fbpx

2035 a 2050

2035 a 2050

V lidských dějinách se vyskytuje množství magických dat, s kterými jsou spojená různá očekávání. Pro G. Orwella to bylo např. 1984; pro Microsoft a Brontosaurus zase 2000. Pro Ministerstvo obrany ČR to jsou zase roky 2008, 2015 a 2025. V roce 2008 byla zadána k vypracování Koncepce rozvoje Armády České republiky (KVAČR), později přejmenovaná na Koncepci výstavby Armády České republiky (KVAČR). Letos (2015) by měl být podle programového prohlášení Sobotkovi vlády KVAČR dokončen, aby alespoň ovlivnil poslední rok její vlády a neopakovala se (opakovaná) výtka NKÚ o tom, že Ministerstvo obrany ČR postupuje ve svých akvizicích nekoncepčně.

Zdroj? Flicr

Zdroj: Flicr

Toto dílo tří náčelníků Generálního štábu AČR, dvou ministryní a pěti ministrů obrany (z nichž jeden vykonával funkci z pozice předsedy vlády) a pěti vlád by mělo řešit období 2015-2020 a sahat až k časovému horizontu 2025. Očekávání některých poslanců vůči výslednému dokumentu jsou přitom veliká. V posledních pěti letech se totiž překvapivě ukázalo, že na Ministerstvu obrany se také zatýká, a není to přitom Vojenská policie, která měla vývoj v resortu pod kontrolou od jeho vzniku.

Rusko 2050 – pohled neznámeho blogera (2012)

Aktuálními zajímavými letopočtem pro budoucí vývoj západního světa jsou ovšem roky 2035 a 2050. Na přelomu prvního a druhého desetiletí druhého tisíciletí po Kristu předpověděli američtí odborníci, že evropský svět, v hranicích, jak je známe z map, atlasů a globusů, se může v následujících 30-40 letech změnit. V roce 2009 se Youtube objevila animace předvídající mj. převzetí Krymu pod ruskou správu a pro další podrobnosti odkazující na adresu future-europe.blogspot.com. Tato předpověď zbudila ohlas zejména na Balkáně, který stále žije nadějemi na přepisování hranic. Představy expertů z CIA vyvolaly (očekávanou) reakci na straně Ruska, které v roce 2013 nabídlo alternativu k americkému pohledu v kratším časovým horizontem, než byl rok 2035. Snad to byla reakce na opakované (2012) věštění ruské budoucnosti v kybernetickém prostoru Youtube.

Rusko 2050 – oficiální pohled Ruska (2014) 

Tato mapa byla česko-slovenskými sdělovacími prostředky zařazena do kategorie zajímavostí. V České republice o ní informoval Blesk a Nova. Pozornost si však tradičně získala na Balkáně, a to v Bosně a Hercegovině rozdělené na entity: Republika Srpska a Federace Bosny a Hercegoviny. Představa existence Bosny a Hercegoviny v podobě útvaru s názvem Herceg-Bosna byla hodně fantastická a oživila myšlenky jak na Velké Srbsko, tak na Velké Chorvatsko. První světová ideologická internetová válka však dále pokračuje. Na videoblogerské výpady reaguje každá z globálních mocností po svém. Ruská vyjádření jsou díky zvolenému jazyku sdělení, kterým je ruština, namířena k rusky mluvícímu obyvatelstvu, čemuž odpovídá i sledovanost videí. Neznámý bloger naopak sází jen na obrazovou informaci bez potřeby komentáře, často jen s hudebním pozadím. Pokud si někdo myslí, že informační válka teprve přijde, asi se mýlí. Bude zajímavé se dovědět, jak na tento probíhající konflikt odpoví KVAČR.

P.S. Představu o postupném rozpadu Velkého Ruska přinesla 1. 8. 2015 příloha časopisu The Economist The World If v článku nazvaném If Russia breaks up The peril beyond Putin.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře