fbpx

Jde „jen“ o (správný) úhel

Nevybuchla_raketa_Ukrajina_Zdroj_Life_in_Ukraine copySoučasná válka na Ukrajině umožňuje zájemci díky novým mobilním a internetovým technologiím sledovat konflikt doslova z první řady – BEZPEČNĚ a pohodlně z obrazovky počítače. Běžný uživatel se soustředí na vizuální a následné emocionální vjemy. Odborník by měl chladně analyzovat.

Pokusím se za odborníky zaskočit a provést rozbor několika snímků. Co vidí laik? Například pan Stropnický nebo náš vrchní velitel ozbrojených sil. Asi nějaký sloup, který prorazil auto, možná raketu co nevybuchla. Nechci tady kritizovat ministra obrany, že je civilista. To je naopak dobře – na zodpovězení odborných otázek má k dispozici úřad ministerstva. Zůstává jen otázkou, jak je funkční, když prezident několik dní před summitem NATO v Newportu prohlásil:

…nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda a já beru vážně prohlášení ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou. Úvahy o tom, že tam sice jsou, ale jsou na dovolené, mi připadají poněkud komické, poněvadž v současné době je východní Ukrajina asi nejhorším místem na dovolenou…

Co se dá z fotografie vyčíst? Jde o nevybuchlou raketu z raketometného systému 9K57 Uragan ráže 220 mm. Raketa 9M27F o hmotnosti 280 kg má tříštivo-trhavou bojovou hlavici o hmotnosti 100 kg, při explozi zanechává kráter o průměru osm metrů a hloubce tří metrů. Ač je na snímku přibližně 130 cm nad zemí, je dlouhá 518 cm.

Dále lze odhadnout úhel dopadu rakety. Je podstatně vyšší než 45°. Podle balistických tabulek systému Uragan je při dostřelu 30 km úhel dopadu 56,4° nebo 66,7° při 34 km. Střela na fotografii byla tedy vypálena na hranici maximálního 35 km dostřelu raketometu Uragan. Kdybychom znali směrový úhel, mohli bychom zhruba určit i oblast odpalu.

Systém 9K57 sice nedosahuje technické úrovně amerického raketometu MLRS M270, ale i tak je to na sovětské poměry velmi složitý prostředek. V dobách SSSR byl používán jen v posilových útvarech, které neměly plné stavy personálu, takže počet vycvičených vojáků nebyl velký. Po roce 1990 byl z větší části uložen do mobilizačních skladů a výcvik se na Ukrajině, ale i v Rusku téměř zastavil.

Kdo jej tedy ovládá? „Separatisté“? Mohli jej ukořistit? Teoreticky ano, ale nic takového ukrajinská armáda neohlásila. Nehledě na to, že by separatisté museli ukořistit kompletní raketometný oddíl – téměř 100 vozidel. Nikoli pouze jeden raketomet nebo palebnou baterii.

Kde by vzali specialisty k obsluze? Ani řízení obrovského dvacetitunového ZIL-135 nebude nic jednoduchého – zapadnout v terénu nebo uváznout je otázka chvíle. I nabíjení šestnácti raket po 280 kg jeřábem vyžaduje nadrilovanou zručnost. Každý branec prochází přijímačem, kde absolvuje základní pěchotní výcvik. Sehnat pěchotu pro „separatisty“ nemůže být složité. S obsluhou tanků nebo BVP to bude horší, i když řidiče, nebo střelce pro jednotlivé tanky nakonec bude možné sehnat. Osádka se ovšem musí nejprve secvičit. Na internetu se však objevují videa separatistů, kde se objevují nejenom tankové nebo motostřelecké čety ale dokonce celé tankové roty! Kde „separatisté“ seženou 10 řidičů, 10 střelců, šest velitelů tanků, tři velitele tankových čet a jednoho roty? A to pomíjím nutné týlové zabezpečení.

Na obsluhu raketometů 9K57 Uragan bylo vyškoleno podstatně méně osob. Sehnat všechny bezpodmínečně nutné specialisty k obsazení nezbytných pozic v oddílu je věc za hranicí zázraku i v zemi kde zítra, znamená již včera.

Uragan není schopen prosté přímé palby, minimální dostřel je deset kilometrů. K nepřímé palbě se musí vypočítat palebné prvky. Pro neznalé zjednodušeně vysvětlím:

  1. Základ je mít dobrou mapu velkého měřítka, respektive stejné mapy – vojenské topografické speciálky 1:25 000 nebo 1:50 000, které jsou dostatečně aktuální a podrobné. Je otázka, kde je „separatisté“ vzali. Ukrajina, stejně jako jiné postsovětské státy, mapy utajovala, turistický ruch je tam minimální a ukrajinská armáda se na obranu Donbasu nikdy nepřipravovala. I v případě obsazení nějaké vojenské základny by zabavené množství nemohlo stačit. Jednoduchý odhad. Jestliže je povstalců 15 000 a mapu dostanou jen velitelé, je zapotřebí tisícovka map. Při intenzivním používání vydrží 14 dní – to už je 20 000 map na měsíc! Kde si separatisté takové množství obstarají?
  2. Znát polohu cíle – nejjednodušeji lze použít například GPS. To je ovšem další problém. GPS používá mapy na základě systému WGS-84. Místní mapy používají odlišný systém zobrazení, SK-42. Rozdíly v souřadnicích nejsou zanedbatelné. Například pro mapu KČT okolí Prahy, vydané v stejném systému S-42, je k převodu do WGS-84 nutné započítat korekci East(x) +100m, Nord(y) +2360 m. Ve válce je to rozdíl doslova vražedný.
  3. Zjistit polohu palpostu – zde ale již GPS nestačí, kromě lokace je nutné znát i směr. Použijeme tedy kompas nebo buzolu, respektive ne turistickou, ale mnohem přesnější dělostřeleckou buzolu. Obrazně zaměříme sever, tedy magnetický sever. Musíme započíst magnetickou deklinaci – rozdíl mezi magnetickým a skutečným severem. Bohužel hodnota není stálá, mění se v čase a v prostoru. Například letošní deklinace v Praze je 3°22´45“ v Donětsku je 7°43´42“. Rozdíl 1° činní na jeden kilometr 17,5 m. Pro běžného turistu zanedbatelná záležitost, nikoliv ovšem pro dělostřelce. Severy nemáme jen dva, magnetický a skutečný, započítat musíme i sever mapové sítě – poledníky nám konvergují. Pozor musíme dát i na místní magnetické anomálie, raketometná baterie představuje 120 tun železa.
  4. Zanést souřadnice do mapy a provést výpočet prvků palby. Zahrnout rozdíl výšek, teplotu, tlak, vítr a podobně. A konečně, podle tabulek nebo balistického počítače zjistit výsledek.

A další problém – zatímco u hlavňového dělostřelectva nebo minometů lze pomocí předsunutého pozorovatele uskutečnit opravy pomocí zastřelování, raketomety provádějí palbu na plošné cíle hromadně a salvou, která demaskuje jejich pozici v širokém okolí. Následně okamžitě opouštějí pozice – opravy nejsou možné. V případě chyby je nutné palbu opakovat, znovu nabít. Baterie potřebuje 27 tun nové munice. Zaujmout jinou pozici a provést nový výpočet palebných prvků.

Raketomet Uragan je dalekonosná zbraň s dosahem 35 km. Na takovou vzdálenost je nutné být nejen mimořádně přesný – odchylka 1° na maximální dostřel činní přes 600 metrů, ale do výpočtu se musí zahrnout veličiny, které dělostřelec normálně nezapočítává, třeba Coriolisova síla, tedy rotace zeměkoule. Jsou nutná přesná meteorologická data, která zjišťuje vlastní radar. Směr a síla větru u země jsou podstatně jiné, než v 18 km (vrchol letu při maximálním dostřelu). Výpočet je tak složitý, že jej provádí centrální počítač raketometného oddílu. Počítač na úrovni techniky 70. let minulého století v SSSR, který převáží náklaďák URAL s elektrocentrálou. Kdo s takovým strojem umí zacházet? Pracuje s Windows?

Zásah štábního nebo spojovacího vozidla na fotografii je samozřejmě dílem obrovské náhody. Tou ale není zásah prostoru velitelství. Takovou přesnost, na tak značnou vzdálenost s velmi složitým systémem, není schopen docílit jen tak nějaký „separatista“, ale pouze dobře vycvičený profesionální vojenský útvar. Ukrajinská armáda, takovými jednotkami nedisponuje.

Další neméně zvláštní otázkou je, jak „separatisté“ velitelství objevili? Velitelství se umisťují v týlu a jsou dobře střežená. Jak se k nim tedy dostali a zaměřili je? Armády to řeší radiozaměřováním. To tedy mají místní „lidové“ republiky k dispozici jednotky radioelektronického boje?

První krok k řešení problému je správné pojmenování. Nazývejme tedy věci jejich pravými jmény. To, co se odehrává na východě je RUSKO-UKRAJINSKÁ VÁLKA!

P. S. Západní dělostřelci před palbou vyzývají letectvo k opuštění prostoru – jde o tzv. deconflict. Jak jsme na příkladu MH-17 viděli, Rusové se s tím nezabývají.

107 comments
Profilový obrázek
Jan Spacek
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

107 Comments

  • Profilový obrázek
    zlinm@n
    26. 10. 2014, 10:54

    Zdánlivě logická úvaha, avšak předstírá, že nezná fakt, o velké části ukrajinské armády, která se přidala k povstalcům… Ano, ovládání komplexu není triviální… avšak pořád jsou zde dvě zcela „neruské“ vysvětlení… 1/ náhoda – povstalci to neumí a raketa tam dopadla náhodou při „od oka zamířené“ palbě… nebo 2/ ty východní části armády, které se přidali k povstalcům tam tyto zbraně, včetně obsluhy měly… Nevím, která ze tří variant je pravdivá. Vy ano?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    bark
    26. 10. 2014, 13:47

    Já také nesouhlasím s článkem. K opolčencům přeběhlo velké množství jak vojáků ukrajinské armády, tak oni samotní mají ve svých řadách velké množství ukrajinských a ruských záložníků.

    Dále, většina fotografického materiálu jsou podvrhy, kterou šíří všechny strany. Např. komentáře pracovníků BND ke zprávě pro Bundestag k aféře malajského letadla konstatuje, že veškeré materiály dodané SBU jsou podvrhy.

    Nejslavnějším podvrhem, který muselo vyvracet i NATO, byly satelitní fotografie ruských tanků.

    Připomenu ještě jednu možnost, která je opomenuta a v případě ukrajinských sil je běžná – vzhledem ke kvalitě jejich průzkumu. Friendly fire.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      h-cz@bark
      27. 10. 2014, 9:14

      mohu prosim dostat odkaz na nejaky zdroj o tech podvrzenych satelitnich snimcich, co je vyvracelo NATO?

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    27. 10. 2014, 7:13

    Nejdříve jsem si říkal, jestli má vůbec cenu na tento článek reagovat, ale nakonec mi to nedalo. Argumenty, které v něm zazněly jsou stejně nezpochybnitelné a věrohodné jako když ve středověku „učenci“ tvrdili, že jelikož se hvězdy na naši noční obloze pohybují, tak to nutně musí znamenat, že Země je středem vesmíru.

    Uvedu pár tezí, které jsou opravdu „mimo mísu“: „Systém 9K57… Kdo jej tedy ovládá? „Separatisté“? Mohli jej ukořistit? Teoreticky ano, ale nic takového ukrajinská armáda neohlásila. Nehledě na to, že by separatisté museli ukořistit kompletní raketometný oddíl – téměř 100 vozidel. Nikoli pouze jeden raketomet nebo palebnou baterii.“

    Ukrajinská armáda toho neohlásila hodně. Fotografie zničených (např. zde http://lostarmour.info/mrlloss/) i ukořistěných palebných prostředků systému 9K57 jsou na internetu volně dostupné. Kde jste přišel na nesmysl, že Uragan může střílet pouze jako kompletní oddíl, nikoli jako baterie, četa nebo dokonce pouze jednotlivé vozidlo?

    „Kde by vzali specialisty k obsluze?“

    Kombinace zběhů, vojáků v záloze a různých „dobrovolníků“ (chcete-li žoldáků a dobrodruhů – v každé občanské válce je jich dostatek). Na východě Ukrajiny se rozpadly celé vojenské útvary, jejichž personál se z valné části „vypařil“. Na Ukrajině je stále branná povinnost, která nikdy od rozpadu SSSR nebyla zrušena.

    „A další problém – zatímco u hlavňového dělostřelectva nebo minometů lze pomocí předsunutého pozorovatele uskutečnit opravy pomocí zastřelování, raketomety provádějí palbu na plošné cíle hromadně a salvou…“

    Raketomety mohou střílet i jednotlivě. Tím spíše u prostředků typu Uragan, které mají i střely s kazetovou submunicí to není nic až tak výjimečného. MLRS také naprosto běžně střílejí jednotlivými raketami.

    „Výpočet je tak složitý, že jej provádí centrální počítač raketometného oddílu. Počítač na úrovni techniky 70. let minulého století v SSSR, který převáží náklaďák URAL s elektrocentrálou…“

    Výpočty prvků střelby lze dnes provádět i na notebooku, pokud máte správný software.

    „Zásah štábního nebo spojovacího vozidla na fotografii je samozřejmě dílem obrovské náhody. Tou ale není zásah prostoru velitelství. Takovou přesnost, na tak značnou vzdálenost s velmi složitým systémem, není schopen docílit jen tak nějaký „separatista“, ale pouze dobře vycvičený profesionální vojenský útvar. „

    Z tohoto odstavce je mi jasné, že jste nikdy neviděl takové velitelství brigády nebo vyššího celku. Máte vůbec představu, kolik má vozidel a na jaké ploše se rozmisťuje?

    „Další neméně zvláštní otázkou je, jak „separatisté“ velitelství objevili? Velitelství se umisťují v týlu a jsou dobře střežená. Jak se k nim tedy dostali a zaměřili je?“

    Objevili ho zřejmě tak, že neschopní ukrajinští velitelé (jako v mnoha příkladech z války na východě Ukrajiny) rozmístili své jednotky do otevřeného prostoru, postavili tábor a techniku postavili do polního autoparku „kolo na kolo“. Známý je např. útok na ukrajinské jednotky u osady Zelenopolje, kde padlo (dle oficiálních zdrojů) cca 19 vojáků a 90 jich bylo zraněno. Vojenský tábor stál na „zelené louce“ – žádné maskování, žádné rozptýlení vozidel a personálu, prostě pionýrský tábor. (stačí do vyhledávače zadat „zelenopolye attack“) To je ostatně vidět i z té fotky u Vašeho článku, že ten „štábák“ stojí někde na otevřeném prostranství, nikoli v lese pod stromy, takže „odhalit“ postavení velitelství mohla bába, která šla na pole sbírat brambory nebo kluci, co tudy jeli na kole a poté to zatelefonovali tatínkovi.

    Jinak, není žádnou novinkou, že na východě Ukrajiny byly sestřeleny ruské bezpilotní letouny Orlan-10 a ZALA 421-08M Strekoza. Takže si asi lze domyslet, kdo je obsluhuje a k čemu informace z těchto prostředků následně slouží. Stejně tak Ukrajinci běžně používali (používají) ke komunikaci standardní mobilní telefony, což je naprostý šlendrián a cesta do hrobu. Je jesné, že Rusové měli na druhé stranice jednotky EB a je také jasné, že získané informace předávaly separatistům. To z toho ovšem nečiní rusko-ukrajinskou válku, stejně jako vyzbrojování „Contras“ Spojenými státy v 80. letech v Nikaragui ještě neznamenalo, že to byla americko-nikaragujská válka.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Squawk 7700@Dušan Rovenský
      27. 10. 2014, 20:15

      Raketomety Uragan samozřejmě jednotlivě střílet mohou.Je ale velký rozdíl střílet a zasáhnout.

      Ano souhlasím,dezertérů je tam hodně.Dezertér je snad osoba která utíká z války nikoliv do služeb nepřítele.
      Asi jsem dostatečně nezdůraznil že 9K57 je hodně složitý systém který nemůže obsluhovat kolemjdoucí.
      Ale je samozřejmě možné že vojáci v SSSR měli-mají povinost umět ovládat všechny zbraně v výzbroji armády.Jako Vy-také umíte létat Gripenem.

      Mohu vás ujistit že MLRS M270 je systém minimálně s 40 letým technologickým náskokem.Nestřílí jednotlivými raketami-zřejmě máte na mysli ŘÍZENÉ STŘELI GMLRS nebo ATACMS.
      Kazetová munice se odpaluje salvou,aby se dosáhlo co nejlepšího pokrytí cíle co v nejkratší době.
      MLRS má vlastní velmi přesnou navigační jednotku,Uragan potřebuje externí zaměření z ToPo UAZu-nepochybuji že ste byl také vyškolen v ovládání dělostřeleckého gyrokompasu a zaměření referenčních bodů.
      MLRS zadává pro každou raketu samostatný záměrný bod a během salvy je stabilizován.Uragan má záměrný bod pro celou baterii.Doporučuji shlédnout video odkaz jak se Uragan během palby třese-proto také hromadná salva,aby vůbec něco zasáhl..
      Výpočet palebných prvků se v Americkém dělostřelectvu provádí centrálně.Palebné čety,baterie i oddíl MLRS mají vlastní FDC M577 i tak jsou nutné další informace o poloze 30km vzdáleného cíle+Meteo údaje,doufám že ještě umíte ovládat meteorologický radar.
      Výpočet prvků se u Uraganu provádí centrálně na úrovni oddílu,baterie výpočet mohou provádět jen nouzově,méně přesně a mnohem pomaleji.
      Ano,výpočet palebných prvků zvládne laptop s příslušným SW.Problém kde ho získáte?Na odkazu k výrobci se můžete přesvědčit,že nic takového v nabídce není.Jen ten původní systém z 70tých let.A vzhledem že se už se dávno nevyrábí,je zastaralí,tak ho těžko někdo vyvíjet bude.
      Každopádně pane Rovenský děkuji že jste mě-laika,uvedl do dělostřelecké problematiky.

      A když už jste uvedl příklad občanské války v Nikaragui,který je s současnou situací téměř shodný.Mohl byste nás seznámit kolik Contras dostali tanků,BVP,samohybných děl,PL Raketových kompletů středního dosahu?A jakou provincii chtěl Regan anexovat?

      P.S. řekl bych že mobil se odposlouchává a zaměřuje mnohem hůře než standardní radia Ukrajinské armády R-123,nemyslíte?

      REPLY
      • Profilový obrázek
        rtm. v zál. Láďa@Squawk 7700
        28. 10. 2014, 10:53

        RE:“standartní rádia ukrajinské armády R-123″
        jsou tak „neodposlouchávatelné“ že nahrávky radiového provozu UKR. Army jsou běžně na webu.
        Ukr. letectvo neumí ani maskovat spojení letectva (SU-27).
        Armáda je určená k tomu, aby bojovala nebo cvičila a Ukr. armáda za posledních 25let nedělala ani jedno.
        Na vině je podfinancování, zastaralá taktika poplatná době studené války , postupy a myšlení z dob SA.
        Se nelze divit, že nedokáží bojovat s mnohem slabším nepřítelem (opolčenci) a ukr. armáda jde od porážky k porážce. (např. „luhanský kotel“ )

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Ivo@rtm. v zál. Láďa
          28. 10. 2014, 13:09

          U Ukrajinské armády plně platí rčení, že „Není třeba být rychlejší než medvěd, úplně stačí být rychlejší než nejpomalejší člen skupiny“.

          Kromě prvotního období totálního chaosu, provázející zejména události kolem iredenty Krymu, šla naopak ukrajinská armáda od vítězství k vítězství, tady se váš popis rozchází s realitou. Vojenskými operacemi UK armády se území „Nového Ruska“ zmenšilo cca na polovinu.

          http://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A9_Rusko#mediaviewer/File:East_Ukraine_conflict.svg

          Kdyby nedošlo ke změně jisté proměnné, tak se dnes nemáme o čem bavit… Problém není, že by se UK armáda nedokázala vypořádat v povstalci – jasně ukázala, že ano. Problém je ale v tom, že ukrajinská armáda v tuto chvíli absolutně nestačí na armádu RF. A o tom to celé je, proto panuje „příměří“.

          REPLY
          • Profilový obrázek
            rtm. v zál. Láďa@Ivo
            28. 10. 2014, 13:41

            Naopak, řádná armáda RF není na území Ukrajiny. To co bojuje na straně opolčenců jsou žoldáci kteří prošli různými boji třeba na Kavkaze a v Čečně, Afghanistánu atd… Chlapi kteří mají zkušenosti jako bývalí profesionálové.
            Mám poznatky o bývalých profesionálech AČR, kteří si šli na stranu opolčenců „přivydělat“
            To že opolčence podporuje materiálně i finančně a informacemi RF je obecně známé. EU a USA nápodobně podporují Kyjev.

            Ukrajinská armáda je banda demoralizovaných diletantů.
            Za ně bojují prapory Azov, Donbas a spol. To jsou soukromé armády ukrajinských oligarchů, které si je platí.
            Podobně jako v bývalé Jugoslávii (Arkan)
            Osobně také jsem v Jugoslávii potkával a spolupracoval s bývalými profesionály AČR, ČSLA, armády ČSFR kteří i v r.99 sloužili jako specialisté LaPVOS (SA-3, SA-6… radarové posty), zrovna tak jako se mými kolegy stali bývalí důstojníci NVA nebo Ukrajinci z bývalé SA.
            Je to otázka nabídky a poptávky, dnes je ve východní EU a bývalém východním bloku dost bývalých vojáků kteří nic jiného neumí a nedokáží se „resocializovat“

            Jinak je nám dfm jasné že vybudování „demarkační linie“ s požehnáním OBSE mezi Ukrajinou na straně jedné a Luhanskem + Doněckem na straně druhé je de facto status státní hranice.
            Nevím, co vám říká pojem „Luhanský kotel“ což zase tak velké vítězství Ukr. armády nebylo. Ale historie se opakuje, jenom lidé jsou nepoučitelní, stačí vzpomenout na Stalingrad.
            Já rozumím, že někde ve Vyškově cvičíte pár důstojníků ukrajinské armády, ale jsou to vyhozené peníze a ztráta času.
            Ukrajinci mají syndrom Krymu stejně jako Američané syndrom z Vietnamu. Rusové syndrom z Afghánu, jenže v případě Amíků a Rusů už zahlodal zub času.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Dušan Rovenský@Ivo
            29. 10. 2014, 12:38

            Ale Ivo, takovýchto „vítezných postupů“ do připravené pasti, přehnaného optimismu a podcenění „poraženého“ protivníka už bylo. V souvislostí s Ukrajinou mě napadá třetí bitva o Charkov za druhé světové války: http://www.panzernet.net/panzernet/stranky/bitvy/charkov.php

            REPLY
          • Profilový obrázek
            ptaksedivak@Ivo
            29. 10. 2014, 20:27

            Muzete prosim uvest presnou dislokaci a identifikaci utvaru OS RF tzv. „operujicich“ na uzemi Ukrajiny? V soucasne dobe nese nejvetsi napor akci tzv. narodni garda – tedy polovojenske oddily posilene kontraktory. Kde jsou utvary pravidelne armady, posilene o dve vlny mobilizace?

            REPLY
      • Profilový obrázek
        ptaksedivak@Squawk 7700
        29. 10. 2014, 20:19

        Mohu Vas pozadat o srovnani ceny 1 ks rakety systemu MLRS a Uragan? Jiste to pro Vas nebude problem, ve svych prispevcich prezentujete, ze se v problematice RVD velice dobre orientujete. Dekuji

        REPLY
        • Profilový obrázek
          h-cz@ptaksedivak
          30. 10. 2014, 9:02

          ad dislokace OS RF:
          ptaku sedivaku, cim to je, ze staci aby se v komentarich objevilo Vase jmeno a hned je jasne, v jakem duchu se ponese Vas prispevek? :)

