fbpx

BKO pět let poté: profesionalizace

Zvláštním příběhem BKO je odstavec 6.38, kde se mj. praví, že absolventi vojenských škol: „nastupují do velitelských funkcí a do funkcí specialistů, na které musejí být dobře připraveni. Proto jsou vzdělávání nejen ve vojenské teorii a patřičné vojenské odbornosti, ale i v historii, právu, politologii, etice, sociologii, psychologii a dalších společenských a humanitně orientovaných vědách.“

Českoslovenští vojáci počas operace Pouštní štít,  1990.  Zdroj: MO ČR

Českoslovenští vojáci počas operace Pouštní štít, 1990. Zdroj: MO ČR

Jaká to ironie, v roce 1990 ve svém referátu na 12. světový sociologický kongres uváděl PhDr. Miroslav Purkrábek, CSc., v té době člen sekretariátu zástupce ministra národní obrany pro výchovu a kulturu ČSFR, že: „Společným problémem všech demokratizačních kroků je stav a rozvoj lidského potenciálu armády. Nese s sebou z totalitního období praxi omezeného vojensko-technického a administrativního postupu a nedostatek erudice k vedení lidí. Častým obcházením přímo podřízených stupňů ve velení poklesla samostatná odpovědnost a nahradilo je čekání na instrukce. Vysoké vojenské školy jsou zatím orientovány na relativně dobrou přípravu vojensko-taktických a technických znalostí, ale produkují důstojníky nepřipravené na vedení podřízených. Chybí znalosti společenských věd, zejména psychologie, sociologie, politologie, historie, jazyků, dokonce i společenského chování.“ A to byla profesionalizace armády teprve na samém začátku.

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Absolvent
    11. 4. 2016, 21:52

    Nevím, kde kdo přišel na to, že úroveň taktických dovednosti je dobrá – je totiž tristní. Profesoři UNOB jsou v tomto směru nekompetentní. Technické znalosti jsou a byly na slušné úrovni, to ano.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Absolvent
      12. 4. 2016, 8:05

      Asi komentujete jiný příspěvek. Cituji z textu: „Vysoké vojenské školy jsou zatím orientovány na relativně dobrou přípravu vojensko-taktických a technických znalostí, ale produkují důstojníky nepřipravené na vedení podřízených.“ Je to rok 1990.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Martin Kraus@Bohuslav Pernica
        12. 4. 2016, 11:34

        A co se změnilo k dnešnímu AD? Nic… Kdo je v reálu ví, co mám na mysli. UNOB produkuje lidi s VŠ vzděláním, kteří jsou cca 2-3 roky nepoužitelní, a pak buď otrávení stavem u útvaru odcházejí do civilu nebo podlehnou systému. Navíc si někteří myslí, že když jsou Ing. a poručíci, že si jejich podřízení s mnoha lety praxe, profesní a životní zkušeností a misemi, z nich sednou na prdel. A pání/paní inženýři/inženýrky se pak vztekají, že se tak neděje… Jeden izraelský expert, žijící v Praze, odpověděl na otázku, co si myslí o naší armádě takto: “ Vy máte armádu? Kde? Myslíte těch několik speciálů, kteří jsou schopni bojovat?“ a má pravdu. Já jen dodám, že armádu máme, ale pernamentně nasraných (veteráni s 15 a více lety a že jich je…) nebo nezdravě nabuzených (noví rekruti, kteří čekají každou chvíli na C-5 aby je pak vyplivla na KAIA…) . Nejsem žádný VŠ bezpečnostní/personální expert, sloužím u normálního útvaru a dívám se kolem sebe, a to co vidím je problém, který bude brzy hodně bolet…

        REPLY

Nejnovější komentáře