fbpx

Letní ofenzíva a čas bilancování

Afghan National Army commandos conduct an operation to disrupt a Taliban network in Saydabad district, Wardak province, Afghanistan; Photo by MC3 Sebastian McCormack, US DoD

Afghan National Army commandos conduct an operation to disrupt a Taliban network in Saydabad district, Wardak province, Afghanistan; Photo by MC3 Sebastian McCormack, US DoD

Taliban oznámil, že každoroční letní ofenzívu zahájí v pondělí 12. května 2014. Letní ofenzíva začíná ve chvíli, kdy stále není jasné, jak bude vypadat složení zahraničních sil v Afghánistánu a kolik tam bude vojáků po novém roce. Přitom chvíle, do které se musí rozhodnout, je téměř zde. Z Afghánistánu se nestahují pouze vojáci, ale podle některých informací i CIA. Konkrétně probíhá ukončování smluv s ozbrojenými skupinami, které pro americkou Ústřední zpravodajskou službu pracovaly. A stahují se údajně i operativci.

Stahování západních sil z Afghánistánu bylo sice předpokládané, ale podle všeho je rychlejší, než je vhodné. S tím mají problém primárně afghánské bezpečnostní složky, které nejsou schopné vyplnit vzniklé vakuum. To může znamenat jediné – nárůst počtu útoků a zároveň zvětšení prostoru, jak pro Al Kajdu, tak další skupiny, které budou moci v Afghánistánu operovat mnohem volněji.

Senior U.S. officials said the slow dismantling of the CIA’s forces has also alarmed U.S. lawmakers, who had assumed those forces would remain in the fight against al Qaeda and the Taliban after U.S. troops withdrew.
But CIA officials told lawmakers this past week that with U.S. troops slowly closing bases across the country, the intelligence agency’s footprint also has to shrink. The CIA doesn’t want to face another high-risk situation like Benghazi, Libya, where militants attacked both the U.S. diplomatic outpost and the CIA base. The U.S. ambassador, one of his staff and two CIA employees were killed in that strike.

Po 12 letech v Afghánistánu nastává čas bilancovat. Zajímavý vhled nabízí zatím poslední zpráva amerického generálního inspektora pro Afghánistán určená Kongresu, která je připravována několikrát do roka. Jedná se o relativně obsáhlý materiál, který popisuje zajímavé trendy. Například, od roku 2002 americký Kongres schválil 103,2 miliardy dolarů na rozvojovou pomoc pro Afghánistán (vojenské angažmá přišlo na 714 miliard dolarů). V posledních čtyřech letech to přitom bylo 64 miliard, což vytvořilo „přebytek“ peněz, které není poměrně subtilní afghánská ekonomika schopná absorbovat. Pro následující roky i po stažení sil tak stále zbývá 17,9 miliard již schválených peněz na proinvestování.

First, the initial U.S. strategy in Afghanistan not only failed to recognize the significance of corruption, but may have even fostered a political climate conducive to corruption. Second, massive military and aid spending overwhelmed the Afghan government’s ability to absorb the assistance. Third, the lack of a comprehensive, coordinated anticorruption strategy reduced the effectiveness of U.S. anticorruption efforts.

Zpráva kritizuje korupci v Afghánistánu, kterou se nedaří snižovat a která ohrožuje rekonstrukční úsilí. Paradoxně korupci napomáhají dobré úmysly, příliš peněz určených na rekonstrukci a slabá kontrola nad jejich vydáváním. Podobně se nesetkal s úspěchem ani boj proti pěstování opia a výrobě drog a to i přesto, že na něj jenom Američané vydali 7,5 miliardy dolarů. Maková pole se loni rozkládala na 209 tisíci hektarech, což bylo o 36 procent více, než rok předtím. Drogy nejdou ovšem pouze na export. V roce 2012 užívalo drogy 1,3 milionu dospělých Afghánců (v roce 2009 to byl milion) z celkem 32 milionů obyvatel země.

In 2013, coalition and Afghan forces seized 41,000kg of opium, while Afghans produced 5.5m kilograms of it. Overall operations are down 17% since 2011, with opium seizures down 57% and heroin seizures down 77%. As well, much of the country’s drug trafficking is invisible or inaccessible to the Afghan forces the US mentors and funds.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Honza
    10. 5. 2014, 12:53

    zdá se, že operace se podařila, karcinom metastázoval a pacient je připraven na další kolo pořádné chemoterapie.
    Co se „war on drugs“ týče, nevím jak daleko od většinového názoru je vox populi, který Vám potvrdí, že není třeba bojovat proti produkci drog ve státě, jehož větší část produkce se konzumuje v Rusku.

    REPLY

Nejnovější komentáře