          Nevim, jestli to tak bylo za Vas, ale v dobe a mistech, kde slouzime my, prichazi informace o dislokaci jednotek cizich armad od vlastnich ci spojeneckych zpravodajskych sluzeb, jsou patricnim zpusobem klasifikovany a nejsou vystavovany na web. Projevujeme zdrzenlivost, nepotrebujeme machrovat. Kdyz uvolnime satelitni snimek pro verejnost, pochazi z komercniho satelitu, ne z nasich vlastnich. Proc asi…

          Tak se prosim neurazte, kdyz Vam na Vasi otazku neodpovi Ivo, ja ani nikdo jiny a kdyz ani nenaznacime rozsah nasich znalosti.
          Ale – vite – mlceni neznamena, ze nic nevime; ostatne stejne tak jako mluveni (ci psani komentaru) neznamena, ze necemu rozumime(nebo rozumite :-) )

          pozdrav z SHAPE

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Doppler@h-cz
            30. 10. 2014, 18:27

            Informace ze satelitů nejsou nutné, přítomnost ruské techniky, která nikdy nebyla zavedena v ukrajinské armádě je dobře dokumentovaná i ze země fotkami a filmovými záběry z míst bojů, díky digitální technologii v kapse každého z nás.
            Ovšem, „vědecký“ postup autora a následný závěr patří někam jinam než na tyto stránky (možná do hlavních zpráv TV NOVA)

            REPLY
          • Profilový obrázek
            ptaksedivak@h-cz
            31. 10. 2014, 8:32

            Dekuji za uvod Vaseho komentare, velice mne potesil, znamena to pro mne jistou formu satisfakce. Nejdu totiz se zdejsim maistreamem, ale ani proti nemu.
            Pokud maji informace z Vasich zdroju stejnou vypovidajici hodnotu jako info o rakovine prezidenta Putina, tak se nedivim, ze ATO stále neni dobojovana – samozrejme vitezne, jak jinak. Mozna by stalo za to sdelit UKR spojencum, kdo proti nim tedy stoji, aby meli aspon informacni prevahu, kdyz uz ne tu bojovou.
            http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/o-snaze-ruska-ovlivnit-deni-na-ukrajine-vedelo-vojenske-zpravodajstvi-uz-loni-104046/ – neuveritelne…

            O jakych ZS to mluvite? O tech, ktere „hledaji“ ruske ponorky? Nebo nevi, kdo se jim promenaduje v sekretariatech generality?

            Ke sve puvodni otazce – v pripade Krymu, byl to tusim primo Ivo – pokud ne OMLOUVAM SE, ale nemohu tuto info momentalne dohledat v archivu, pojmenoval jednotky OS RF a jejich mirove dislokace, ktere byly jako „polite people“ na uzemi Krymu nasazeny. Nezda se vam to zajimave? Predpokladam, ze tato informace byla ziskana zcela urcite z komercniho satelitu. Jak jinak, ze?

            REPLY
        • Profilový obrázek
          Doppler@ptaksedivak
          31. 10. 2014, 11:12

          snad to vepíšu správně na toto místo, ptáksedivák tu dal odkaz na zprávu vojenského zpravodajství. Zajímavé jsou věty týkající se celé problematiky ve východní Evropě, o ovlivňování dění na ukrajině Ruskem není pochyb, jsou ekonomicky a kulturně hodně spjati, ale na druhou stranu nikde v našich médiích nenajdete slova o tom, že Rusko defacto reaguje podobné ovlivňování z druhé strany: „Podobné ovlivňování se projevilo v Bělorusku a také ve střední Asii, kde ruská politika usiluje o oslabení vojensko-ekonomického vlivu ze strany USA a Čínské lidové republiky.“
          http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/o-snaze-ruska-ovlivnit-deni-na-ukrajine-vedelo-vojenske-zpravodajstvi-uz-loni-104046/
          Tak že tu nejspíš máme klasické přetahování se o nějakou operační hloubku pro obě strany nebo také jen utahování smyčky kolem žáby na prameni surovin. Otázkou zůstává, kdo v budoucnu zastaví Čínu, pokud Rusko smažem ze světa?

          REPLY
      • Profilový obrázek
        Honza@Squawk 7700
        30. 10. 2014, 9:47

        Vy žijete pořád v sedmdesátých letech? Nebo vážně věříte, že nikdo v Rusku nebo Ukrajině nemá GPS navigaci nebo smartphone s GPS modulem? při střelbě prostředkem plošného účinku je i s 40metrovou odchylkou určení souřadnic při rušení dostatečně přesná.
        meteorologický radar je k ničemu, raketám je jedno jestli letí v dešti. meteo informace která je relevantní, je informace o větru. pokud střílíte na třicet kilometrů, můžete vesele uvažovat stejný vítr, který fouká na Vašem palpostu.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Squawk 7700@Honza
          31. 10. 2014, 0:09

          Možná kdybyste článek četl pozorněji,došlo by vám že GPS vám dá pouze polohu,nikoliv orientaci.Opravdu jen s GPS a Google Earth se na 30km trefit nedá.
          Déšť zajímá pana Zákopčánika,ne dělostřelce.Radar sleduje radiosondu.Vítr je nejpodstatnější proměnná veličina při balistickém výpočtu-u raket dokonce 2x více než u děl..A rychlost a směr větru je v výškách podstatně jiný než na zemi,sledujte někdy mraky.Snad jste si všiml,rakety mají na zádi stabilizační plochy a když se do nich opře vítr?

          REPLY
      • Profilový obrázek
        Dušan Rovenský@Squawk 7700
        30. 10. 2014, 11:34

        Když jsem se v letech 2006-2007 účastnil mise v Iráku, tak jsme byli pravidelně ostřelováni neřízenými raketami 107 mm a 122 mm bojovníky šíitských milicí JAM (Jaysh al-Mahdi, tj. tzv. Mahdího armády). V případě Gradů stříleli na základnu Shaibah z předměstí Basry, která byla vzdálená 15 – 20 km. Takže je možno říci, že na maximální dostřel. Všechno odpalovali z primitivních improvizovaných stojanů – svařené kovové profily a na ně osazené raketnice. Odpal prováděli přes autobaterii a jako časovač (neboť místo odpalu opouštěli v dostatečném časovém předstihu) používali obyčejný budík. Jediné co potřebovali vědět, je jaký mají nastavit azimut a elevaci – a na těch 15 – 20 km s velkou přesností trefovali statický cíl (základnu). Naprostá většina z těch cca 40 raket, která na nás v průběhu mise přilétla, zasáhla. Takže rozporuji Vaše tvrzení, že abyste úspěšně mohl pálit ze salvového raketometu, musíte mít bezpodmínečně „centrální počítač raketometného oddílu“. Nemusíte.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Squawk 7700@Dušan Rovenský
          31. 10. 2014, 0:52

          To myslíte vážně?Děláte si legraci?Porovnávat zásah základny s startovací dráhou 3000m,tak že zabírala plochu minimálně 5000x5000m?A kolik těch raket nezasáhlo?
          Pro vaší informaci,ČSLA norma raketometu RM-70 na ostrých střelbách.Zásah plochy 500x500m 1 z 3 raket vyhovuje.
          Shaiba je 100 větší.
          Sovětský motostřelecký prapor tabulkově 430 vojáků(Ukrajinci asi těžko budou mít plné stavy),štáb bude mít tak do 10 OT a spojovacích vozidel-opravdu,to není jak HQ NATO-samozřejmě rozdělen na předsunuté a hlavní velitelství+spojovací rota radši o kus dále,nepřítel naslouchá.Pohodlně se vejde na ploše 250x250m=400x menší než Shaiba s 2-3 větší vzdáleností palby raketometu Uragan.
          To budete potřebovat bez počítače docela hodně velké štěstí.
          ——————————-
          ptak šedivák,
          V současnosti se vyrábí jen řízená střela GMLRS M-31,dostřel 70km,USA nakupují za 110 225$ za kus.
          V době výroby rakety M-26,kazetová munice dostřel 32km,cena v roce 1997 10 400$.
          Uragan se již dlouho nevyrábí,takže nevím.

          REPLY
          • Profilový obrázek
            ptaksedivak@Squawk 7700
            31. 10. 2014, 8:08

            Dekuji za info, cena je to vysoka, mam za to, ze cena rakety do uraganu bude tak 1%…

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Dušan Rovenský@Squawk 7700
            31. 10. 2014, 11:00

            Začínáte být čím dál komičtější, jelikož dáváte veřejně na odiv svou neznalost základních skutečností.

            REPLY
        • Profilový obrázek
          ptaksedivak@Dušan Rovenský
          31. 10. 2014, 17:36

          Reaguji na Vas prispevek z 31. 10. 2014 v 11:00 :
          Začínáte být čím dál komičtější, jelikož dáváte veřejně na odiv svou neznalost základních skutečností.

          Komika dokaze rozpoznat nejlepe komik sam.
          Komicky je predevsim Vas „prerod“ v „novinare“, prave Vy svymi prispevky plne naplnujete nazor prezidenta Zemana o „novinarich“…

          Preberte si to jak chcete

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Dušan Rovenský@ptaksedivak
            31. 10. 2014, 18:07

            Podle této logiky jste tedy komik…

            REPLY
          • Profilový obrázek
            ptaksedivak@ptaksedivak
            31. 10. 2014, 18:28

            Ale pane Rovensky, to snad nemate zapotrebi:-)

            Bohuzel se to zacina zvrhavat v jistou formu dehonestace, uznavam, ze jsem v prispevku
            31. 10. 2014 v 8:08 :
            Dekuji za info, cena je to vysoka, mam za to, ze cena rakety do uraganu bude tak 1%…

            mohl udelat chybu, nicmene nasledny komentar p. Rovenskeho je trochu vic nez off topic.

