fbpx

Neradostná zpráva o stavu obrany ČR

BKO_trojklanny_nerv_do_BRS

Takzvaný „trojklaný nerv“, který vydržel v Bílé knize o obraně až do schvalování v Bezpečnostní radě státu na jaře 2011. Pak byl nahrazen přijatelnějším grafem.

Na stránkách Natoaktualu vyšel text Lukáše Dyčky, Libora Franka, genporučíka v. v. Jaroslava Kolkuse a brigádního generála v. z. Františka Mičánka s názvem Neradostná zpráva o skutečném stavu zabezpečení obrany České republiky (celý text analýzy je na stránkách Vojenských rozhledů). Všichni autoři jsou z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany (zřízeno bylo v roce 2012 jako analytické pracoviště resortu), které má maximálně nezávisle poskytovat kritické studie a podporu při koncepční činnosti.

Autoři v analýze popisují bez příkras, kam jsme se po letech škrtů, neochoty naslouchat a chápat dostali při zajišťování obrany České republiky. Krize na Ukrajině alespoň částečně oživila debatu o stavu našich ozbrojených sil. Nicméně činy, které by nastartovaly rozvoj, zatím utíkají, jak se dá třeba odhadovat z debat o přípravě rozpočtu na příští rok – výdajový rámec se má zvýšit o 11 miliard a pomoci si mají především ministerstva dopravy, zemědělství, průmyslu a obchodu, školství, mládeže a tělovýchovy, vnitra a práce a sociálních věcí. Obrana zase nikde. Ale ke schvalování rozpočtu je pořád daleko, dá se proto alespoň doufat.

To, co uvádějí autoři analýzy, není pro ty, kteří se dlouhodobě problematikou zajištění obrany zabývají nic nového. K podobným číslům jsme docházeli už při analýzách v roce 2010 (a někteří kolegové ještě dříve). Bohužel ke zhoršování stavu dochází rychleji, než jsme tehdy čekali (byl totiž předpoklad, že rozpočet opět začne růst; mimochodem katastrofální situace je především v oblasti personálu). Na poplach se bije již léta, ale odpověď je stále stejná – v zásadě žádná. Každý rok se spoří, peníze se vynakládají efektivněji, ale každý rok slibované přidání financí není nikde. Obrana je i nadále jakousi „záložní kasičkou“ a spojencům se vyprávějí pohádky.

Pro ilustraci jedna již letitá vzpomínka přiživující skepsi k tomu, že by konečně někdo z těch, kteří rozhodují, procitl. Když jsme připravovali Bílou knihu o obraně, na straně 70 byl graf s názvem „Vývojové scénáře rozpočtu Ministerstva obrany v letech 2011 až 2020“. Začali jsme mu říkat trojklaný nerv, protože se skládal ze tří křivek scénářů – úpadkového, stabilizačního a růstového (poznámka na okraj: i v případě úpadkového scénáře měl rozpočet růst, ale jen ztěží vyrovnával inflaci, takže nebylo možné začít s „umazáváním“ dluhu z minula). Tento graf vydržel v knize až do jara 2011, konkrétně do projednání v Bezpečnostní radě státu. Tam byl kvůli slovu „úpadkový“ shledán nevhodným (jeden z politiků kolem stolu řekl něco ve smyslu, že jde o nechutné vydírání) a byl nahrazen jiným grafem týkajícím se vojenských výdajů ČR (mimochodem, podobně to dopadlo s termínem „vnitřní dluh“; z tohoto sousloví bylo po intervenci vyškrtáno slovo „vnitřní“). Dalo by se říct, takový je život. Nicméně zde jde o obranu země.

26 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

26 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    30. 4. 2014, 18:58

    Franto, vážně moc díky za tenhle článek. Jak říkáš, všem kteří se o danou problematiku dlouhodobě zajímají jsou tato fakta důvěrně známá, zejména našim zoufalým logistům, jen mě nenapadlo, že je někde přiznáme veřejně. Ale když už je to na Natoaktual.cz, tak už to zřejmě nemá smysl tajit. Mimochodem nikomu bych nepřál být na setkání s velitelem pozemních sil NATO ohledně certifikace 4. brn v Žatci http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/velitel-aliancniho-velitelstvi-pozemnich-sil-jedna-v-cr-95857/

    Obelhávat se dá česká veřejnost, ale těžko alianční generál, když jeho poradci mají fakta s sebou…

    Doporučuji všem přečíst si link na Natoaktual, který dal Franta do článku, ale přesto odcituji 3 odstavce, které mne zaujaly nejvíc:

    1. „brigádní úkolové na bázi 4. brigády rychlého nasazení má sice až 5000 osob a moderní výzbroj, ale bez doplnění z ostatních jednotek AČR je jen chimérou. Není u něj dořešena úhrada ztrát osob a materiálu, zásoby v některých komoditách nevystačí ani na jeden týden vedení bojové činnosti. Pro ilustraci – doplnění zásob na pouhý jeden měsíc by stálo téměř 20 mld. Kč, přitom toto uskupení nabízíme na dobu 6 měsíců bez rotace!“

    2. „V důsledku dlouhodobé absence věcně pojatého a dlouhodobého výhledu rozvoje nezbytných obranných schopností byla většina moderní techniky v posledních letech nakoupena buď jen v počtech dostatečných pro zahraniční mise či například bez dostatečné zásoby munice a náhradních dílů. To není šlendriánství – to je výsledek úvah armádního velení, které pod tlakem vnucených škrtů počítalo s tím, že až politici přestanou ozbrojeným silám snižovat rozpočet, chybějící materiál a zásoby postupně dokoupí.“

    3. A na závěr něco pozitivnějšího „Deklarace předsedů politických stran a hnutí k zajištění obrany České republiky, kterou podepsali představitelé parlamentních politických stran při letošním patnáctém výročí vstupu do NATO, by mohla být počátkem pozitivní změny. Konkrétních opatření, která je třeba provést je však celá řada. Od zřízení parlamentní komise pro kontrolu armádních nákupů po vzoru USA přes pravidelné doklady MO a NGŠ o stavu ozbrojených sil ČR v Parlamentu ČR. To by dalo poslancům pocit odpovědnosti za stav ozbrojených sil. A bez ní se skutečným stavem věcí nic nezmůže ani asertivní Rusko „za humny“ ani otevřená kritika generálního tajemníka NATO.“

    Tak uvidíme…

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Toledo@Ivo
      1. 5. 2014, 15:49

      Nezbývá než doufat, že přes všechnu maskirovku 4.BÚU certifikací letos neprojde. Nic lepšího pro budoucnost AČR by se paradoxně stát nemohlo.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Honza@Ivo
      2. 5. 2014, 6:38

      z článku je zjevné, že některá paradigmata minulosti jsme stále neopustili- člověku kontrolujícímu stav bojové připravenosti 4BUÚ se prezentují schopnosti podpůrné jednotky z jiného útvaru. Ale jasně, ukázka naší výkladní skříně z dob první války v Zálivu stojí míň a taky se toho při ní pokazí než při bojových střelbách moderními PTŘS z moderních IFV na moderní střelnici.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Výsadkář
    30. 4. 2014, 20:38

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/271422-sobotka-ve-shode-se-zemanem-vic-penez-pro-armadu/

    Zemana jsem nevolil, ale určitý kultivační vliv na bezpečnostní problematiku mu upřít nelze. Vzpomínám si na článek Františka Šulce těsně pro prezidentských volbách, jsem vážně líný ho hledat, ale on by ho jistě našel, kdy v bilancování o vítězném kandidátovi poznamenal, že doufá „že v Miloši Zemanovi trochu toho jestřába z dob premiérování zůstalo“.

    Zdá se, že zůstalo.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Anonym@Výsadkář
      1. 5. 2014, 17:26

      13. 1. 2013 v 1:54 ovšem napsal na dotaz Iva Z., že bude volit Schwarzenberga. Ještě štěstí, že volba nakonec dopadla jinak než jeho preference a že je na hradě konstruktivní a aktivní prezident a vládu konečně nevedou ti, kteří mohou za současný neutěšený stav a představují pro většinu soudných lidí naději na rozvoj ekonomiky i zastavení škrtů v armádě.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Výsadkář@Anonym
        1. 5. 2014, 18:32

        Je třeba oddělit partikulární do obecného. Já se vyjadřoval k Miloši Zemanovi výhradně v tomto jediném ohledu. Z vašeho příspěvku, neberte to zle, cítím paternalismus. Takhle tu kauzalitu skutečně nevidím.

        Naší zemi se za vlády pravice nedařilo špatně proto, že by to byla parta neumětelů. A teď ani ne 100 dní po nástupu vlády Bohuslava Sobotky se ekonomika začíná zázračně zvedat ne proto, že by to byli géniové v řízení věcí veřejných. Existuje přeci něco jako krátký a dlouhý ekonomický cyklus a ČR rozhodně není ostrov bez kontaktu s okolím.

        V čem naše vlády selhávají (oba dva proudy), že nedokáží dělat důsledně proticyklická opatření. V době krize investovat a v době hojnosti šetřit.

        I z té armády si oba dva politické proudy prostě dělaly kasičku. První masivní propad financí zažila armády v rozpočtu roku 2006 a ta trajektorie se již nezastavila. V roce 2006 byl předsedou vlády Jiří Paroubek a ministr financí Bohuslav Sobotka. Jak milosrdná je lidská paměť…

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Anno@Výsadkář
          2. 5. 2014, 7:21

          To Výsadkář:
          1) Je dobré se oprostit od ideologických schémat. Krizí prošly všechny státy a je tedy třeba se porovnávat s nimi a ne mezi jednotlivými proudy – protože hlavně záviselo a závisí na jejich nominantech. Důležité je, jak jsme dokázali využít nebo spíš ve velké míře nevyužít a hlavně pak i k čemu prostředky z ESF a jak stoupalo HDP na hlavu – viz např. graf 3 vg následujícícm článku: http://www.robert-schuman.eu/en/european-issues/0311-2004-2014-a-review-of-10-years-of-enlargements.
          2) Nejde o nějaký zázračný obrat, který přichází sám o sobě, ale závisí hodně na těch, kteří nás řídí – nejde jen o zázračnou a samospasitelnou ruku trhu, Např. v budování dopravní infrastruktury podle mého udělal dost positivního již ministr Žák. Srovnejte např. jen situaci ve stavbě D1 před rokem (kdy tam peníze tekly, ale nic moc se nedělo nebo se práce spíš simulovala a nyní, kdy se tam intenzivně pracuje).
          3) V oblasti obrany je zajímavé, že všichni znají a argumebntují článkem V, ale ještě jsem neslyšel, že by někdo zdůrazňoval zásadní článek III, který dlouhodobě plníme velmi laxně. A přitom nejde jen o objem financí, ale o rozvoj schopností ve všech jeho složkách – tj. nejen převážně v akvizicích techniky. V tomto směru jsem zvědav, jestli se kdy dočkáme viditelné změny. Náznak malého pozitivního posunu je snad již nyní aspoň v tom, že už i někteří funkcionáři strategické sekce začínají chápat zásadní význam výcviku…

          REPLY
  • Profilový obrázek
    Robert Keřlík
    1. 5. 2014, 13:28

    Bohužel zastavení klesání výdajů na obranu je k ničemu pokud se ty výdaje nenavýší. Pokrytí inflace žádné, vojenské důchody zůstávají součástí rozpočtu MO, takže jsme ve finále na 0,8% HDP a to je garance úpadku. Každý rok který s tímhle rozpočtem armáda musí žít je hřebík do její rakve.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Robert Keřlík
    1. 5. 2014, 17:59

    Jenom dodám, že si nedokážu představit lepší impuls pro nejvyšší velení armády k semknutí se a vytvoření enormního tlaku na vládu aby s tím šetřením na obraně OKAMŽITĚ přestala.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Jecchus@Robert Keřlík
      3. 5. 2014, 11:41

      Nevidím, co se děje za zavřenými dveřmi, ale ve vystoupeních velení armády směrem k politickému vedení země a i k veřejnosti vidím velké mezery. Je sice pravdou, že armáda by se neměla plést do politiky a řízení státu, ale mám pocit, že u nás se to vnímá dost extrémně. To je samé „dostali jsme holt takové politické zadání a takové prostředky, a proto teď rušíme to a tamto a toto omezujeme“. Z mého pohledu ale vedení armády nedostatečně bije ne poplach, což je činnost, která dle mého není v rozporu se shora uvedenou zásadou. Doufám, že projev NGŠ genpor. Pavla k 15. výročí vstupu do NATO byl v tomto směru signálem ke změně v přístupu.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    radim2
    2. 5. 2014, 23:32

    ivo: tak mě by více zajímalo co tedy zaznělo na místě v Žatci. K samotnému článku a jeho autorům: kdepak byli se svou kritikou, když měli uniformu? Tuto analýzu napíše i rotmistr.

    REPLY

Nejnovější komentáře