fbpx

Phantom Swift, laserové a elektromagnetické dělo

Při procházení různých technologických novinek mně zaujaly tři, které spolu sice přímo nesouvisí, ale ukazují směr výzkumu i to, co typově budou pravděpodobně armády moci využívat v blízkém budoucnu. Cílem těchto a další řady projektů, kterých je hlavně ve Spojených státech slušné množství, je zefektivnit (jak z hlediska účinnosti, tak ekonomičnosti) provoz a nasazování ozbrojených sil. Jen na okraj, často se vedou diskuse o úpadku USA, ovšem právě schopnost investovat a především využívat vědecké poznatky v praxi (nejenom v ozbrojených silách), jakoby se tezi o úpadku vzpírala, protože napomáhá udržování nadřazenosti supervelmoci.

Na videu je nový experimentální model letadla firmy Boeing. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) na něj v první fázi vydala 17 milionů dolarů. Je součástí hledání stroje kombinujícího to lepší z letounu a helikoptéry (VTOL Experimental Plane, VTOL X-Plane). Kromě zmiňovaného Boeingu se strojem Phantom Swift pokračují ve vývoji stroje ještě Aurora Flight Sciences Corporation, Karem Aircraft, Inc. a Sikorsky Aircraft Corporation.

Podmínky, které vypsala DARPA jsou poměrně přísné. Například letoun by měl dosahovat rychlosti až 740 kilometrů za hodinu:

  • Achieve a top sustained flight speed of 300 kt-400 kt
  • Raise aircraft hover efficiency from 60 percent to at least 75 percent
  • Present a more favorable cruise lift-to-drag ratio of at least 10, up from 5-6
  • Carry a useful load of at least 40 percent of the vehicle’s projected gross weight of 10,000-12,000 pounds

Všechny čtyři společnosti zatím navrhly robotické prostředky, nicméně podmínkou je, že stroj musí být i pilotovatelný. Ke konci příštího roku by měly být představeny předběžné návrhy letounů a poté, pokud s nimi bude DARPA souhlasit, by mělo dojít na výrobu demonstrátorů, které by mohly absolvovat letové testy za tři až čtyři roky. Jen na okraj, doporučuji pozornosti postup, který agentura uplatňuje na jednotlivé projekty identifikované ozbrojenými silami. Je fázovaný, efektivní, soutěživý a zcela transparentní.

Další dvě novinky se týkají námořnictva a měly by být testovány mnohem dříve, než nový letoun. Už letos v létě by se mělo na lodi USS Ponce v Perském zálivu objevit laserové dělo určené k likvidování malých lodí a robotických prostředků.

It was developed by engineers and scientists from the Navy, defense industry and academia. It involves commercial fiber solid-state lasers and has already successfully shot down flying targets.
Data from the Ponce deployment will guide the development of a Navy program for combat-ready lasers installed on vessels, such as guided-missile destroyers and the Littoral Combat Ship, by 2016.

A konečně, nejpozději za dva roky mělo proběhnout testování futuristického děla využívajícího elektromagnetických pulsů k vystřelování desetikilogramových střel až sedminásobnou rychlostí zvuku (8575 km/hod). Jeden náboj do elektromagnetického děla stojí 25 tisíc dolarů ve srovnání s raketou, která přijde na 500 tisíc až 1,5 milionu dolarů. Výhodou je také velikost munice – zatímco raket se na loď vejdou desítky, nábojů do elektromagnetického děla se dají naložit bez problémů stovky. Rozmístění těchto zbraní na lodích by jednoznačně při střetech zvýhodňovalo americká plavidla, která by na rozdíl od potenciálních nepřátel měla k dispozici velké zásoby ničivé munice.

Railguns use electromagnetic energy known as the Lorenz Force to launch a projectile between two conductive rails. The high-power electric pulse generates a magnetic field to fire the projectile with very little recoil, officials said.
Current projectiles leaving a railgun have a muzzle energy of about 32 megajoules of force, said Rear Admiral Bryant Fuller, the Navy’s chief engineer. He said one megajoule would move a one-ton object at about 100 mph (160 kph).
„We’re talking about a projectile that we’re going to send well over 100 miles (160 km), we’re talking about a projectile that can go over Mach 7 (5,328 mph/8,575 kph), we’re talking about a projectile that can go well into the atmosphere,“ [Rear Admiral Matthew] Klunder said.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    T.C.
    25. 4. 2014, 14:17

    Naboje do railgunu mozna nedojdou, ale cim to chteji napajet (inatalace elektromagnetickych katapultu ktere jsou slabsi odvarek je problematicka i na jadernich nosicich tridy Nimitz) a jaka bude kadece takove zbrane, precejenom raketove silo lze odapit behem par minut a znicit tak opozicni lode driv nez vystrili ty sve stovky naboju do railgunu.

    REPLY

Nejnovější komentáře