            S panem Rovenskym se rozloucim ( definitivne ) jednim stary citatem:
            “ Slabosti neni chyby odpoustet…“
            Verim, ze pri Vasem vzdelani budete schopen tento citat vhodne a ucelne uchopit.
            Hezky vecer

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Dušan Rovenský@ptaksedivak
            2. 11. 2014, 14:03

            Nějaká konkrétní připomínka k nějakému mému konkrétnímu článku nebo Vás jen tak všeobecně (a nyní se všem omlouvám za ten výraz) seru? Musíte být konkrétnější, můj přerod v „novináře“ (i když to není úplně přesné – spíše jsem publicista) totiž postupně probíhal již od roku 2009, kdy jsem začal psát do médií. Nebyla to tedy nějaká náhlá transformace, jak se snažíte naznačit. Na OnWar jsem se navíc vždy snažil vystupovat jako soukromá osoba „Dušan Rovenský“ – nikoli voják či novinář. Navíc jsem, pokud jsem na tomto webu někoho kritizoval (což, uznávám, jsem někdy dělal trochu drsněji), tak jsem tak činil pod vlastním jménem, nikoli pod rouškou anonymity.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            ptaksedivak@ptaksedivak
            2. 11. 2014, 18:13

            Ac jsem jsi rekl, ze nebudu reagovat na Vase prispevky, ucinim jednu vyjimku ( ach ty vyjimky…)

            K me anonymite:
            1) Vite jaky je rozdil ve svobode slova v CZ a v demokracii?
            V demokracii mate svobodu i po projevu.
            2) Pod nicky je zde mnoho prispivajich – system to umoznuje, proc tak necinit – viz bod 1)
            3) Jsem pro pluralitu, nazory druhych respektuji, aniz bych je urazel. Vy osobne mi nevadite, nikdy jsem Vas F2F nevidel a nepredpokladam, ze se to nekdy zmeni.

            Letmo ( nezlobte se, ale cas je vzacny a nehodlam jim mrhat tam, kde to pro mne nema zadnou hmatatelnou zpetnou vazbu ) jsem zhledl Vas blog. Zajimave, nijak vyrazne, ale sve ctenare si jiste najde.

            Navrhuji „klid zbrani“ , nebot nemam zajem podobnymi prispevky fekalizovat toto hodnotne forum.
            Hezky vecer

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Dušan Rovenský@ptaksedivak
            2. 11. 2014, 19:19

            Takže jste žádný můj článek vlastně nečetl, neboť blog jsem psal v letech 2008 – 2010 a sloužil mi jako taková pokusná platforma – takový lakmusový papírek – jak to dělat a jak ne. Takže jste vyhodnotil jako komický „můj přerod v novináře“, aniž byste vůbec posoudil moji práci autora a editora. Na základě čeho, jste to tedy posuzoval? Já mám konkrétní výhrady ke konkrétním věcem v článku pod kterým nyní diskutujeme – nikoli k jeho autorovi. Naopak, ke každému, kdo si dá práci napsat článek (byť s jeho obsahem nebo závěry nemusím souhlasit a také to činím) cítím respekt.

            I já s Vámi nemám problém. Klidně kritizujte mojí novinářskou práci, ale věcně a konkrétně. A pokud byste náhodou zatoužil si opravdu přečíst něco z mé současné profesionální tvorby (nikoli amatérský blog), tak měsíčník ve kterém publikuji najdete v každé větší trafice v ČR i na Slovensku.

            REPLY
  • Profilový obrázek
    nrtm. Lukáš Hergott (Hery)
    27. 10. 2014, 10:29

    Chtělo by to víc kritického přístupu k získaným informacím, ale hlavně nedělat ukvapené závěry. Ze začátku se mi zdál článek odborný, ale nakonec bylo poznat, že autor je spíš nadšenec než odborník…Uplně jsem si vzpoměl na knížku „Don’t cry for me Sergeant Major“, kdy je jednotka mariňáků přišpendlena palbou argentinského dělostřelectva, které ale střílelo na 10km vzdálené velitelské stanoviště…Spíšmě to přišlo jako racionalizace vlastního názoru, než jakofakt podpořený argumenty…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    27. 10. 2014, 11:44

    Celý ten článek mi připomíná jeden vtip:

    – „Pepíčku zkus hádat kolik je mi let“ říká pan učitel.
    – „Auto má čtyři kola, dům naproti je velký, pes dělá haf haf.“ Pepíček se zamyslí a řekne: „44 let.“

    Ono to pokračuje dál, ale to není myslím důležité. Pointou je, že poznat podle úhlu dopadu selhané rakety, zda na Ukrajině bojují pravidelné útvary ruské armády je stejné, jako dedukce Pepíčka o tom, kolik bylo panu učiteli let. O tom, že Rusko materiálně i zpravodajsky povstalce na východě podporuje existují mnohem pádnější a věrohodnější důkazy (např. tanky typu T-72BA, T-72BM a T-72B3, které se nikdy na Ukrajině nevyráběly nebo již zmiňované sestřelené Orlany a Strekozy) než to, co se autor snaží prokázat v tomto článku. Není potřeba za každou cenu vymýšlet další…

    REPLY

Nejnovější komentáře