fbpx

Zelené a modré filmové léto: Zobani

Film Zobani byl natočen po rozpadu Československa a konci Československé lidové armády. Na rozdíl o úsměvné komedie Copak je to za vojáka… jde o film kritizující poměry panující v Československé lidové armádě. Autorem scénáře je Zdeněk Krhounek, jenž dlouhodobě působil ve vojenském prostředí, a film byl uveden v roce 1993. Oficiální text distributora, kterým je Česká televize, uvádí:

„Drama nelítostného střetnutí nováčků, neboli „zobanů“ s „mazáky“ se odehrává v československé armádě v sedmdesátých letech. Přesto nelze říci, že konflikty, které zde můžeme sledovat, patří minulosti. Nejsou dokonce ani výhradně a jedině doménou armády. K eskalaci těchto problémů může dojít všude tam, kde se zmocní vedení nekontrolovaná a nemravná moc, mající dost nástrojů k prosazení své vůle. Armáda se může přirozeně stát relativně vděčným prostředím pro vybujení šikany, protože je postavená z dobrých důvodů na strohém principu podřízenosti a nadřízenosti. Ale vždy jde o problém širší a obecnější, který se bohužel projevuje v různých sociálních zařízeních i v dnešní společnosti.“

Přestože České televize situuje děj filmu do čs. armády, je zvláštní, že ve filmu neuslyšíme slovenštinu. Přitom politika federální armády byla založena na tom, že armády byla etnicky promíchávána. Skoro to tedy vypadá, že šikana byl jev ryze český. Pokud jste však sledovali seriál Chlapci a chlapy, byla zde slovenština také okrajovým jazykem. V případě důstojnického sboru se zde setkáme jen s Michalem Dočolomanským v roli pplk. Danka a v roli vojaka Rutkaye se objevuje Boris Slivka. Film byl natáčen v kasárnách na česko-rakouské hranici v kasárnách v Hnanicích.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře