unést 40% své hmotnosti je velmi dobré.

    Uvidíme, jaká bude jednotková cena a finální schopnosti, ale koncepčně mi to přijde velmi zajímavé.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    23. 2. 2014, 11:08

    Ivo, unést 40 procent vlastní hmotnosti není až zas takové terno. to zvládne „i“ Mi17. Mě vždycky u těchle projektů se sexy akronymem napadne, jestli na to zaměstnávají extra creativce nebo jestli to vymýšlejí inženýři. jestli by ten projekt nelétal úplně stejně s akronymem Convertoplane UNmanned Transport.

    Z pohledu fyziky je to jednoduché.. všechna omezení platná pro vrtulníky na daném bojišti budou platit i pro nepilotované vrtulníky. Omezení vyplývající z koncepce konertoplánu ve srovnání s vrtulníkem budou platná i pro bezpilotní konvertoplány.

    jediné, co se mění, je nepřítomnost osádek v prostředku.. což je skvělý argument -do doby, než vašemu postřelenému vojákovi musíte sdělit, že jeho cena prostě neodpovídá kalkulovanému riziku ztráty pěti dalších lidí a že proto poletí bezpilotním prostředkem (což určitě poněkud znehodnotí tématický výcvik ve smyslu „zavoláme a medevac je tu do pěti minut!“)

    osobně by mne nejvíc zajímal rozbor toho, jak se tahle avatárská potvora vejde na poloviční plochu ve srovnání s pilotovaným vrtulníky stejné velikosti. v kategorii nosnosti 1300kg se dostáváme někam k Agustě 109. na poloviční ploše nezaparkujete Landrover.

    REPLY

Nejnovější komentáře